The Raveonettes ‘Chain Gang Of Love’ (2/5)

The Raveonettes ‘Chain Gang Of Love’“The Raveonettes ir no Dānijas”. ‘Chain Gang Of Love’ ir pirmais viņu pilna laika albums un ir sekotājs viņu iepriekšējam izlaidumam – mini albumam ‘Whip It On’.

Šis fakts nešķistu nekas īpašs, ja nepiemin faktu, ka ‘Chain Gang Of Love’ ir tikai nieka 33 minūtes ilgs! Kāds tad bija viņu minalbums?! Minūte un 45 sekundes?

Tomēr ir pāris lietas, ko Jums vajadzētu zināt. Pirmkārt, par spīti mazajam diska ilgumam, “Raveonettes” tajā ir ‘iespieduši’ veselas 13 dziesmas. Otrkārt – tās visas ir si bemol mažorā (cilvēkiem, kas kaut ko ir dzirdējuši par solfedžo neko neskaidrošu; pārējiem – visas dziesmas ir vienā un tajā pašā toņkārtā), kas liek aizdomāties par nelielu iespējamību, ka disks varbūt kādreiz varētu šķist… apnicīgs? O, jā! Pat dziesmu ritmi ir vienādi. Lasīju, ka “The Raveonettes” iepriekšējais albums viscaur esot bijis bēdīgi slavenajā si bemol mažorā. Varbūt viņiem ir vienstīgu ģitāras? Varbūt.

Lielākā daļa no dziesmām ir jau beigušās, pirms klausītājs ir kārtīgi pamanījis, ka tās ir sākušās. Piemēram, tikai pēc trešās reizes es sapratu, kur beidzas otrā un kur sākas trešā albuma dziesma – tik līdzīgas tās ir. Tas, protams, rada nelielu burvību jau paredzamajā un rutinētajā ikdienā, taču nesaprotu, kā šo plati var klausīties vairāk nekā reizi mēnesī.

Par spīti tik daudzajām dīvainībām, “Raveonettes” tomēr spēj apburt, kaut vai ar savu sapņainīgumu. Dziesmā ‘Love Can Destroy’ klausītāju nepamet sajūta, ka grupas mūziķi kaut kur ir aizķērušies no sešdesmito beigām, šo to nokavējuši, šo to vienkārši negrib saprast. Tāda sajūta, ka Dānija atrastos simtiem tūkstošiem jūdžu no Eiropas un tur radiostacijās vēl joprojām caurām dienām skan Badijs Hollijs vai “džonibīgūds”. Pilnīgi noteikti plati iecienīs cilvēki, kuri ikdienā ik pa brīdim vēlas izrauties no Hilariju Dafu, Eivirilu Lavinju vai Džei-Zī apvītajām ķetnām, vecā Morgan tipa automobīlī braukt gar Kalifornijas piekrasti, pīpēt zāli un dzīvot šodienai.

Albums pilnīgi droši varētu būt saundtreks jeb skaņu celiņš kādai amerikāņu sešdesmito gadu filmai. Kāpēc amerikāņu? Tāpēc, ka tieši amerikāņu ražojuma sešdesmito gadu filmās (praktiski visās) ir scēna, kurā galvenais varonis naktī traucas pa lielceļiem… Lūk, tieši šīm ainām ir radīts “The Raveonettes” albums ‘Chain Gang Of Love’…

Klajā laists: 25/08/2003

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *