Kings Of Leon ‘Because Of The Times’ (4/5)

Kings Of Leon ‘Because Of The Times’Tenesijas štata „reliģiskie rokeri” „Kings Of Leon” ir spēruši pirmo patiesi lielo soli, lai ar savu esību iepazīstinātu visus tos, kuru ausis dažādu iemeslu dēļ nebija aizsnieguši abi iepriekšējie šī „ģimenes uzņēmuma” ieraksti.

Jāatgādina, ka par brāļu Folouvilu apvienību „Kings Of Leon” pasaule uzzināja 2003.gadā, kad klajā nāca puišu debijas plate ‘Youth And Young Manhood’, kas tobrīd jau visā briedumā plaukstošo, „Strokes” aizsākto „garage rock revival” vilni papildināja ar Amerikas rokmūzikas elementiem. Šo savu virzību grupa saglabāja arī savā otrajā platē, 2004.gadā klajā nākušajā ‘Aha Shake Heartbrake’, kas, tiesa, jau piedāvāja mazliet „grandiozāku” skanējumu un kurā daudzi mūzikas kritiķi saklausīja atsauces uz grupas „U2” daiļradi, kas nebūt nav nejauša – būtībā tieši turnejās, pavadot tādas grupas kā „The Strokes” un tos pašus „U2”, arī bija dzimis ‘Aha Shake Heartbrake’ materiāls.

Šonedēļ klajā nākušais grupas trešais albums ‘Because Of The Times’ savā būtībā ir ļoti likumsakarīgs turpinājums abiem priekšgājējiem – ik uz soļa ‘Because Of The Times’ skanējumā iespējams saklausīt gan grupas debijai raksturīgo raupjumu, ko varētu nosaukt par „tīru” indīroku, savukārt kā pretinde tam nostrādā izteikti episkas „stadionu” melodijas, kas pārsteidz ar savu vienkāršību un – jā, šad un tad liek piesaukt „U2” daiļradi. Tā, piemēram, plati ievadošais septiņas minūtes ilgais ‘Knocked Up’, izsakoties pirmā brīža līdzībās, ir stampājošs, primitīva ritma caurausts „americana” roks ar atmosfērisku un sapņainu ģitāras partiju tipiskā grupas „U2” ģitārista „The Edge” manierē. Ko līdzīgu var teikt arī par plates pirmo singlu ‘One Call’, kas svētdien debitējis britu singlu topa pirmajā pozīcijā, „apgriežot spārnus” „Arctic Monkeys” jaunākajai dziesmai.

[youtube ltqZPy3rY2w nolink]

Tiktāl par ‘Because Of The Times’ „episko” pusi. Taču galvenās emocijas savā klausītājā plate izraisa tieši ar tādiem raupja, tumša indīroka skaņdarbiem kā, piemēram, plates otrā kompozīcija ‘Charmer’, kurā grupas solists Kelebs Folouvils, šķiet, visprecīzāk demonstrē savas balss iespējas (tai skaitā šaušalīgu kliedzienu izdvešana), kuras, lai man piedod grupas cienītāji, bet ik pa brīdim liek domāt, ka puisim dziedāšana noteikt sagādā fiziskas sāpes; no otras puses to var saukt par iešanu ‘uz visu banku”. Lai kā arī nebūtu, ‘Because Of The Times’ neskopojas ar dvēseliskumu un, lai arī pilnīgi noteikti ir iespējams atrast arī citas grupas, kuru daiļradi varētu raksturot kā „The Strokes + „U2”, tomēr „Kings Of Leon” trešā plate neizskaidrojamā kārtā liek savam klausītājam just, ka šie puiši to visu tiešām domā nopietni. Jā, ‘Because Of The Times’ ir ciets rieksts – ir vajadzīga rūpīgāka ieklausīšanās albuma 13 opusos, lai kaut vai tikai saprastu, vai rezultāts tev patīk vai arī nē – tikai vēlāk prātā var raisīties domas par to – kāpēc. Tāpat jāatzīst, ka grupai vēl ir pie kā piestrādāt – lai arī cik ļoti gribētos uzteikt grupas dalībnieku talantus kompozīcijā un dziesmu rakstīšanā, tomēr albums daudz ko iegūtu, ja tā labākās epizodes nebūtu izsvaidītas pa plates beigu galu. Taču jebkurā gadījumā ieraksts ir loģisks progress grupas attīstībā un aizmirstot par tādiem terminiem kā „šībrīža mūzikas virzība”, „pirktāko albumu tabulas” vai „gada labākie ieraksti”, ‘Because Of The Times’ ir savdabīgs un aizraujošs „modernās” rokmūzikas ieraksts, kas kā minimums atgādinās par laikiem, kad rokmūzika kalpoja par izteiksmes veidu nevis tikai žanra raksturojumu.

Noklausies:

‘Knocked Up’
[audio:KingsOfLeon_KnockedUp.mp3]

‘Ragoo’
[audio:KingsOfLeon_Ragoo.mp3]

‘Fans’
[audio:KingsOfLeon_Fans.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *