M.I.A. ‘Arular’ (4/5)

M.I.A. ArularXL mūzikas izdevniecība („Basement Jaxx”, „Prodigy”, Dizijs Raskals) joprojām prot pārsteigt – izrādās, ka arī tējas zemei Šrilankai ir ko piedāvāt populārās mūzikas pasaulei!

Aiz pirmajā brīdī neizprotamās un absolūti neko neizsakošās pseido-abreviatūras „M.I.A.” izrādās slēpjas 27 gadus vecā, Londonā dzīvojošā šrilankiete Maja Arulpragasama, kuras debijas albumam ‘Arular’ ir visas iespējas kļūt par vienu no šī gada plašāk aprunātajiem ierakstiem. Tiesa, runa ir par tiem, kas nenobīsies un tomēr mēģinās „izrakties” cauri dažādo stilu un tumīgo bītu džungļiem, kuri ir kā radīti Majas verbālajiem virpinājumiem, ko ar smaidu sejā varētu nosaukt arī par repu.

Kad Majas pirmais singls ‘Galang’ pirms vairāk nekā gada nokļuva interneta plašumos, melomāni visā pasaulē burtiski „pieprasīja” papildporciju šim ļoti elegantajam hiphopa, regeja, dancehall un elektronikas mikslim, kuru vēl unikālāku padara visiem minētajiem stiliem un žanriem cauri strāvojošais indiešu tautas mūzikas un kultūras nervs. Pirmajā brīdī pat ir neiespējami konstatēt, kas tieši tik ļoti sekmē albuma momentāno pielipšanu savam klausītājam. Brīžiem tā ir Šrilankas saule, kas lauztin laužas no visām albuma porām (kas neapšaubāmi sekmēs plates „iefiltrēšanos” dažādās garo vasaras nakšu ballītēs, jo vēl dejojamāku mūziku ir grūti radīt), te atkal pārdomātie un bezgalīgi lipīgie ritmi, kas savukārt, kopā ar spēcīgo pavadījuma bītu (kā jau tas piederas īstenam hiphopa ierakstam), liks albumu jo īpaši iecienīt autobraucējiem ar sparīgām audiosistēmām – tas jums nav nekāds Džei-Zī…

Noklausies: ‘Ba-Na-Na (Skit)’, ‘Bucky Done Gun’, ‘Amazon’, ‘Galang’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *