Kopējā izteiksme ‘Klusināta mūzika’ (4,5/5)

Kopējā izteiksme ‘Klusināta mūzika’Blakus “Zenithsign” un Tiguļa ‘Moonlight Sound Design’, “Kopējā izteiksme” piedāvā lielisku turpinājumu latviešu izpratnei par new age un ambient mūzikas stiliem.

‘Klusināta mūzika’ ir jau trešais “Kopējās izteiksmes” mugurkaula – Aināra Paukšēna gara darbs, kas, atšķirībā no tā priekštečiem – 1993.gadā izdotā ‘Dzelta laikā’ un 2000.gadā klajā nākušā ‘Putni Maina Virzienu’, ir daudz konceptuālāks un nopietnāks, arī skumjāks, taču uzreiz jābrīdina, ka, par spīti diska “sniegotajam” noformējumam un izvēlētajam tā izdošanas laikam, izteiktas Ziemassvētku noskaņas, melodijas vai tekstus šeit nav ko meklēt. Un tā pat ir labāk. Jo ‘Klusināta mūzika’, kā jau teic albuma nosaukums, nav speciāli paredzēta ne ziemas saulgriežiem, ne arī kādu reliģisku un intīmu pasākumu iemūžināšanai skaņu pasaulē. Tās ir astoņas himnas, astoņi episki vēstījumi, kas, gluži kā līdzīgu new age vai ambient mūzikas stila pārstāvju gara darbi visā pasaulē, vedina uz eksistenciālām pārdomām. Un kur gan atrast vēl labāku brīdi, kad atlicināt laiku sev un lieliskai mūzikai, ja ne pirms Ziemassvētkiem!

Albuma visu dziesmu mūzikas autors, patiesībā vienīgais neakadēmiskās mūzikas grupas “Kopējā izteiksme” dalībnieks Ainārs Paukšēns ikdienā dzīvo baroka mūzikas zīmē – to pirmām kārtām sekmē viņa dalība “Collegium Musicum Rīga” un senās mūzikas ansamblī “Ludus”. Taču ar to ir par maz, lai izskaidrotu vienreizējo noskaņu gammu, kas caurstrāvo albumu. Šeit ir pa druskai no visa – gan jau pieminētā new age un ambient, jūtamas spēcīgas zināšanas par world mūzikas žanru. Albums brīžiem atgādina ļoti cienīgu Filipa Glāsa parafrāzi, tai pat laikā ļoti veiksmīgi spētu iekļauties Pītera Geibriela ierakstu kompānijas “Real World Records” izdoto ierakstu sarakstā. Tāpat jāuzteic daudzo “papildspēku” piesaiste albumam, piemēram, vokālā projekta “Cosmos” augstie dziedājumi, Māra Kupča ģitāra, Nika Gothema smeldzīgais saksofons un nervu galiņus kutinošās stīgu ansambļa harmonijas ir radījušas Latvijas mūzikas skatuvei tik nepierastu, taču tai pat laikā ārkārtīgi specifisku un ļoti interesantu skaņas gleznu. Taču galvenie komplimenti albuma sakarā šoreiz laikam jāvelta Līgai Priedei, kuras vienlaikus spēcīgais un maigais vokāls burtiski apreibina.

Jau tālajā 1991.gadā dibinātais soloprojekts “Kopējā izteiksme” sevi ir mēģinājis pieteikt vairākkārt, debitējot vismaz trīs reizes. Nu beidzot tas viņiem ir izdevies “pa īstam”, sajaucot jebkādus priekšstatus par turpmākajām pašmāju mūzikas tendencēm. Ja jūs pārsteidza Maikla Endrjūsa un Garija Džūlsa liriskā ‘Mad World’ uzvara cīņā par Lielbritānijas 2003.gada ziemassvētku dziesmu numur viens, tad ‘Klusināta mūzika’ jūs šokēs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *