Magyar Posse ‘Kings Of Time’ (4,5/5)

Magyar Posse ‘Kings Of Time’Lai arī klajā nācis jau šā gada jūnijā, somu apvienības „Magyar Posse” otrais studijas albums savu patieso auru iegūst tieši šobrīd, kalpojot kā izcils neizteiksmīgu un drūmu dienu saundtreks.

Pilnībā jāpiekrīt kādā interneta lapā lasītajai frāzei – ja „Magyar Posse” būtu, piemēram, no Monreālas, šobrīd būtu krietni vien vairāk cilvēku, kas pazītu un „vestu tautās” viņu mūziku, nemaz nerunājot par indie aprindām, kurās grupai nudien varētu tikt prognozēti teicami panākumi. Taču realitāte ir tā, kas skaitās, un tas nozīmē tikai vienu – apokaliptiskais somu postroks šobrīd dzīvo pārokeāna līdzinieku ‘GYBE’ (Godspeed You Black Emperor!’) un ‘Tortoise’ paēnā, vietumis pretendējot arī uz citu ziemeļnieku – ‘Mum’ vai ‘Sigur Ros’ pārstāvēto ambient pop scēnu.

Pēc debijas 2002.gadā ar nedaudz atmosfēriskāko un vairāk ambient noskaņās kaldināto ‘We Will Carry You Over the Mountains’, jaunākais Pori bāzētā kolektīva izdevums ‘Kings Of Time’ piedāvā krietni spēcīgākas, varētu pat teikt „dusmīgākas” vibrācijas, kas rada pamatu pastarpinātām asociācijām ar citiem mūzikas pasaules „dīvainīšiem” – Parīzes septiņdesmito gadu postrokeriem ‘Magma’. Albuma, kura kompozīcijām apvienība tā arī nav izdomājusi nosaukumus, viens no vadmotīviem ir postrokā tik ierastā un bieži pārstāvētā (šajā gadījumā arī nedaudz atskaņojusies) reverberēta elektriskā ģitāra, radot skaņu gammas un klāsterus, kas, bez jebkādiem dziesmu tekstiem, paši pārtop stāstos par pagājušo laiku. Tāpat, atšķirībā no ‘We Will Carry…’, sintezatoram un klavierēm „skaņu sienas” veidošanā reizēm piepalīdz arī vijole (‘5’). Albums kulminē pēdējos divos tā skaņdarbos, pieskaroties jau izteiktākai indīroka stilistikai ar fūzētu ģitāru un straujākas ritma sekcijas parādīšanos. Atgādinot šo to iz Deivida Linča filmu skaņu celiņiem, ‘Kings Of Time’ varbūt nerosina pašas optimistiskākās noskaņas, tomēr savas „sāpes” pasniedz tik karaliskā „mērcē”, ka albuma vienīgais trūkums – tā īsums (48 minūtes) – kļūst par lielisku ieganstu disku atkārtot atkal un no jauna, bez bailēm no apnicības.

Iesaku:
‘3’, ‘5’, ‘6’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *