Kraftwerk ‘Minimum – Maximum’ DVD (4/5)

Pagājušā gada nogalē (5.decembrī) beidzot klajā nācis apvienības „Kraftwerk” 2004.gada koncertturnejas ieraksts DVD formātā.

Skaņa: 4,5/5
Attēls: 4/5
Ekstras: 2,5/5
Emocijas: 4,5/5

Atgādināšu, ka šīs koncertturnejas ietvaros „Kraftwerk” 29.maijā viesojās arī Rīgā, „Skonto” hallē. Domāju, ka daudzi minēto koncertu ierindo labāko pašu mājās notikušo mūzikas koncertu vidū (katram jau šis tops citādāks…). Un grupas turnejas apkopojums divu DVD komplektā ‘Minimum – Maximum’ tikai pastiprina šo pārliecību.

Skaņa:
Protams, grupa, kuras visa daiļrade balstīta uz dažādiem skaniskiem un vizuāli-audiāliem eksperimentiem, nemaz nedrīkstētu izdot šajā ziņā nekvalitatīvu dvd. Pirmajā mirklī patīkami pārsteidz diskā pieejamie skaņas standarti – stereo un dts, izlaižot pierasto 5.1. Pēc uzmanīgākas abu pieejamo skaņas izvēļņu salīdzināšanas jāteic, ka nedaudz „plakanais” stereo skanējums mazliet zaudē cīņā ar teju vai ideāli māsterēto dts skaņu, kas nemitīgi visa koncerta garumā „riņķo” ap klausītāju, burtiski iesūcot dvd skatītāju koncerta atmosfērā.

Attēls:
Visi, kas klātienē Rīgā vēroja vācu kvarteta sniegumu, noteikti ar smaidu atcerēsies, ka aiz datoru ekrāniem un pultīm aizslēpušies „Kraftwerk” dalībnieki īpaši neizcēlās ar aktivitātēm, ko varētu nosaukt par „šovu”, tā vietā ar trīs projektoru palīdzību tika piepildīts skatuves fonā redzamais milzu ekrāns. Vienu brīdi tās ir krītošas tabletes (‘Vitamin’), citu atkal senatnīgas atklātnes ar mašīnu attēliem (‘Autobahn’). Katrā ziņā pat mājas apstākļos baudīts, koncerts ne brīdi nekļūst garlaicīgs, vienmuļš vai neinteresants. Patīkami pārsteidz retie, taču pietiekoši daudzveidīgie tuvplāni, kuros iespējams pārliecināties, ka vecie kungi savos datoros nudien nespēlē kārtis, kā pēc koncerta vietumis minēja ne īpaši informēti skatītāji. Bieži televizorā kvarteta kopskatu aizstāj uz ekrāna projicētā dziesmu vizuālā materiāla fragmenti, tāpat nereti diska veidotāji aizrāvušies ar dažnedažādu kombinēto kadru un vizuālo efektu izmantojumu, kas lielākoties tomēr nekrīt uz nerviem (kā slikto piemēru var minēt slaveno grupas „Led Zeppelin” koncertu ‘The Song Remains The Same’).

Ekstras:
‘Minimum – Maximum’ gadījumā šo – diska pievienoto materiālu jeb ekstru apskatīšanu – varētu izlaist viena iemesla dēļ. To praktiski nav. Un patiesībā labi, ka tā. Disks šādi – ar tajā atrodamu vienu pašu koncertierakstu, kā arī dziesmas ‘Aerodynamik’ ierakstu no „MTV Europe Video Music Awards” šova, ir cik nu iespējams diskrēts, vienkāršs, tajā pašā laikā ļoti kvalitatīvs un, tautas valodā izsakoties, „nesačakarēts”. Vienīgie iebildumi, kas rodas ‘Minimum – Maximum’ sakarā un nav ierindojami ne video, ne audio kategorijā, ir – akūts trūkums pēc norādēm, no kuras valsts koncerta ir ņemts konkrētās dziesmas ieraksts. Šeit var izlīdzēties, protams, ar šīs pašas turnejas audioierakstu cd formātā, uz kura vāciņa, blakus katrai dziesmai, atrodams valsts un koncertzāles nosaukums, taču ne jau nu visi ir tik lieli „Kraftwerk” cienītāji, ka vēlēsies iegādāties vienu un to pašu ierakstu divos eksemplāros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *