Gnarls Barkley ‘The Odd Couple’ (3,5/5)

gnarls barkley the odd coupleDiezgan klusi mūziku “patērējošā” pasaule ir uzņēmusi jaunāko, otro elektro-hiphop-soula dueta “Gnarls Barkley” plati. Tiesa, tas nekādā ziņā neliecina par diska saturiskiem trūkumiem, gluži otrādi – ‘The Odd Couple’ brīžiem piedāvā tik daudz “satura”, ka albuma stila raksturojumā ir jāraksta vismaz trīs dažādu mūzikas žanru nosaukumi.

Nevarētu teikt, ka šai saturiskajai pārbagātībai nav savu ēnas pušu – brīžiem plati tā vien prasās raksturot ar saīsinājuma TMI jeb “too much information” palīdzību. Tā, piemēram, plates pirmo dziesmu ‘Charity Case’ ievada kinoprojektora skaņas – trāpīgs kods, lai raksturotu plates izteikti kinematogrāfisko dabu. Turpinājums ir vēl tiešāks – dziesma ar basa partiju, kas momentā prātā atsauc vienu no ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ skaņu celiņa epizodēm, savukārt ģitāras iespēles šķiet izņemtas no “Urge Overkill” hita ‘Girl, You’ll Be A Woman’. To visu kopā saliekot, albums jau pēc tā pirmās dziesmas prasās tikt nosaukts par skaņu celiņu vēl netapušai Kventina Tarantino vai Gaja Ričija filmai.

Tieši tāds – izteikti “kinematogrāfisks”, plašs un viegli vizualizējams ir šā diska kopskats. Atšķirībā no grupas debijas ieraksta futūristiskās elektronikas, jaunajā platē modernos aranžējumos ir jūtamas atsauces uz “saulaino, septiņdesmito” mūzikas optimismu, dialektiku un enerģiju. Ar mūsdienīgu elektroniku aptamborēti sempli iz dažādu nepazīstamu un gandrīz nepazīstamu mūziķu diskogrāfijām (grupa “Please”, psihodēliķis “Twink”, Kīts Mensfīlds, Fransuāza Ardī, Rons Dante un citi). Rezultāts ir muzikāls mikslis starp moderno un sen aizmirsto, savukārt tekstuāli – vecais stāsts par cilvēku attiecībām, siržu laušanu, vienaldzību un patiesu mīlestību.

Protams, no dažādības līdz haosam ir viens solis, un ‘The Odd Couple’ uz neskaitāmu oriģinālu ideju rēķina ir nācies upurēt plates koncepciju, kas ir visai bezzobaina un lineāra – te nav ne kāpumu, ne kritumu, tikai gūzma lielisku dziesmu un, lai arī tas izklausās visnotaļ ironiski, šoreiz tas nav kompliments. Citiem vārdiem sakot – ‘The Odd Couple’ drīzāk ir nevis albums, bet singlu kolekcija, taču jāatzīst – nevainojama singlu kolekcija, par kuru jūs šogad dzirdēsiet vēl ne reizi vien.

“Gnarls Barkley” – ‘Run’:
[youtube 2GA3a15xF0c nolink]

Noklausies:

‘Charity Case’
[audio:GnarlsBarkley_CharityCase.mp3]

‘Going On’
[audio:GnarlsBarkley_GoingOn.mp3]

‘Blind Mary’
[audio:GnarlsBarkley_BlindMary.mp3]

1 thought on “Gnarls Barkley ‘The Odd Couple’ (3,5/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *