Athlete ‘Tourist’ (3,5/5)

Athlete ‘Tourist’Skaitlis 2, it īpaši mūzikas pasaulē un it īpaši, ja runa ir par grupu otrajiem albumiem, var būt gana sāpīgs. Šeit summējas grupas pretenzijas uz tālākiem panākumiem ar jau „pieradušo” klausītāju gaidām. Reti, ļoti reti šie mainīgie lielumi spēj viens otru papildināt.

Deptfordas (Londona) bērnības draugu kolektīvs „Athlete” un puišu kvarteta jaunākais studijas ieraksts „Tourist” ir tipisks piemērs. Nokļuvuši mūzikas mediju dienaskārtībā ar 2003.gada aprīlī klajā nākušo debijas plati ‘Vehicles & Animals’, kas ne tikvien kļuva par aizpagājušās vasaras vissvilpotāko un dungotāko melodiju sempleri (uzticamo svilpotāju-dungotāju vidū ietverot arī šo rindu autoru), bet nopelnīja grupai „Mercury” balvas nomināciju un itin atzinīgus kritiķu izteikumus, „Athlete” būtībā ar savu hiperdzīvīgo, humora pilno un katrā ziņā oriģinālo debijas plati sev izdarīja „lāča pakalpojumu”. Jo jau kopš 2003.gada vasaras mūžam izsalkušie mūzikas pasaules iedzīvotāji alka pēc tikpat „garšīgām” melodijām, kas prasīties prasījās tikt skaļi bļautas līdzi ikvienā vasaras mūzikas festivālā, tikpat „users friendly” dziesmu lirikām („Fly to El Salvador/Don`t know why and don`t know what for” esot tikai vienam no spilgtākajiem piemēriem) un tikpat sirsnīga mūzikas ieraksta, ar kuru sākta diena vienkārši nespēj vairs būt pelēka.

Un sagaidīja. Tikai ne īsti to, ko gribēja – pēc nepilnu divu gadu pauzes, Britānijas kvarteta otrā plate, blakus Ņujorkas „Mercury Rev” jaunākajam cepumam, kritiķuprāt solās būt gada sākuma lielākā vilšanās, galvenokārt, tieši sava skanējuma pārmaiņu dēļ. Nudien, iepriekšējā albuma sakarā piesauktos „Toploader”, „Stereophonics” vai „Travis” jaunākajā zēnu veikumā ir nomainījuši „Coldplay”, „Keane” un „Snow Patrol”, albumā likumsakarīgi uzsvaru liekot uz klavieru balādēm ar epizodiskām stīgu partiju un sintezatoru iespēlēm. Var saukt to par ļaušanos modes vilnim, vai arī par vienkāršu izaugšanu no sevis izsmelta baseina – abos gadījumos tas nevar kalpot par iemeslu albuma absolūtai noraidīšanai un abos gadījumos tas sola pietiekoši daudz, lai ļautu ‘Tourist’ pāris reižu pariņķot disku atskaņotājā, kas pēc būtības ir viss, kas tam nepieciešams, lai absolūti „ieaugtu” savā klausītājā (pieļauju, ka ar izņēmumiem). Katrā gadījumā, nomainot sev raksturīgo dzīvesprieku ar nedaudz intensīvāku eksistenciālisma un emocionālu pārdomu pielietojumu, „atlētu” jaunākais izdevums ‘Tourist’ jau daļēji ir kļuvis par perfekto gada sākuma „saundtreku”, par kuru, spriežot pēc jau šobrīd izpirktajām tūres koncertu biļetēm, šovasar vēl dzirdēsim gana.

Iesaku: ‘Changes’, ‘Half Light’, ‘Wires’, ‘Street Map’, ‘I Love’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *