Kam šogad jādabon mūzikas ierakstu gada balva?

edijs(Nu jau) pagājušā gada laikā esmu recenzējis 10 latviešu mūzikas albumus. Tikai. Diezgan nožēlojami. Tāpēc laiks noskaidrot, vai es esmu nožēlojami slinks, vai arī tomēr atkal jāpiesauc “zeme, kas (ne)dzied” un Latvijas muzikāli-ekonomiskā situācija, kuras rezultātā “īstā” pašmāju mūzika (bieži) tā arī neizkļūst no mūžīgās Rīgas klubu/Latvijas kultūras namu koncertturnejas. Šeit talkā nāks visai apjomīgā kartona kaste, kuru mēnesi esmu zem galda spārdījis kājām un kuras muzikālajam saturam man kā Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas žūrijas orgānam nākas rakties cauri.

Visupirms fakti. Manā “kastē” atrodami 36 albumi – visi mūzikas ierakstu gada balvai pieteiktie pašmāju ieraksti visās kategorijās izņemot vienu – kantrī. Neciešu to, ko Latvijā ir paradums saukt par kantrī un tā kā (vismaz man tā šķiet) esmu dzirdējis labu kantrīmūziku (skatīt, piemēram, Raju Kūderu vai Loretu Linnu), tad atļaušos par šo žanru Latvijas kontekstā vispār neizteikties. Vēl manā kastē ir daži DVD – Marhila jubilejas koncis, “kosmosiešu” DVD debija un, protams, neiztrūkstošā “Petušonok P” produkcija – “Vasarssvētki Bīriņu pilī”. Pēdējais ir atsevišķa raksta vērts un, vadoties pēc garastāvokļa, iespējams, tāds arī taps. Kastes saturu noslēdz čupa ar atsevišķām, matricās ierakstītām grupu dziesmām (LV versija par terminu “singls”), kā arī divi diski, kurus par albumiem godāt būtu pārāk grēcīgi – tā ir ikgadējā “Superizlase” (brrrr) un “Latviešu tautasdziesmu karaoke” (vēl lielāks brrrr).

Tātad – 36. Skaitījis neesmu, bet tās “kastes”, kurās ietilpa arī viss 2007.gadā klajā nākušais kantrī šits, bija vairāk nekā divreiz lielākas par manu. Bez komentāriem (nav jau arī nekā jauna/nedzirdēta, ko komentēt).

Lai izvairītos no sevis iespējamas diskvalificēšanas :) formulēšu šo rakstu kā savas atkarīgi-neatkarīgās prognozes/vēlmes, kādiem ierakstiem kurā kategorijā, manuprāt, būtu jāsaņem Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva 2007.

Sāksim ar vienkāršāko:
Labākais mūzikas albums bērniem 2007 – Reiznieces producētās ‘Masku dziesmas’ nepārprotami.

Labākais koncertieraksts video 2007 – “Vasarsvētki Bīriņu..”, tpu, sajaucu – “Cosmos” Ziemas koncerts. Lai kā man grbētos, lai Marhilam tiek šī balva, “kosmosieši” ir nupat patiešām uztaisījuši produktu, kas kaut vai attāli atgādina koncerta DVD – ar atstrādātiem “meņučiem”, 5.1, bonus materiāliem, vienvārdsakot – starta komplektācija.

Labākā dance, hip hop vai r’n’b dziesma 2007 – nožēlojami. Nepietiek jau ar to, ka pagājušogad klajā nākuši pārāk maz šī žanra albumu, kā rezultātā albumu nominācija ir atcelta, dziesmu sakarā situācija ir pavisam fantastiska – nominētas trīs dziesmas, no kurām divas ir no Ellas, bet trešā – ‘Yes Sir, I Can Boogie’ kavers Noras Bumbieres izpildījumā. Kod kurā pirkstā gribi…

Labākā pop dziesma 2007 – jautrība var sākties! Bet ja godīgi, tad atkal jau – pašvaks tas nominēto dziesmu saraksts. Labvēlīgais tips ar divām dziesmām? Fuckin’ “Bonaparti”? Reinika “slapjais sapnis veikalā”? Nu nē… ja par pārējām toč var strīdēties, tad pirmā vieta šogad ir skaidra pilnīgi – Stībeļa/Stīvera hīts ‘Glāze piena’. Vienkārši, bet efektīvi. Nebrīnīšos, ja sīva cīņa izvērtīsies starp viņu un Andri Ērgli, kuram rīkle ir, bet tas pārējais…

Labākā roka dziesma 2007 – izvairīšos no komentāriem par to, ir vai nav, piemēram, “Iedomu spārni” vai “Ēnas” roks. Pavisam skaidrs ir tas, ka roks ir “Pienvedēja piedzīvojumi” (‘Šodien nē’) un “Tumors” (‘Neviens’), un tie arī ir abi centrālie pretendenti manās acīs. Gan jau ka tiks “pienvedējiem” – viņi arī ir pelnījuši. Šīs nominācijas atklājums – viens no Latgales mūzikas revolūcijas produktiem, “Bez PVN”. Viņu ‘Digitālā gotiņa’ ieper ne pa jokam. Albums gan par nožēlu nav viscaur tik labs.

Uh, nemaz nepamanīju cik gari man te viss sanāca. Ok, tad pārējās nominācijas – Labākā debija, labākie tautas mūzikas, instrumentālie, akadēmiskās mūzikas un roka un popa albumi – kaut kad drīzumā šeit pat. Un kur tad vēl fantastiskā kategorija – Labākais mūzikas video klips! Stay tuned!

4 thoughts on “Kam šogad jādabon mūzikas ierakstu gada balva?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *