Jens Lekman ‘Night Falls Over Kortedala’ (3,5/5)

Jens Lekman ‘Night Falls Over Kortedala’Ir ļoti patīkami apzināties, ka viens no šībrīža dziesminieku scēnas spēcīgākajiem vārdiem – zviedru mūziķis Jenss Lekmans turpina iekarot pasaules uzmanību un, kas pats svarīgākais – turpina radīt pasakainas, romantiskas, saldas un labā nozīmē padumjas indie-popmūzikas melodijas.

Pasauli (un arī šo rindu autoru) Jenss Lekmans saslimdināja ar savu fantastisko, retro stilā ieturēto pagājušā gada plati ‘Oh, You`re So Silent, Jens!’, kurā bija apkopoti reti un ne tik reti skaņdarbi no mūziķa singliem un dziesmu kolekcijām, kas izdotas laika posmā no 2003.līdz 2004.gadam jeb, konkrētāk izsakoties, pirms mūziķa debijas plates iznākšanas. Nu dziesminieks atgriežas ar otro oficiālo studijas albumu ‘Night Falls Over Kortedala’, kurā mūziķim iepriekš raksturīgais tradicionālais dziesminieku kultūras skanējums ir aizvietots un papildināts ar dzīvespriecīgākiem indie-popa toņiem un brīžiem jaušamu elektronisku izteiksmes līdzekļu klātbūtni.

Līdzībās izsakoties, ja līdz ar savas debijas plates izdošanu 2004.gadā Lekmans varēja lepoties, ka viņa, tobrīd vien 23 gadus veca savādnieka, mūziku pielīdzina paša Moriseja sasniegumiem, tad savā jaunākajā ierakstā Lekmans, papildus jau iepriekš dzirdētām atsaucēm uz ASV dziesminieku Stefenu Meritu vai sapņaino skotu kolektīvu „Belle And Sebastian”, aicina piesaukt gan „The Polyphonic Spree”, gan britu elektroniķus „Lemon Jelly”. Ar uzsvaru uz stīgu un pūtēju ansambļu aranžējumiem, ‘Night Falls Over Kortedala’ noteikti ies pie sirds arī visiem tiem, kas joprojām šad un tad sevi pieķer dungojam kādu īru popmūziķa Nīla Henona, a.k.a., „The Divine Comedy” melodiju.

Viss augstākminētais, komplektā ar dvēselisko Jensa Lekmana vokālu un krietni popsīgākiem dziesmu ritmiem, kurus vietumis nudien var piedēvēt disko-popa žanram (skat. albuma singla ‘Sipping On The Sweet Nectar’ video), veido bezgala vieglu, dzīvespriecīgu popmūzikas ierakstu.

[youtube rHuOCojeBDE nolink]

Tiesa, vietumis ‘Night Falls Over Kortedala’ cukursaldā un sabalansētā skanējuma laikā prasīties prasās kaut ko tik raupju, vienkāršu un iedarbīgu kā ‘Pocketful Of Money’ no jau piesauktās plates ‘Oh You’re So Silent Jens’, tomēr tādos mirkļos kaut kā nevilšus sanāk ieklausīties albuma dziesmu tekstos, kuri šoreiz ir nevainojami un parūpējas, lai no saldajām melodijām nesāktu mesties šķērma dūša. Šķiet, labākais piemērs ir dziesma ‘A Postcard To Nina’ (skat.video), kurā Lekmans piedāvājas izlikties par kādas savas draudzenes draugu, lai viņas vecāki nenojaustu/viņiem nenāktos stāstīt, ka patiesībā šai meitenei ir romantiskas attiecības ar citu meiteni.

[youtube ZOqc4B1GaN4 nolink]

Līdzīgos skečos/stāstos ieturēti arī citu dziesmu teksti – „I took my sister down to the ocean/but the ocean made me feel stupid (..)I picked up a sea-shell to illustrate my homelessness/but a crab crawled out of it making it useless” no ‘The Opposite Of Hallelujah’ vai elegantā atziņa no ‘It Was A Strange Time In My Life’:

„People seem to think a shy personality equals gifted
But if they would get to know one I’m sure that idea would have shifted
Most shy people I know are extremely boring
Either that or they are miserable from all the shit they’ve been storing”.

Vēl viens pants, ar ko dažiem veiksmīgi asociēties:

„I turned 17 and I swore to never speak a word again
But then someone came along and ruined everything
It was a strange time in my life”

Savukārt pati dziesma, kurā eleganti iesemplēta maza bērna dūdošana, prātā attāli atsauc ‘Nice Weather For Ducks’ no „Lemon Jelly” repertuāra.

Šādas un līdzīgas pērles arī veido ‘Night Falls Over Kortedala’ 12 dziesmu, 50 minūšu skanējumu. Nepretenciozs, bet prātā paliekošs ieraksts, kuram, iespējams, mazliet pietrūkst līdz tā priekšgājēja oriģinalitātes un kvalitātes līmenim, taču, globāli raugoties, tieši ‘Night Falls Over Kortedala’ ir tas ieraksts, ar kuru Jenss Lekmans ir pierādījis savu profesionālo varēšanu un apliecinājis, ka ir ļoti svarīgs spēlētājs šībrīža „singer-songwriter” mūzikas scēnā.

‘A Postcard To Nina’
[audio:JensLekman_APostcardToNina.mp3]

‘Your Arms Around Me’
[audio:JensLekman_YourArmsAroundMe.mp3]

‘It Was A Strange Time In My Life’
[audio:JensLekman_ItWasAStrangeTimeInMyLife.mp3]

Daži fragmenti no pieminētā iepriekšējā Jensa Lekmana albuma:

‘Black Cab’
[audio:JensLekman_BlackCab.mp3]

‘F-Word’
[audio:JensLekman_F-Word.mp3]

‘Maple Leaves’
[audio:JensLekman_MapleLeaves.mp3]

‘Pocketful Of Money’
[audio:JensLekman_PocketfulOfMoney.mp3]

‘Rocky Dennis Farewell Song’
[audio:JensLekman_RockyDennisFarewellSong.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *