Macy Gray ‘Big’ (2,5/5)

Macy Gray ‘Big’Pārtraucot četrus gadus ilgušo klusuma periodu, klajā nācis Natālijas Renē Makintairas, alias Meisijas Grejas ceturtais studijas albums, kura “lielākā” kļūda ir šīs r&b mūzikas “dīvainītes” sadarbība ar producentu “will.i.am” un citiem jauno laiku mūzikas “pogu grozītājiem”, kuru ieguldītais darbs ir tieši proporcionāls rezultātam.

Nudien plates skanējumu visprecīzāk raksturo tās nosaukums – šoreiz runa ir nevis par intīmu, oriģinālu un personisku “meisiju greju”, bet gan lielu, pompozu, skaļu un bezpersonisku, vienvārdsakot – šai mūziķei stipri nosacīti piestāvošu ierakstu. Un ja vēl minētais albuma “lielums” būtu pietiekams, lai ar to aizpildītu visu ‘Big’ 12 dziesmu un 44 minūšu hronometrāžu, Meisijas Grejas jaunākais ieraksts būtu godam nopelnījis “normāla” fona ieraksta statusu. Ja vien…

Plati ievada pirmais tās singls – soula un r&b krustojums ‘Finally Made Me Happy’ (skat.video), kurš, nedzirdot diska turpinājumu, liek ‘Big’ paredzēt lielu nākotni tā sauktās “automūzikas” lauciņā. Un varbūt nevajadzētu to uzskatīt momentāni par “uzbraucienu” – ar to vienkārši visveiksmīgāk iespējams pāris vārdos raksturot šo plates opusu ar neiztrūkstošo sintētiska simfoniskā orķestra fonu, episku klavieru partiju un bekvokāliem, pa kuriem, kā mēdz teikt, ir daudzkārt “pārstaigāts” ar “AutoTune” funkciju. Kas pats skumjākais, tad kaut kur pa vidu visam šim “mākslīgajam skaistumam” ir noslīkusi viesmūziķes Natālijas Koulas klātbūtne.

[youtube RdIOJ8fIIlQ nolink]

Līdzīgā neo-soul manierē ieturēts arī ‘Shoo Be Doo’, kas pie sirds ies gan “Maxwell”, gan Lisas Stensfīldas cienītājiem. Pēc popsīgās r&b balādes ‘What I Gotta Do’ un ar interesantu ritma partiju prātā paliekošā ‘Okay’ albums šķietami sāk atgādināt izšautu plinti, jo katra jauna ‘Big’ dziesma vairs nepaceļas līdz tās priekšgājējas līmenim. Citkārt tas varbūt arī nebūtu tik svarīgi, taču, kā jau minēts iepriekš un kā ikvienam kļūst skaidrs pat pēc vienas albuma noklausīšanās reizes, ‘Big’ jau pēc definīcijas ir ražots plaša patēriņa izmantošanai, un šāda tipa ierakstam, kura galvenais mērķis ir pēc iespējas retāk likt savam klausītājam “pārlekt” uz nākamo dziesmu, tas ir visai bīstami.

Albuma vidusdaļā atrodama gūzma teju vai pilnīgi vienādu skaņdarbu, sākot ar ‘Glad You’re Here’, kurā piedziedājumu iedzied arī Fērdžija no “Black Eyed Peas” un kurā būtībā bez piedziedājuma arī nekā nav, un beidzot ar vasarīgo soul-balādi ‘Slowly’. Visi šie opusi ir kā radīti slinkai zvilnēšanai palmu vai, pašmāju gadījumā – priežu paēnā, jūrmalā vai kur citur. No šīs apātijas mazliet izrauj ‘Get Out’, ko varētu nosaukt par soula, repa un roka elementu kokteili, un kura klātbūtne šajā platē vispār ir lieka, jo ja reiz taisa nepretenciozu “vasaras” soulmūzikas plati, tad jebkādi centieni divas dziesmas pirms plates beigām pretendēt uz kaut ko jaunu un oriģinālu ir kā minimums novēloti. Tāpat albums būtu ieguvis, ja plati noslēgtu mazliet uz augšu pasistais 80.gadu pop-elektro-deju hibrīds ‘Treat Me Like Your Money’, kurā ietverts arī “Dead Or Alive” hita ‘You Spin Me Round (Like a Record)’ citāts, nevis reālais plates noslēgums – uz vienas nots būvētais ‘Everybody’, kuru ne īsti gribas klausīties, ne arī tā pavadījumā dejot (kas, acīm redzot, bijis producenta “will.i.am” mērķis).

Ja arī varētu sākt šķist, ka šo rindu autors kārtējo reizi ir nepamatoti “aplicis” plati, kurai pēc būtības nekas nekaiš, tad atliek vien uzreiz pēc diska pēdējo skaņdarbu noklausīšanās atgriezties uz abām plati ievadošajām grandiozajām soul-himnām, lai saprastu, ka ‘Big’ jēga slēpjas teju vai tikai plates pirmajās 10-15 minūtēs. Pārējais ir mazliet aiz matiem pievilkts, mazliet pārproducēts pseido-souls, kurš lieliski papildinās fona mūzikas ierakstu plauktiņu vai arī būtu pat ļoti rekomendējama svaiga “literatūra” jūsu braucamrīkā. Taču tā kā šo rindu autora kvalitātes latiņa neapstājas pie termina “skaista mūzika”, kur nu vēl Meisijas Grejas kontekstā, tad ‘Big’ nosaucams par “lielu” izgāšanos.

Noklausies:

‘Shoo Be Doo’
[audio:MacyGray_ShooBeDoo.mp3]

‘What I Gotta Do’
[audio:MacyGray_WhatIGottaDo.mp3]

‘Okay’
[audio:MacyGray_Okay.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *