Chumbawamba ‘Un’ (3,5/5)

Chumbawamba ‘Un’Turpinot aplūkot ierakstus, kas nākuši klajā pirms vairākiem mēnešiem un dažādu iemeslu dēļ aizskanējuši garām DELFI Ierakstu apskatu sadaļai, viens no pretrunīgākajiem un tai pat laikā pārsteidzošākajiem eksponātiem tostarp ir Līdsas kolektīva „Chumbawamba” jaunākais veikums – ‘Un’.

Veikalu plauktus iekarojis jau jūnija sākumā, ‘Un’, kā viegli secināt pēc plates nosaukuma, spēlējas ar izteikti politisku tematiku. Tomēr, pirms visi politizētās mūzikas un mūzikas politizētāju nīdēji atvadās no vēlmes jebkad iedziļināties ‘Un’ saturā, jāpiebilst, ka ‘Un’ šajā gadījumā nebūtu saistāms tikai un vienīgi ar Apvienoto Nāciju organizāciju (United Nations). Ne velti ‘Un’ uz albuma vāciņa redzams pirms grupas nosaukuma, liekot no plates gaidīt ko „ne-raksturīgu”. Un, kas attiecas uz albuma dzejisko pusi, tas „Chumbawamba” ir izdevies teicami, pieskaroties kā Amerikāņu „makdonaldiskajai” izpratnei par mākslu, kultūras un vēstures artifaktus pērkot un pārdodot interneta veikalos (‘On eBay’) vai „bezcenzūras” laikmeta neiztrūkstošajam varas ierocim – cenzūrai (‘Everything You Know Is Wrong’), tā arī Zimbabves kriketa spēlētāju protestiem pret valsts prezidentu Mugabi (‘Be With You’), izveidojot ‘Un’ kā mūziklu par nedienām, ko pasaulei sagādājusi globalizācija, turklāt šo vēsti pasniedzot tik neviltotā vienaldzībā un ironiskā bezcerībā uz jebkādu situācijas atrisinājumu, ka tā pat kļūst interesanta un baudāma.

Runājot par diska audiālo pusi, joprojām neiztrūkstoša „Chumbawamba” atribūtika ir sīrupaini saldas vokālu partijas, vietām albumā pavīdot arī tradicionālajām pūšamo instrumentu iespēlēm, kas šoreiz iezīmē plates latīņamerikānisko noskaņu un veicina visai biežu Manu Chao vārda pieminēšanu (piemēram, ‘When Fine Society Sits Down To Dine’ ievads spēcīgi atgādina ‘Me Gustas Tu’ no karstasinīgā francūža repertuāra). Visticamāk, pozitīvākais ‘Un’ sakarā ir fakts, ka „Chumbawamba”, par spīti savam „cienījamajam” vecumam (grupa dibināta 1984.gadā), nemēģina dzīvot uz veciem taukiem, bet tā vietā veselīgi paņirgājas par visu to, ko ik dienas pārnopietni atgremo mediji visā pasaulē, atgādinot, ka viss taču patiesībā ir relatīvs.

Iesaku:
‘On eBay’, ‘Everything You Know Is Wrong’, ‘Rebel Code’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *