Jumprava ‘Jumprava DVD’ (3/5)

jumprava dvdAtzīmējot savu 20 gadu pastāvēšanas jubileju, pašmāju sintīpopa kolektīvs „Jumprava” pievienojusies tām retajām (kopsummā, šķiet, četrām) Latviešu grupām un māksliniekiem, kas var lepoties ar savas daiļrades iemūžinājumu DVD formātā.

Skaņa: 2,5/5
Attēls: 2/5
Ekstras: 2,5/5
Emocijas: 4/5

Diskā apkopoti, šķiet, visi grupas videoklipi un vairāki koncertieraksti, starp videoklipiem skaidrotas grupas iekšējās attiecības un konflikti, kopsummā radot ne tikai lielisku iespēju pakavēties pagātnes atmiņās kā diska prezentācijā atzina Ingus Ulmanis, brīžiem esot grūti bez smiekliem vērot to, kā „Jumprava” izskatījusies, piemēram, 1985.gadā uzņemtajos videoklipos), bet arī atzīstamu ceļvedi „Jumpravas” daiļradē. Tiesa, kā parasti, apetīte rodas ēdot un diska baudīšanas gaitā rodas daži iebildumi pret tā tehniskajiem risinājumiem.

Piemēram, uz diska aizmugurējā vāciņa ir atrodams pilns tajā esošo videoklipu saraksts ar blakus norādītiem to režisoriem, taču nekur nav minēti klipu/dziesmu tapšanas gadi, kā arī, koncertierakstu gadījumā – kur video uzņemts. Šajā gadījumā būtu noderējis kaut vai neliels DVD pievienots buklets ar nepieciešamajiem skaidrojumiem. Nejauši diska „atvēršanas” svētkos sastaptā videoklipa ‘Nedaudz par viņu’ režisore mācēja pastāstīt aizraujošu stāstu par nekad nerealizētu citu šīs dziesmas videoklipa versiju, kas varēja būt tapusi RAF rūpnīcā, un nešaubīgi – katram no klipiem „pievienotās vērtības” veidolā līdzi nāk kāds stāsts par tā tapšanu un realizētajām/nerealizētajām idejām, kurus ideālajā gadījumā gribējās redzēt arī publiskotus grupas DVD.

Citkārt lielas pretenzijas raisošais daudzkanālu skaņas trūkums šeit sevi attaisno pilnībā, jo, piemēram, dziesmas ‘Šis ir mans auto’ videoklipam tā plašā popularitāte ir nākusi pat nedaudz par ļaunu – visticamāk biežās translēšanas dēļ nedaudz bojāts klipa vizuālais un skaņas materiāls, kā rezultātā daudzkanālu skaņas celiņa izvēles iespēja nāktu tikai par ļaunu.

Saraksts:

1.Juku dziesma (J.Rušenieks)
2.Es aizeju (J.Rušenieks)
3.Kā logā (J.Rušenieks)
4.Mākonis (J.Rušenieks)
5.Par rozēm (J.Rušenieks)
6.Prom no pilsētas (J.Rušenieks)
7.Papīra kāpnes (J.Rušenieks)
8.Teātris (J.Rušenieks)
9.Sprādze (J.Rušenieks)
10.Lidmašīnas (J.Rušenieks)
11.Tālu aizgāja brālis (J.Rušenieks)
12.Mēnesgaismas iedegums (J.Rušenieks)
13.Pilsēta (I.Linga)
14.Svētki (J.Rušenieks)
15.Biedri (A.Babris)
16.Šeit lejā (J.Rušenieks)
17.Šis ir mans auto (M.Martinsons)
18.Ziemeļmeita (J.Rušenieks)
19.Vēlreiz (J.Rušenieks)
20.Metro (J.Rušenieks)
21.Peldētājs (M.Martinsons)
22.Baltā (L.Kalniņa)
23.Pa vējam (J.Garjāns, A.Freidenfelds)
24.Lietus (J.Rušenieks)
25.Jaganatha (A.Babris)
26.Lēna upe (I.Linga)
27.Nedaudz par viņu (K.Zelve)
28.Ringā (A.Strazdiņa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *