Baložu pilni pagalmi ‘Esi sveiks!’ (4/5)

Baložu pilni pagalmi ‘Esi sveiks!’Runājot par „baložiem” tradicionālajā mūzikas leksikā, Māra Šverna virsvadītā kolektīva jaunākais albums ‘Esi sveiks!’ ir tas ieraksts, kuru pēc gadiem varētu atributēt kā „viņu slaveno hitu disku”. Ja vien…

Ja vien pašmāju mūzikas vidē joprojām nedominētu uzskats, ka viss, kas saistīts ar „maģiskajiem” vārdiņiem „indī” vai „andergraunds” mirstīgiem un vienkāršiem prātiem nav saprotams, un šī žanra mūziķus klausās tikai tie, „ar šallēm un beretēm”, kas „tusē” Andrejsalā.

A zrja. Jo savā astotajā platē Šverns savā „vokālajā aptuvenībā” ir bravūrīgāks kā jebkad, savukārt albuma skaņdarbi, jo īpaši pēc mazliet jau pār-sērīgās, elektroniski eksperimentālās „baložu” iepriekšējās plates tā vien kliedz pēc uzmanības un atzinības. Mijoties trakulīgam ģitārrokam (albuma otrais opuss ‘Iespējamais vīrietis’ nudien ir tiesīgs saukties par pašmāju atbildi „Arctic Monkeys”) ar tipiskām, melodiskām un „kjūriskām” balādēm „baložu” stilā (‘Maksimālais lidojums’), albums „paņem” ar daudzveidību un šajā dažādībā nepazudušu oriģinalitāti. Tā, piemēram, 99 gadījumos no simt no trakulīgā „vienas nots” rokenrola ‘Dejas laikā un…’ vai „post-punk” estētikas pārpildītā ‘Kūkoju’ nekas labs nebūtu sanācis. Taču „Baložu Pilni Pagalmi” nudien nav pirmoreiz „ar pīpi uz jumta”, un daļēji ar grupas pieredzi, daļēji ar tai sen zināmo un, būsim godīgi – atvieglojošo atziņu „nav jau ko zaudēt” var attaisnot gan ‘Esi sveiks!’ retos ne tik veiksmīgos brīžus, gan arī albuma spēju noturēt klausītāja uzmanību no regejiskā plates titulskaņdarba līdz pat kodolīgā, skaļi izkliegtas frāzes „raz, dva, drei, fier” ievadītā albuma beidzamā opusa ‘Tev, kas mani nepazina’. Grūti nepasmaidīt kā par šā skaņdarba izcilo, „baložu” kontekstā tik trāpīgo nosaukumu, tā par plates dziesmu tekstiem kopumā. Par atzīstamu pašironijas klātbūtni Šverna un Co prātos liecina kaut vai šo pašu, plati noslēdzošo skaņdarbu caurvij frāze „neteikšu, ka ar mani būs viegli es…”.

Varbūt jācer, ka Latvijā beidzot lēnām atdzimusī kino industrija varētu ņemt savā paspārnē un ja ne raidstaciju ēteros, tad vismaz kinofilmu skaņu celiņos ļaut izpausties un sen nopelnīto slavas garšu izjust arī pašmāju mūzikas „sirmgalvjiem”, kas, pilnīgi pretrunā ar šā termina skaidrojumu, jau 12 gadus atrodas „pazemē”.

Noklausies:

‘Iespējamais vīrietis’
[audio:BalozuPilniPagalmi_IespeejamaisViirietis.mp3]

‘Melnbaltā’
[audio:BalozuPilniPagalmi_Melnbaltaa.mp3]

‘Noslēpums’
[audio:BalozuPilniPagalmi_Noslepums.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *