David Bowie ‘A Reality Tour DVD’ (3/5)

David Bowie ‘A Reality Tour DVD’Pēc vairāk nekā 15 gadu pārtraukuma roka „baltais hercogs” Deivids Bovijs atgriežas ar mūziķa pēdējā studijas albuma ‘Reality’ koncertturnejas esenci dvd diska veidolā.

Skaņa: 3/5
Attēls: 4/5
Ekstras: 0,5/5
Emocijas: 3,5/5

Piekrītot daudzviet dzirdētiem apgalvojumiem par Deividu Boviju kā mūziķi, kura uzstāšanos vismaz reizi vajadzētu skatīt savām acīm, kā arī apzinoties faktu, ka lielākā daļa šo rindu lasītāju to vēl nav paspējuši, tomēr neslēpto sajūsmu, kā arī vēlmi dalīties atmiņās par vēroto Bovija uzstāšanos šīgada „Hurricane” festivālā Vācijā un ilgi nedomājot šo visādā ziņā lielisko disku ieteikt visiem bez izņēmuma aizēno vairākas, galvenokārt tehniskas nepilnības.

Uzņemts pagājušā gada 22. un 23.novembrī Dublinā, Īrijā, ‘A Reality Tour DVD’ sniedz praktiski visu, ko vien klausītājs/skatītājs var vēlēties – emocionāli pārsātinātu (pozitīvā nozīmē, protams) publiku, krāšņu gaismas šovu, gigantisku ekrānu skatuves aizmugurē un lielisku pavadošo sastāvu (iesaku pamielot savas ausis & acis ar basistes Gail Ann Dorsey vienkārši eleganto performanci slavenajā ‘Under Pressure’). Tiesa, skatīšanās prieku reizēm aizēno dažnedažādi izteikti „mākslinieciski” iestarpinājumi – pēkšņas attēla krāsu maiņas (dziesmā ‘Fame’, piemēram, ik pa brīdim visi uz skatuves stāvošie kļūst violeti, jau pieminētajā ‘Under Pressure’ atkal melnbalti un tā tālāk), kas pēc savas dziļākās būtības nav nekas slikts un ir pēdējā laika dvd koncertierakstu gana pierasta parādība, tomēr ar laiku šī midžināšanās apnīk un no ņirbēšanas (ko veicina arī gana straujā kadru maiņa) ar laiku sāk sāpēt acis. Secinājums – no efekta līdz defektam viens solis.

‘A Reality Tour DVD’, blakus pirmajam un vēl pirms diska ievietošanas atskaņotājā pamanāmajam „defektam” – DTS skaņu celiņa iztrūkumam (ko jo izteiktāk iespējams sajust koncerta gaitā), piemīt vēl kāda gluži neganta īpašība un tā ir – pārspīlēti skaļš satura rādītājs jeb menu. Visu cieņu, taču ja vēl neesat kurls, bet vēlaties par tādu kļūt – nav vieglāka ceļa! Tieši tikpat lielu neizpratni un pat sašutumu izraisa pārlieku jūtamais zemo frekvenču iztrūkums vai, precīzāk sakot – to zemā intensitāte, kas gan ļauj dzirdēt basģitāras un bungu partijas, taču līdz pulsācijas „sajušanai”, ja saprotat, par ko es runāju, tā arī visu diska 140 minūšu laikā nenonākam, kā rezultātā top secinājums – bez sabvūfera šeit neiztikt. Pie lielākajiem koncerta plusiem skaniskajā ziņā vēlētos pieskaitīt lielisko tā saturisko pusi jeb tautā sauktu arī par „setlistu”. Nerunājot par ‘All The Young Dudes’, koncertu ievadošo ‘Rebel Rebel’ vai attiecīgi (praktiski) allažiņ to noslēdzošo ‘Ziggy Stardust’, šeit iespējams atrast arī tādas „raritātes” kā ‘Five Years’ vai ‘Hang On To Yourself’ (abi no 1972.gada “Ziggy Stardust”), ko, kā zina stāstīt rūdītākie mūziķa fani, Bovijs neesot publiski izpildījis gadiem. Katra gadījumā kā mākslinieka daiļrades retrospekcija šis dvd ir tieši laikā. Ar priekšnoteikumu – ja jūsu īpašumā jau nav nonācis pagājušajā gadā izdotais divu dvd disku komplekts ar visiem zināmajiem un nezināmajiem Bovija skaņdarbiem un dziesmu klipiem.

Ja iepriekš, runājot par ‘A Reality Tour DVD’ vizuālo un audiālo pusi vēl bija iespējams atrast gana daudz pozitīvu piezīmju, tad attiecībā uz diska „bonusiem” neko daudz ko piebilst nav, jo nav nekā, ko apspriest. Vienīgā, ko daudz maz varētu asociēt ar vārdu „ekstra”, ir diskā atrodamā iespēja sastādīt savu mīļāko dziesmu pleilisti. Tiesa, to nevar būt vairāk par septiņām, vismaz diska veidotāji, cik izskatās, nav pieļāvuši, ka kādam varētu iet pie sirds vairāk nekā šis banālais top 7. Ne miņas no nelielām backstage intervijām, kur nu vēl mini-dokumentālajām tūres retrospekcijām vai videoklipiem (vai tiešām par daudz prasīts?). Tas viss kopumā atstāj gana dalītus iespaidus. Protams, ņemot vērā „biežumu”, ar kādu Misters Bovijs pasauli apdāvina ar savām dzīvajām uzstāšanās reizēm (šovasar vien, pleca nerva iekaisuma dēļ mūziķis atcēla lielāko daļu no Eiropas turnejas šoviem), nemaz nerunājot par koncertu ierakstiem, ‘A Reality Tour DVD’ ir vairāk nekā lielisks ieguldījums, tomēr, kā jau ierasts, gaidītais diezgan pārtrumpo reāli esošo, manuprāt, diezgan sasteigto un nepabeigto plati.

DVD saturs:
1. Rebel Rebel
2. New Killer Star
3. Reality
4. Fame
5. Cactus
6. Sister Midnight
7. Afraid
8. All The Young Dudes
9. Be My Wife
10. The Loneliest Guy
11. The Man Who Sold The World
12. Fantastic Voyage
13. Hallo Spaceboy
14. Sunday
15. Under Pressure
16. Life On Mars?
17. Battle For Britain (The Letter)
18. Ashes To Ashes
19. The Motel
20. Loving The Alien
21. Never Get Old
22. Changes
23. I’m Afraid Of Americans
24. Heroes
25. Bring Me The Disco King
26. Slip Away
27. Heathen (The Rays)
28. Five Years
29. Hang On To Yourself
30. Ziggy Stardust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *