Barenaked Ladies ‘Barenaked For The Holidays’ (3,5/5)

Barenaked Ladies ‘Barenaked For The Holidays’Nevar neapsveikt katru jaunu mēģinājumu apturēt postošo, mūžseno un jau sen krietni apputējušo ziemassvētku hītu invāziju, ko katra gada nogalē piedzīvo kā katrs sevi cienošs lielveikals, tā arī visas iespējamās valsts raidstacijas.

Par laimi, atšķirībā no lielākās daļas šādu eksperimentu, kas neglābjami ir saistīti ar vienu no divām alternatīvām – vai nu jaunu, garlaicīgu un neizteiksmīgu ziemassvētku dziesmu radīšanu ar gariem korāļiem, gospeļu koru piedziedājumu partijām un trim modulācijām četru skaņdarba minūšu laikā, vai arī veco, labo tradicionālo melodiju pārdziedāšanu jaunās skaņās (neko glaimojošāku par „tiem pašiem vēžiem citās kulītēs” laikam par salīdzinājumu neatrast), Toronto poproka kvintets „Barenaked Ladies” ir papūlējies neiekāpt nevienā no minētajiem grāvjiem, stalti noturoties precīzi pa vidu.

Pilnībā nepaļaujoties uz tradicionālās ziemassvētku „dziesmu grāmatas” piedāvājumu, ‘Barenaked For The Holidays’, blakus gana pazīstamu svētku hītu patiesi uzjautrinošiem aranžējumiem, sevī ietver arī sešus „Barenaked Ladies” oriģinālus, citustarp gana romantisko ‘Green Christmas’ (no filmas „Grinch” skaņu celiņa) vai nepretenciozo, lēnā rumbas ritmā veidoto ‘Christmastime (Oh Yeah)’, kopā veidojot gana daudzveidīgu ainavu, kurā neiespējami nepamanīt pāris ļoti elegantas „odziņas”, kurām pateicoties, albums ar katru tā lietošanas reizi aizvien vairāk nostiprina sava „labākā ziemassvētku saundreka” titulu. Pirmām kārtām, ‘O Holy Night’, ‘Rudolph The Red-Nosed Reindeer’ un ‘Wonderful Christmastime’ tradicionālās versijas izklausās kā bērnu sintezatora „Casio” iebūvēto demo-melodiju parodijas – žetons par ideju! Otrkārt – angliskajā versijā par „Pošam visu greznā rotā” oriģinālo tekstu „nemanāmi” ir nomainījis Nīla Janga, Deivida Krosbija, Stīvena Stilla un Greiema Neša, a.k.a „Crosby, Stills, Nash and Young” apvienības nosaukums, kas, atkārtots visas dziesmas garumā, brīnumaini organiski sader ar minēto melodiju! Un visubeidzot, varbūt banāli, taču ir grūti izvairīties no smieklu lēkmes, ‘Wonderful Christmastime’ beigu daļā dzirdot visā nopietnībā izpildītu apsveikumu Jēzum dzimšanas dienā („Happy Birthday, Dear Jesus!”), simboliski pieliekot punktu tam, ko snobi varētu nosaukt par „lētu joku”. Par lētumu var piekrist, taču, pretēji gaidītajam, arī gaumīguma šeit ir ne mazums. Un tas šajā gadījumā jau ir daudz.

Iesaku:
‘Green Christmas’, ‘Do They Know It’s Christmas?’, ‘Carol Of The Bells’, ‘Wonderful Christmastime’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *