Yann Tiersen ‘On Tour’ DVD (3,5/5)

tiersenTā arī nesagaidījuši baumoto mākslinieka koncertu Rīgā, Jana Tīrsena cienītāji var paši savām acīm skatīt “zaudēto”.

Skaņa: 3,5/5
Attēls: 4/5
Ekstras: 3/5
Emocijas: 3,5/5

Par Tīrsenu biežāk runā kā emocionāli skaistās kinolentes “Amēlija” skaņu celiņa autoru, tikai vienā gadījumā no desmit atceroties, ka mūziķim, kura kontā blakus “Amēlijas” skaņu celiņam atrodams arī skaņas materiāls filmai “Goodbye, Lenin”, eksistē arī pašam sava grupa, kuras mūzika hipnotiskuma ziņā varbūt arī ir pielīdzināma mūziķa veikumiem kino saundtreku jomā, taču tajā pašā laikā ir ļoti tāla no kinomūzikas. Tīrsena solodaiļradē bieži dzirdamas atsauces uz to pašu “Amēliju”, taču gluži citādākā manierē, kas pielīdzināma, piemēram, Ērika Satī un Nino Rotas pieejai mūzikai.

Nule klajā nākušais un, šķiet, arī pirmais franča Jana Tīrsena DVD, kā jau saka priekšā tā nosaukums ‘On Tour’, dokumentē Tīrsena un viņa grupas gaitas mūziķa pagājušā gada albumam ‘Les Retrouvailles’ veltītajā turnejā, kuras ietvaros Tīrsens koncertēja gan šīgada “Benicassim” festivālā Spānijā, gan arī sniedza neskaitāmus koncertus dzimtajā Francijā un citviet Eiropā. Lielākā daļa DVD atrodamā materiāla ir sakompilēts no atsevišķiem šo koncertu fragmentiem un savā būtībā nosaucams par veiksmīgu Tīrsena daiļrades retrospekciju.

[youtube lmXFici1LQ0 nolink]

Tehniskā ziņā nepārliecina diska daudzkanālu skaņa (mākslīgi izveidotais Dolby 5.1 tieši tā arī izklausās – mākslīgs un skanējuma ziņā pārlieku “plakans”), liekot izvēlēties par labu tradicionālajam stereo, turpretim ar attēla kvalitāti viss ir kārtībā – vietā ir arī “mākslinieciskais” bildes graudainums un neretā krāsainā/melnbaltā mija, kas atbilst dažādajām koncerta norises vietām, kas variē no festivālu “mazajām skatuvēm” līdz klubiem un zālēm, kas pat ļoti atgādina mūsu pašu “Sapņu fabriku” (kur gadījumā, ja Tīrsens tomēr būtu piekritis koncertam Latvijā, viņš noteikti arī būtu uzstājies).

Diskā papildus materiāli nevar lepoties ar augstu “izklaides” pakāpi – šeit ir gan neilga dokumentālā filma, kuras laikā grupa galvenokārt “beksteidžā” pirms koncertiem muļķojas un, aizbildinoties ar badmintona mača pabeigšanu, atsakās kāpt uz skatuves, gan arī īsāki, īpaši faniem paredzēti videomateriāli, kuros grupa vazājas apkārt pa vietu, kas pirmajā brīdī izskatās pēc pamesta lidlauka, staipot līdzi bērnu bungu komplektu un mini-ģitāriņas, kuru loma grupas daiļradē kļūst skaidrāka, ja iepriekš ir uzmesta acs DVD koncerta daļai, kurā grupa starp ģitārām un normāla izmēra bungām regulāri izmanto arī rotaļu klavierītes.

[youtube Hm0g5trWV9c nolink]

Kopumā ieraksta šarms slēpjas iespējā no jauna iepazīt mūziķi, kura mākslinieka gaitas ir turētas tik lielā slepenībā, ka plašākai sabiedrībai tā arī nav skaidrs, kādu mūziku tad īsti pats Jans Tīrsens uzskata par “savu”. Šajā visnotaļ intīmajā kautrīgā mākslinieka portretējumā, kas starp rindām lasāms ‘On Tour’ materiālos, kļūst skaidrs, kāpēc Tīrsena soloalbumi ir tik reta prece pat mūzikas veikalos internetā. Tomēr par diska galveno plusu vismaz šo rindu autors noteikti uzskata lielisko Tīrsena sadarbību ar grupas “Cocteau Twins” slavenās balss īpašnieci Elizabeti Freizeri, kas dzirdama dziesmā ‘Kala’. Tiesa, būtu dumji apgalvot, ka ir vērts iegādāties Jana Tīrsena DVD, lai “dzīvajā” redzētu Elizabeti Freizeri, tāpēc jāuzsver, ka ‘On Tour’ parūpēsies par ne mazumu pārsteigumu kā tiem, kas “ceļas un guļas” ar “Amēlijas” skaņu celiņa dziesmām, tā arī tiem, kas par tādu Tīrsenu dzird pirmoreiz, tomēr sevi atļaujas uzskatīt par mūzikas “gardēžiem” un nelaiž garām iespēju iepazīties ar nedzirdētiem, nepieradinātiem un – jā, visnotaļ skumjiem mūzikas akordiem.

[youtube 4Z2ljWwIaHs nolink]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *