The Album Leaf ‘In A Safe Place’ (4/5)

The Album Leaf ‘In A Safe Place’Visticamāk aizkavējusies (lasi: izlaistā) vasara ir par iemeslu nedaudz rāmāku un varbūt pat skumjāku toņu meklējumiem mūzikas pasaulē, kas visai loģiski vainagojās ar grupas “Tristeza” (epizodiska darbība arī “Gogogo Airheart” sastāvā) dalībnieka Džimija LaValles soloprojekta “The Album Leaf” nule izdotā, trešā un jaunākā studijas ieraksta ‘In A Safe Place’ izgaršošanu.

Albumu ievadošais ‘Window’ jau pēc pirmajām taktīm raisa spēcīgas asociācijas ar Kevina Šīldsa ‘Goodbye’ no Sofijas Koppolas pēdējā darinājuma – filmas ‘Lost In Translation’ skaņu celiņa. Tiesa, tas nekalpo kā kritērijs arī turpmākajai ieraksta noskaņai (skumji sērīgam, atmosfēriskam postrokam ar nelielu eksperimentālisma piedevu), tomēr smeldzīga “ambient” pilnās trīsarpus minūtes ieintriģē. Plates turpinājumā vai ik uz soļa jūtamas sasauces ar islandiešu grupējumu “Sigur Ros” (Uzvaras roze), kam ir vairāki iemesli. Pirmais un galvenais – albums tapis Islandē, Mosfelsbāras ierakstu studijā, kura uzskatāma par jau pieminēto “Sigur Ros” “mājas” studiju. Otrs iemesls sevi atklāj plates baudīšanas gaitā – laipno islandiešu “gādīgā” roka parādās arī ieraksta satura rādītājā: ‘Over The Pond’, viens no trim ne-instrumentāliem diska skaņdarbiem sevī ietver “Sigur Ros” dalībnieka Jon Thor Birgisson vokāla partijas un grupai tik raksturīgās stīgu pasāžas, kuras pavīd arī citviet albumā. Līdzīgi, arī ‘On Your Way’ ar saviem balss dotumiem piepalīdzējis Džimija LaValles novadnieku – “Black Heart Procession” dalībnieks Palls Dženkinss. Līdztekus abiem minētajiem, ‘In A Safe Place’ tapšanā piedalījušies arī vēl citi islandieši – pop-eksperimentētāju apvienība “Mum”.

Ieraksts, kā varētu spriest pēc “Sigur Ros” pieminēšanas, tomēr nav tik viendabīgs un miegains kā tas pierasts šim islandiešu kvartetam un kā varētu gaidīt pēc ‘In A Safe Place’ visnotaļ sapņainā ievada. Saglabājot savas labākās tradīcijas, gluži kā tā priekšgājējā – 2001.gadā izdotajā ‘One Day I`ll Be On Time’, arī šeit izteiktas “ambient” pasāžas (‘Window’), pārlietas ar stīgu ansambļa, metalofona un perkusiju gaumīgu sintēzi, vietām mijas ar akustisko ģitāru (‘Streamside’) un kaut ko, ko varētu pat saukt par vieglu popmūziku (‘Thule’), saglabājot klausītāju pie apziņas un neiemidzinot to jau pirmo minūšu laikā. Manuprāt, ļoti jauks ieraksts brīžiem, kad rodas tā nepārvaramā vēlme pasapņot un atcerēties tās savas dzīves epizodes, kuru dēļ vispār ir bijis vērts dzīvot.

Rekomendējamas dziesmas:
‘Window’, ‘On Your Way’, ‘Over The Pond’, ‘Streamside’, ‘Eastern Glow’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *