O.S.T. ‘Alexander’ (3/5)

O.S.T. ‘Alexander’Evangelos Papathanassiou (viņš arī „Vangelis”) pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma atgriežas pie filmu oriģinālmūzikas komponēšanas.

Gada viena no pretrunīgāk vērtētajām filmām, papildus būšanai par iemeslu pamatīgai „šķēpu laušanai” masu medijos par tās attēlotā Maķedonijas Aleksandra netradicionālās orientācijas „patiesumu” vai „nepatiesumu”, spēj pārsteigt ne tikvien ar veiksmīgu un atbilstošu skanisko noformējumu, bet krietni vien vairāk – ar tā autoru, grieķu multiinstrumentālistu, komponistu un, nebaidos teikt – mūzikas ģēniju Vangeli, kura izdoto albumu un ierakstu skaits jau mērojas spēkiem ar mūziķa gadu skaitu. Protams, kvantitāte ne vienmēr nozīmē kvalitāti, taču gan runājot par komponista daiļradi kopumā, gan fokusējoties uz nule klajā nākušo skaņu celiņu Olivera Stouna (‘Any Given Sunday’, ‘Natural Born Killers’, ‘The Doors’) epohālajai drāmai ‘Aleksandrs’, kas gluži nesen iekarojusi arī Latvijas kinoteātru ekrānus, nav daudz punktu, par ko sirmajam grieķu dižgaram pārmest.

Par laimi izvairoties no jo gadus jo populārākās mākslīgās filmu „simfonizēšanas”, ‘Alexander’ tikai retos brīžos piedāvā „tīras” orķestra partijas, pārējā laikā tās piesātinot ar Vangelim tik raksturīgajiem jauktā kora dziedājumiem, albumā īpašu lomu atvēlot sitamajiem instrumentiem (‘The Drums of Gaugamela’, ‘The Charge’) un austrumnieciskiem motīviem (‘Roxane`s Dance’). Tieši iepriekšminētās koru partijas liek vietām albumā vilkt gana loģiskas asociācijas ar mūziķa veidotajiem skaņu celiņiem Hjū Hadsona 1981.gada kinolentei ‘Chariots Of Fire’ vai Ridlija Skota drāmai ‘1492: Conquest of Paradise’ (filmas tituldziesma ‘Titans’ nudien spēcīgi atgādina nedaudz pārveidotu ‘Chariots Of Fire’, savukārt ‘Roxane`s Veil’ harmonijas dīvainā kārtā gauži veiksmīgi „rīmējas” ar ‘Loosing Sleep’ no 1995.gadā klajā nākušā albuma ‘Voices’). Ja neņem vērā albumam pievienoto bonus-dziesmu – klubu mūzikas noskaņas piesaucošo ‘Bizarre Bazaar’, kas atklāti disonē ar pārējo ieraksta saturu, tad Vangelis ar ‘Aleksandru’ ir godam nopelnījis vietu šī gada baudāmāko skaņu celiņu sarakstā.

Iesaku:
‘Titans’, ‘Roxane’s Dance’, ‘Roxane’s Veil’, ‘Chant’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *