Ono ‘Yes, I`m A Witch’ (2/5)

Ono ‘Yes, I`m A Witch’Vienīgais, kas vispār raisa vēlmi iepazīties ar Džona Lenona mazliet trakās atraitnes Joko Ono jaunāko ierakstu – remiksu albumu ‘Yes, I`m A Witch’, ir fakts, ka tā tapšanā savu roku pielikuši tādi mūzikas skatuves vārdi kā “The Flaming Lips”, “Cat Power” un Antonijs no “Antony and The Johnsons”.

Mūziku mīlošā sabiedrība attiecībā uz Joko Ono “mākslu” (sauksim to tā) ir iedalāma divās ļoti konkrētās daļās. Vieni nekautrējas apgalvot, ka Ono kā “bītliem”, tā pasaules mūzikai kopumā ir nesusi tikai postu (tiek lietoti arī spēcīgāki vārdi, lai pēc iespējas tēlaināk noformulētu to “sviestu”, ko Ono gadu gaitā ir centusies notirgot kā mūziku), citi savukārt atzīst, ka pēc Lenona un Ono sapazīšanās “bītlu” mūzika ir mainījusies, taču ne gluži uz to pašu sliktāko pusi, un arī “Plastic Ono Band” ieraksti nemaz “zemē metami” neesot. Tikmēr Ono soloizpausmes gan vizuālās mākslas, gan mūzikas lauciņā tā – pa īstam izpratis un pieņēmis ir tikai retais.

Drīzāk iedzimta ziņkārība un nevis kvalitatīvi muzikāli meklējumi rosina ieklausīties Ono jaunākajā ierakstā – remiksu albumā ‘Yes, I`m A Witch’. Šeit, plates 17 kompozīcijās dzirdams rezultāts savdabīgam projektam (tipiskā Ono manierē), kur māksliniece ir pati izvēlējusies virkni mūziķu (sākot ar jau minēto “Cat Power”, kuru šeit ieraudzīt varbūt nav tik liels pārsteigums, un beidzot ar britu prog-rokeriem “Porcupine Tree”), un uzdevusi viņiem pašiem izvēlēties kādu skaņdarbu no Ono diskogrāfijas un pārstrādāt pēc saviem ieskatiem. Praktiski visi remiksi ir skāruši tikai dziesmu pavadījuma daļu, tā kā – sliktas ziņas tiem, kam Ono vokāls atgādina slīkstošu kaķēnu pirmsnāves agoniju…

Tiesa, saglabājot sejā smīnu, ‘Yes, I`m A Witch’ tomēr vietumis spēj pārsteigt. Ir visai loģiski, ka mazliet perversā kanādiešu vokāliste “Peaches” ir izvēlējusies remiksam dziesmu ‘Kiss Kiss Kiss’, kurā Ono imitē orgasmu – šis opuss ne tematiski, ne arī muzikāli “neizlec” no “Peaches” līdzšinējās muzikālās daiļrades un ir gana vienkāršs, tajā pašā laikā (iespējams, subjektīvi) krietni baudāmāks par oriģinālu. Kvalitatīvus eksperimentus elektroniskās mūzikas lauciņā piedāvā arī “Le Tigre”, kuru versija par ‘Sisters O Sisters’ sevī iemieso ļoti konkrētu 80.gadu elektroniskās/deju mūzikas gaisotni.

Jau pieminētie “Porcupine Tree” piedāvā gandrīz akustisku versiju par ‘Death Of Samantha’, kas lieliski izceļ dziesmas oriģinālā dzirdamo katarsi un ļauj nosaukt šo skaņdarbu par vienu no baudāmākajiem (lasi: nesamocītākajiem) visā platē kopumā.

Pateicoties DJ Spooky versijai par ‘Rising’ tēmu, top skaidrs, ka Joko Ono mūzikas kviecieni, vaidi un stenēšana ir ļoti pateicīgs materiāls ikvienam dīdžejam kā “skrečojot”, tā arī no dažādiem sempliem lipinot kopā ko jaunu. Savukārt “Apples In Stereo” ar ‘Nobody Sees Me Like You Do’ un Antonijs ar ‘Toyboat’ piedāvā ne tikai “meinstrīmiskākos”, bet arī nenoliedzami saulainākos un muzikāli krāšņākos plates skaņdarbus, kas lielākoties nopelna “lauvas tiesu” no albumam veltītajiem pozitīvajiem vārdiem.

Eksperimentālāku muzikālu nokrāsu meklētājiem būs tieši laikā “The Flaming Lips” un “The Sleepy Jackson” pārveidotie Ono skaņdarbi – abu versijas gandrīz nemaz nav salīdzināmas ar šo grupu ierasto daiļradi. Platei punktu pieliek diezgan uzspēlēts un patosains sadarbības auglis ar Kregu Ārmstrongu, kas diez ko neveicina vēlmi atkārtoti ieklausīties visā šajā bezgala daudzkrāsainajā un ar “universālu” muzikālu gaumi apveltītam klausītājam paredzētajā ierakstā. Tiesa, lai arī neparedzams (pieklājīgs formulējums vārdam “haoss”), tomēr ‘Yes, I`m A Witch’ ļauj (nervu sistēmai un bungādiņām) diezgan nesāpīgā veidā ieklausīties tajā, ko Joko Ono patiesībā ir ar “to visu” gribējusi pateikt. Tas nav daudz, tomēr tas ir vērā ņemams piedāvājums!

Noklausies:

‘Death Of Samantha’
[audio:YokoOno_DeathOfSamantha.mp3]

‘Nobody Sees Me Like You Do’
[audio:YokoOno_NobodySeesMeLikeYouDo.mp3]

‘Toyboat’
[audio:YokoOno_Toyboat.mp3]

Albuma dziesmu saraksts:

1.Witch Shocktronica (Intro) – Hank Shocklee
2.Kiss Kiss Kiss – Peaches
3.O’Oh – Shitake Monkey
4.Everyman Everywoman – Blow Up
5.Sisters O Sisters – Le Tigre
6.Death of Samantha – Porcupine Tree
7.Rising – DJ Spooky
8.Nobody Sees Me Like You Do – The Apples in Stereo
9.Yes, I’m a Witch – Palumbo
10.Revelations – Cat Power
11.You and I – The Polyphonic Spree
12.Walking on Thin Ice – Jason Pierce
13.Toyboat – Antony
14.Cambridge 1969/2007 – The Flaming Lips
15.I’m Moving On – The Sleepy Jackson
16.Witch Shocktronica (Outro) – Hank Shocklee
17.Shiranakatta (I Didn’t Know) – Craig Armstrong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *