AFX ‘Chosen Lords’ (3,5/5)

Mīklainā kārtā gana klusi savu izdošanu piedzīvojis bitu elektroniķa Ričarda Džeimsa jeb “Aphex Twin” jaunākais ieraksts ‘Chosen Lords’.

Atgriešanās pēc piecu gadu muzikālas askēzes (kopš 2001.gadā izdotās plates ‘Drukqs’) nav viegls uzdevums – it īpaši, ja tavā līdzšinējā ierakstu katalogā ir tādas muzikālas pērles kā 1993.gadā izdotie ‘Selected Ambient Works’ vai divus gadus vēlāk klajā nākušais ‘I Care Because You Do’, kuru kā obligāto literatūru studējuši un uz šīm platēm savu turpmāko muzikālo karjeru balstījuši gan Toms Dženkinsons a.k.a “Squarepusher”, Morgans Geists vai Kierans Hebdens. Jo patīkamāk ir jau pēc pāris albuma skaņdarbiem konstatēt, ka Ričards Džeimss ar šo uzdevumu ir ticis galā lieliski. Kā ierasts.

Viss albuma 13 dziesmu materiāls ir jau bijis izdots pagājušogad, taču pirms pavīpsnājot secināt, ka ‘Chosen Lords’ “tāda izlase vien ir”, atliek atcerēties, ka 2005.gadā klajā laistā ‘Analord’ sērija bija pieejama vienpadsmit 12 collu vinila platītēs un katra no tām tika pieprasīta galvu reibinošos kvantumos. Bez tam, šeit atrodamie ‘Analord’ sērijas opusi ir tikuši no jauna apstrādāti, remiksēti, nevis no 41 skaņdarba vienkārši izraugoties 13, bet gan ar šo 13 palīdzību modulējot jaunu izteiksmi, svaigu skanējumu un koncepciju.

Albums ‘Chosen Lords’ ir zināma veida “ikdienas” cilvēku versija par ‘Analord’ tematiku – tas jūtams ik uz soļa un galvenokārt rezultējies izteikti dažādā, tematiski aizraujošā un piesātinātā ierakstā. Ja plati ievadošais ‘Fenix Funk’ ievadā atgādina par “Kraftwerk” un vēlāk attīstās līdz tradicionālai “Aphex Twin” ziedu laiku skaņu gleznai, tad, piemēram, ‘Pitcard’ piedāvā krietni eksperimentālāku noskaņu, bet ‘XMD 5a’ rodams vairāk līdzību ar ‘Drukqs’. Tas viss kopumā liek ‘Chosen Lords’ tomēr nosaukt par “izlasi”, taču šī vārda vispozitīvākajā izpausmē – pulcējot aptuveni trešo daļu no ‘Analord’ ierakstu sērijas, ‘Chosen Lords’ vienlaikus apkopo paša Ričarda Džeimsa mūziķa karjeras labākos momentus, komentārus par novitāšu un svaigu eksperimentu trūkumu “AFX” daiļradē liekot uzskatīt par rupju piekasīšanos, turklāt nevietā.

Noklausies:

‘Fenix Funk’
[audio:AFX_FenixFunk.mp3]

‘Klopjob’
[audio:AFX_Klopjob.mp3]

‘Cilonen’
[audio:AFX_Cilonen.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *