Massive Attack ‘Collected’ (4/5)

Paturot prātā, ka grupu labāko dziesmu izlases allaž ir visai ķēpīga padarīšana un biežāk tās nevis izdodas, bet gan neizdodas, tomēr jāsecina, ka šonedēļ klajā nākusī grupas „Massive Attack” izlase ‘Collected’ vienlaikus gan pilda savas primārās funkcijas – apkopo grupas lieliskākos skaņdarbus, atceroties par visādām gaumēm, gan arī, pateicoties tās salikumam, noskaņu ziņā konkurē ar grupas studijas ierakstiem.

Konkrētāk izsakoties, ‘Collected’ izdevies panākt „zelta vidusceļu” starp nobružātu hītu plati un ekskluzīvu grupas senu dienu veikumu apkopojumu, ko uz „urrā” pieņemtu galvenokārt tās rūdītākie fani. Tiesa, tiem, kuriem Bristoles trio daiļrade patiešām sirdij tuva, silti ieteiktu pameklēt rūpīgāk un izlases viena cd versijas vietā atstāt ierakstu veikalā nedaudz vairāk naudiņas, taču, apmaiņā pret tām, savā īpašumā iegūt krietni vien vērtīgāko (visādās nozīmēs), tā saukto „limited edition” jeb ierobežotā daudzumā pieejamo izlases versiju. Tur papildus audio kompaktdiskam atrodams arī par salīdzinošu retumu pašmāju platuma grādiem nosaucamais „DualDisc” – vēl viens kompaktdisks, kura vienā pusē atrodamas vēl desmit grupas kompozīcijas audio formātā, savukārt otrā – DVD slānis ar, šķiet, visiem grupas videoklipiem.

Visiem, protams, ir skaidrs, ka grupas „Massive Attack” labāko dziesmu izlase nevar pastāvēt bez ‘Karmacoma’, ‘Angel’, ‘Teardrop’ (dīvaini, taču tieši šādā secībā dziesmas atrodamas izlases sākumdaļā), taču jau apskata ievadā pieminētos labos vārdus par diska salikumu tā veidotāji izpelnījušies galvenokārt ar visai vienkāršu metodi, ko pazīst ikviens, kas jebkad mēģinājis izveidot kādu dziesmu izlasi. Tas ir – populārākas dziesmas kārtot pamīšus ar mazāk populārām.

Tiesa, šāds nostādījums varētu nebūt īstais ‘Collected’ gadījumā, jo šeit ir maz nedzirdētu dziesmu – pat vienīgais izlases jaunums, grupas jaunākais veikums – dziesma ‘Live With Me’ radioviļņos dzirdēta ne mazums. Un tomēr – sapņainais ‘Teardrop’, kuram seko industriālais ‘Inertia Creeps’, lai pēc tam dotu vietu ‘Protection’, savukārt pēc kura ieskanas spocīgais ‘Butterfly Caught’, lai atkal liktu uzgavilēt ‘Unfinished Sympathy’ nošu pavadījumā ir viegli atšifrējama, taču strādājoša metode, liekot diskam vienlīdz labi kalpot kā radio klausītājiem, tā arī tiem, kas „Massive Attack” daiļradē ielūkojušies arī rūpīgāk.

Rūpīgāk pieskaroties „limited edition” audio diskam, reizē jāsaka, ka šeit atrodamās grupas singlu b-puses, retumus un agrāk neizdotos opusus visvairāk novērtēs grupas cienītāji. Tiesa, viņi visticamāk arī savu sajūsmu paudīs ar tekstiem „tur trūkst, piemēram, ‘Man Next Door’” vai kā tamlīdzīgi. Skaidrs, ka visu grupas „Massive Attack” reto dziesmu katalogu izdot vienā „feinšmekeru” cd nav iespējams, taču no tā, kas še ir satilpis, personīgi par galveno diska vērtību uzskatu Elizabetes Freizeres dziedāto ‘Silent Spring’.

Un, kas patiešām padara ‘Collected’ par patīkamu pārsteigumu un ko īsti nevarēja attiecināt uz izlases oficiālo audio disku, ir tas, ka „limited edition” audio diskam piemīt fantastiska īpašība izklausīties pēc svaiga grupas albuma. Ar šādu plati plauktā laiks līdz 2007.gadā plānotajam nākamajam „Massive Attack” studijas ierakstam, tā vien šķiet, paies ātrāk! Vienlaikus ‘Collected’, manuprāt, ir viens no retajiem diskiem, ko patiešām nepieciešams ņemt līdzi, trijos naktī dodoties ar auto „izvēdināt galvu” naksnīgajās Rīgas ielās.

Noklausies:

‘What Your Soul Sings’
[audio:MassiveAttack_WhatYourSoulSings.mp3]

‘Live With Me’
[audio:MassiveAttack_LiveWithMe.mp3]

‘Silent Spring’
[audio:MassiveAttack_SilentSpring.mp3]

Saturs:
CD 1:

1. Safe From Harm
2. Karmacoma
3. Angel
4. Teadrop
5. Inertia Creeps
6. Protection
7. Butterfly Caught
8. Unfinished Sympathy
9. Risingson
10. Future Proof
11. Five Man Army
12. What Your Soul Sings
13. Sly
14. Live With Me

CD 2:
1. False Flags
2. Incantations
3. Silent Spring
4. Bullet Boy
5. Black Melt
6. Joy Luck Club
7. Small Time Shoot `Em Up
8. I Against I
9. I Want You
10. Danny The Dog
11. Daydreaming (DVD Side)
12. Unfinished Sympathy (DVD Side)
13. Safe From Harm (DVD Side)
14. Be Thankful For What You`ve Got (DVD Side)
15. Sly (DVD Side)
16. Protection (DVD Side)
17. Karmacoma (DVD Side)
18. Risingson (DVD Side)
19. Teardrop (DVD Side)
20. Angel (DVD Side)
21. Special Cases (DVD Side)
22. Butterfly Caught (DVD Side)
23. Live With Me (DVD Side)
24. Live With Me (Terry Version) (DVD Side)
25. False Flags (DVD Side)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *