Ieva & Igo ‘Klusums Starp Mums’ (4/5)

Ieva & Igo – Klusums Starp Mums“Atcerieties laiku bez steigas, bez naudas, bez automašīnas, toties ar sirds siltumu un mīlestību”- tā, komentējot sākotnēji 1987.gadā izdoto plati, aicina darīt muzikoloģe Daiga Mazvērsīte. Vai tas maz iespējams – dzīvot bez steigas?! Bez naudas – vispār nereāli! Kur tad nu vēl bez personīgā auto, ar kuru tik ērti var ik dienas sniegt savu artavu ozona cauruma palielināšanā!

Jaunākais mūzikas ierakstu sērijas “Latviešu populārās mūzikas klasika” izdevums pierāda, ka arī steidzīgajā šodienā, kā izrādās, pavisam veiksmīgi var (un arī vajag!) aizmirst par apkārt notiekošajām peripētijām, valdības krīzēm, cenu kāpumiem, dabas katastrofām un vismaz 30 minūtes un 58 sekundes veltīt sev, savām izjūtām, domām, sev tuvajiem cilvēkiem.

Pirms vairāk nekā piecpadsmit gadiem izdotā Ievas un Igo skaņuplate “Klusums starp mums” netiek bieži pieminēta ne Ievas Akurāteres, ne arī Igo Fomina biogrāfijās, lielākoties tās autentiskuma dēļ. Līdz tam neviens tik atklāti nebija paudis patiesas jūtas, kur nu vēl tik publiskā veidā kā skaņuplatē! Pirmām kārtām to neļāva pastāvošā iekārta, otrkārt – cilvēku uzskati par seksualitāti. Bet, kā mēdz teikt – laiki mainās! Par laimi, laba mūzika paliek.

Albums ir kā radīts romantiskiem vakariem sveču gaismā, zvaigžņu skaitīšanai garās ziemas naktīs vai kam tikpat romantiskam! Lielākie pateicības vārdi ir jāvelta ģitāras lielmeistaram Aivaram Hermanim, kurš diskā uzbur pasakainas skaņu ainavas, kuras nevar eksistēt bez Igo trāpīgajiem un izteikti romantiskajiem dziesmu tekstiem! Par īpašu odziņu var uzskatīt albuma trešo skaņdarbu, kas patiesībā ir nepilnu minūti garš dialogs starp Ievu un Igo, par kura saturu ir grūti runāt, jo…tas ir pārāk romantiski, lai par to runātu tik publiski!

Albuma skanējumā ir velkamas paralēles ar Ginta Solas “Ziemu”, kā arī agrīnajiem grupas “Remix” darinājumiem. Katrā gadījumā šo albumu ir vērts iegādāties ne tikai tiem, kas vēlas sakrāt visus šajā sērijā pārizdotos ierakstus, bet arī tiem, kuri steidzīgajā ikdienā nav zaudējuši romantiku un prot dzirdēt arī klusumu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *