Various Artists ‘Big Blue Ball’ (4,5/5)

Pirms vairāk nekā 15 gadiem Pītera Geibriela leģendārā “Real World Records” ierakstu studija vai, precīzāk izsakoties – mūzikas valstība jau bija leģendām apvīta vieta. Par spīti faktam, ka 90.gadu sākumā mūzikas bohēma “oficiāli” jau sen kā bija mirusi un eksistēja tikai teikumos ar klišejisko ievadfrāzi “toreiz, septiņdesmitajos…”, šeit vēl mitinājās mūzas un viņu sabiedrību izbaudīja gūzma slavenu mūziķu un grupu.

Šai laikā praktiski visu “Real World Records” studiju bija rezervējuši “New Order”, kas še miksēja savu albumu ‘Republic’, līdz ar to Geibrielam nāca prātā doma noorganizēt “Ierakstu nedēļas”, lai izbrīvētu laiku starp “New Order” ierakstu sesijām un nodrošinātu iespēju ierakstīties arī tiem mūziķiem, kuru budžets atļauj tikai vienu vai divas dienas šai kvalitatīvas mūzikas mekā.

Uz trim nedēļām “Real World Records” studija pārvērtās par grandioziem mūzikas svētkiem – festivālu pašiem mūziķiem, kuri, pabeiguši ierakstīt savus albumus vai dziesmas kādā no studijām, rokas pūtinot un kafiju malkojot, nostaigāja garām citām studijām, lai paklausītos un gandrīz vienmēr – arī piedalītos kāda cita mūzikas ieraksta tapšanā. Vienā telpā albumu ierakstīja japāņu perkusionisti Jodžī Hirotas vadībā un viņiem piespēlēja ēģiptiešu stīgu ansamblis, un gala rezultāts izklausījās lieliski. Šādas un vēl eksotiskākas mūziķu kopsadarbības arī ir tas, kas vēlāk tika nosaukts par “Big Blue Ball” projektu – muzikālu pieminekli “tai lielajai, zilajai bumbai”, ko mēs mēdzam saukt par pasauli.

Ātri vien kļuva skaidrs – šie ieraksti, “džem-sesijas”, eksperimenti un improvizācijas vienkārši IR jāpublisko. Nemaz ne tik bieži gadās vienkopus savākt mūziķus no visas pasaules, tostarp, piemēram, bundziniekus Biliju Kobemu un Manū Kači, Šineidu O’Konori, ASV dziesminieku Džozefu Artūru, “Afro Celts Sound System” solistu Džeimsu Makneliju, “Penguin Cafe Orchestra”, gospeļu grupu “The Holmes Brothers”, Timu Finnu no “Crowded House”, kaut kad tam visam pa vidu pazibēja arī vijolnieks Naidžels Kenedijs, Van Morisons, Marta Sebestjena, kuras vokāls pazīstams ikvienam “Deep Forest” cienītājam, arī “Terem” balalaiku kvartets, pat Igijs Pops!

Taču pēc trim ārprātīgi intensīvām ierakstu nedēļām, kad, kā runā, it visur – pat tualetē ik pa brīdim atradās kāds, kas strinkšķināja ģitāru vai ierakstīja vokāla partijas, sāka aptrūkties vietas, kur visas šīs ierakstu lentes uzglabāt, kur nu vēl sākt domāt, kā to visu sakārtot un samiksēt daudz maz gatavā dziesmā vai albumā. Lentes nogūla “Real World Records” studijas plauktos, lai pēc “nieka” padsmit gadiem šim grandiozajam projektam beidzot tiktu pielikts punkts.

Šeit stāsts par šā cd apskata subjektu – dažādu mūziķu sadarbību un improvizāciju augli, albumu ‘Big Blue Ball’ varētu tikai sākties. Taču varbūt arī nav nepieciešams vēl lielākiem burtiem izskaidrot, ka aiz ikvienas šā ieraksta nots, katras sīkākās iespēles stāv virkne mūziķu un neskaitāmu stundu darbs. Protams, būtu aizraujoši rūpīgi izrakties cauri šim 11 dziesmu materiālam, kurā ietilpst gan afrikāņu reps, gan arābu tautas mūzikas motīvi, flamenko ģitāru un Kongo rumbas apvienojums, kā arī, šķiet, pirmā Geibriela dziesmas ‘Burn You Up, Burn You Down’ versija, un pateikt, ka, piemēram, tās un tās dziesmas otrajā minūtē “to flautu” vai trompeti tur iespēlē tāds un tāds mūziķis. Bet dienas beigās tas absolūti nav svarīgi. Fakts ir un paliek – tieši šādi skan mūsu lielā, zilā planēta. ‘Big Blue Ball’ ir tās dziesma.

[youtube eTNdztzIhQA nolink]

Dziesmu saraksts:
1. ‘Whole Thing (Original Mix)’ (featuring Francis Bebey, Alex Faku, Tim Finn, Peter Gabriel, Karl Wallinger, Andy White)
2. ‘Habibe’ (featuring Natacha Atlas, Hossam Ramzy, Neil Sparkes)
3. ‘Shadow’ (featuring Juan Cañizares, Papa Wemba)
4. ‘Altus silva’ (featuring Joseph Arthur, Ronan Browne, Deep Forest, James McNally, Iarla Ó Lionáird, Vernon Reid)
5. ‘Exit Through You’ (featuring Joseph Arthur, Peter Gabriel, Karl Wallinger)
6. ‘Everything Comes From You’ (featuring Richard Evans, Joji Hirota, Sevara Nazarkhan, Sinead O’Connor, Guo Yue)
7. ‘Burn You Up, Burn You Down’ (featuring Billy Cobham, Peter Gabriel, The Holmes Brothers, Wendy Melvoin, Arona N’diaye, Jah Wobble)
8. ‘Forest’ (featuring Levon Minassian, Arona N’Diaye, Vernon Reid, Hukwe Zawose)
9. ‘Rivers’ (featuring Vernon Reid, Marta Sebestyen, Karl Wallinger)
10. ‘Jijy’ (featuring Arona N’Diaye, Rossy, Jah Wobble)
11. ‘Big Blue Ball’ (featuring Peter Gabriel, Manu Katché, Karl Wallinger)

Noklausies:

‘Whole Thing’
[audio:BigBlueBall_WholeThing.mp3]

‘Habibe’
[audio:BigBlueBall_Habibe.mp3]

‘Altus Silva’
[audio:BigBlueBall_AltusSilva.mp3]

1 thought on “Various Artists ‘Big Blue Ball’ (4,5/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *