Raimonds Tiguls ‘Bay Lounge’ (3,5/5)

Raimonds Tiguls ‘Bay Lounge’Beidzot (diemžēl) arī latviešu mākslinieku leksikā ir ielauzies postoši lipīgais termins “lounge”, kas nu jau pārtapis konkrēta mūzikas stila – “chill out” raksturlielumā.

Tiesa, tas ir tikai pirmais smīns, pirmais iebildums, kas rodas, paņemot rokās jaunāko talantīgā latviešu komponista un multiinstrumentālista Raimonda Tigula noskaņu albumu ‘Bay Lounge’.

Disks, kura ierakstā līdzdarbojušies vairāki Latvijā pazīstami mūziķi (Gints Pabērzs, Deniss Paškēvičs, Andrejs Jevsjukovs u.c.), patīkami izceļas ar savu pārdomāto vāka dizainu – citkārt neciešamās reklāmas un autortiesību komentāri noslēpti diska iekšpusē, atbrīvojot diska vāciņus no nevajadzīga raibuma un ļaujot baudīt kārtējo “GOSH Design” domu augli – neizprotamus, fraktāļu ģeometriju atgādinošus zīmējumus. Šeit nu būtu diezgan daudz ko mācīties lielai daļai latviešu mūziķu, jo reti kad mūzikas stila un dizaina elementu attiecībai albumā tiek pievērsta tik liela uzmanība.

‘Bay Lounge’ izveidots kā vienots muzikāls stāsts (bez citkārt tik kaitinošajām pauzēm starp skaņdarbiem) par nakti pilsētā, kuru, protams, iesāk saulriets (dziesma ‘Sunset’) un noslēdz salta ziemas rīta saullēkts (dziesma ‘Sunrise’). Abi šie skaņdarbi savā visdziļākajā būtībā atgādina “ambient” mūzikas stila vectētiņa Braiena Īno un grieķu elektroniskās mūzikas ģēnija Evangelosa Papatanasio, pazīstama arī ar skatuves vārdu “Vangelis”, agrīnās daiļrades saplūdi.

Episkajam saulrietam seko lieliskā drum & base stilā ieturēta pasāža, kurā ietilpst uzreiz divi skaņdarbi – ‘Landscape Of My Dreams’ un ‘Riga At Night’. Turpmākais diska skanējums piedāvā klausītājam gan jau pieminētajam Īno raksturīgas notis, gan arī šo to no “Sacred Spirit – A Culture Clash” ritmiem, kas kopā izveido lielisku, tomēr latviešu mūzikas pasaulei nedaudz neraksturīgu 40 minūšu ceļojumu mūzikas un noskaņu pasaulē. Nedaudz gan traucē vēsums un bezpersoniskums, kas strāvo no albuma un nepieredzējušam “chill-out” klausītājam tieši tas būs galvenais iemesls, kāpēc nepiedodami ātri šī plate pazudīs pārējo – reiz dzirdēto un aizmirsto ierakstu jūklī.

Mazliet dīvains gan šķiet mūzikas izdevniecības “Upe” mājas lapā internetā atrodamais ‘Bay Lounge’ raksturojums: “Ideāls, klausoties automašīnā”. Piekrītu – dziesmas ‘Evening Star’ videoklipam (un ne tikai) pat ļoti piestāvētu franču dueta “Air” videoklipu stilā ieturēta izplūduša neona reklāmu atspulga rotaļa uz automašīnas priekšējā stikla, kad tā vēlā vakarā traucas cauri trokšņu pārpildītajai pilsētai, taču patīkamāk un vērtīgāk ir ierakstu atskaņot nedaudz mazāk publiskā vidē, kur ausīm paveras gluži citādākas skaņu gleznas un iespējams pilnībā novērtēt vienu no šī gada labākajiem pašmāju ierakstiem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *