The Knife ‘Silent Shout: An Audio Visual Experience’ DVD (3,5/5)

The Knife ‘Silent Shout: An Audio Visual Experience’ DVDKā ik gadu, janvāris ir tas brīdis, kad mūziķi vēl nav “atkopušies” pēc gada nogales jeb “ražas novākšanas” un līdz ar to neaplaimo klausītājus ar lielu daudzumu jaunu ierakstu, dodot iespēju mūzikas recenziju slejās ieraudzīt plates vai DVD, kas nākuši klajā vēl pagājušā gada nogalē, taču ir pietiekoši saturīgi, lai līdz ar jauna gada iestāšanos, automātiski nezaudētu savu aktualitāti un nekļūtu par “vienu no pagājušā gada izdevumiem”.

Skaņa: 4/5
Attēls: 4/5
Ekstras: 3/5
Emocijas: 3,5/5

Spilgts piemērs šādam ierakstam ir zviedru dueta – māsas un brāļa apvienības “The Knife” debijas DVD ‘Silent Shout: An Audio Visual Experience’, kas nācis klajā pagājušā gada 8.novembrī un apkopo visus 11 līdz šim tapušos grupas videoklipus, kurus, gluži kā pašu apvienību kopumā, raksturo un vieno ekscentrisms un piederība eksperimentālās elektroniskās mūzikas lauciņam. Lai nedaudz atvieglotu situāciju tiem, kas par tādiem “The Knife” neko nav un varbūt pat arī nevēlas dzirdēt, atgādināšu par norvēģu grupas “Royksopp” vārdu, jo tieši šī kolektīva 2005.gada hīta ‘What Else Is There?’ popularitāti kaldināja grupas “The Knife” dalībnieces Karinas Dreijeres Andersones savdabīgais vokāls.

DVD papildus videoklipiem iekļauts nepilnu stundu ilgs “dzīvā” koncerta ieraksts, kas uzņemts 2006.gada 12.aprīlī Gēteborgā. Protams, grupai, kuras saknes meklējamas elektroniskajā mūzikā, nebūtu piedodams, ja tās DVD neatbilstu vispārpieņemtiem un pašsaprotamiem tehnoloģiskiem standartiem un šis arī nebūs tas gadījums, jo DVD pieejama gan stereo, gan arī Dolby Digital 5.1 un DTS 5.1 skaņas izvēlne, no kurām gribas uzteikt gan kvalitatīvo stereo ierakstu, gan maigo un sabalansēto DTS daudzkanālu režīmu. Piebildes vērts ir ne tikai ‘Silent Shout: An Audio Visual Experience’ askētisms (lai neteiktu – vienkāršums), kas visvairāk attiecināms uz DVD satura rādītāja jeb menu uzbūvi, bet arī koncerta vizuālais materiāls – pietiek ar pirmajām koncerta minūtēm, lai saprastu, ka šo videoinstalāciju, gaismu spēļu un savdabīgu izgaismoto tērpu kokteili, ko sauc par “The Knife” dzīvo koncertu, ir gandrīz neiespējami pilnībā iemūžināt video – “starp kadriem” ir jūtams, cik patiesībā daudz emociju iet secen DVD skatītājam un, domājams, to varēs apliecināt ikviens, kas klātienē apmeklējis kādu “The Knife” performanci.

Lai izvairītos no tradicionālās rindkopas par “The Knife” tapšanu un iemesliem, kāpēc abi grupas mūziķi allaž uz skatuves kāpj mērkaķu kostīmos, piedāvāju noskatīties īsfilmu ‘When I Found The Knife’, kas arīdzan ir iekļauta DVD:

[youtube AsTynS-NyYU nolink]

“This is the future. This is what i`ve been looking for” – tiesa, diez vai “The Knife” trance/electronic/ambient/pop arpēdžijas varētu nosaukt par “nākotni”. Un tomēr, tieši tās ir nodrošinājušas grupas EP platei ‘Silent Shout’ vietu vairāku 2006.gada labāko ierakstu topu augšgalā, tostarp arī portāla “Pitchforkmedia” gada albumu topā un DELFI gada labāko ārzemju ierakstu apkopojumā, kur grupa tika nosaukta par trešo labāko gada ierakstu. Iemesls? Ar smaidu uztverot, bet tomēr neapstrīdot frāzes, ka kvalitatīvi meklējumi elektroniskās mūzikas žanrā neglābjami apstājas pie “Kraftwerk” aktivitātēm un “viss, kas nācis pēc tam, ir plaģiāts”, atļaušos vārgi deklarēt, ka “The Knife” par vienu no 2006.gada vērtīgākajām grupām ir pelnījuši saukties kaut vai tikai tādēļ, ka, vienā katlā sajaucot vairākus gana pretrunīgus mūzikas stilus, ir radīts oriģināls un vienlaikus gan popmūzikai, gan arī trance ritmiem piederīgs ieraksts. Galu galā, cik bieži gan gadās plates, kuras piedāvā gan šizofrēnisku elektroniku, gan ēteriskas šūpuļdziesmas?

[youtube SdeP7BRefUg nolink]

1 thought on “The Knife ‘Silent Shout: An Audio Visual Experience’ DVD (3,5/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *