Tom Waits ‘Burma Shave’ DVD (3,5/5)

Tom Waits ‘Burma Shave’ DVDNepiedodami klusi pagājušā gada nogalē DVD formātā klajā laista Toma Veitsa slavenā performance Teksasā, “Austin City Limits” televīzijas šovā. Aizslēpies aiz Veitsa dziesmas nosaukuma/sena skūšanās līdzekļa saukļa “Burma Shave”, šis DVD sevī ietver to, ko no tiesas drīkst uzskatīt par visu laiku labāko Toma Veitsa koncertierakstu, kāds jebkad tapis.

Skaņa: 4/5
Attēls: 3,5/5
Ekstras: 1/5
Emocijas: 5/5

Uzņemts un telekanāla “PBS” ēterā translēts 1978.gada 5.decembrī, koncerts, kas plašāk pazīstams tieši kā ‘Tom Waits: Live at Austin City Limits’, iemūžina tobrīd nieka 28 gadus veco Veitsu savā, šķiet, labākajā veidolā: te viņš, ar muguru pret benzīna uzpildes iekārtu atspiedies, deklamē atmiņas par bērnību (‘Burma Shave’), te atkal piesēžas pie klavierēm un izraud mīlas vēstuli no kādas padauzas Mineapolē (‘Christmas Card From A Hooker In Minneapolis’).

Koncerts, kas ilgst vien nepilnu stundu, ir lielisks spogulis tam Tomam Veitsam, kurš vēl nebija sarakstījis ne “kliedzošo” ‘The Black Rider’, ne ‘Hoist That Rag’. Tā vietā viņš, džeza kvarteta pavadībā (bungas, ģitāra, bass un saksofons), gremdējas izteikti “blūziskās” noskaņās – likumsakarīgi, jo šī paša rakstura mūzika gana lielā klāstā pārstāvēta arī Veitsa daiļrades sākumposma albumos (‘Small Change’, ‘Foreign Affairs’, ‘Blue Valentine’), kuri arī sastāda pamata koncerta repertuāru (skat. zemāk).

Likumsakarīgi visam iepriekšminētajam, ‘Burma Shave’ DVD neizceļas ar izciliem tehnoloģiskiem risinājumiem – DVD pamatizvēlnē atrodamas vien trīs pogas, no kurām trešā kalpo kā vienīgais diska papildus materiāls, ko ar piespiešanos varētu nosaukt par “bonusu” – tā ir Veitsa biogrāfija, kas, koncertam skanot, slīd pāri ekrānam. Nerunāsim par daudzkanālu skaņu, jo nav tā, ka šoreiz tā būtu diži nepieciešama – vientuļais un pārsteidzoši dzidrais stereo skaņas celiņš komplektā ar acīm redzami graudaino, tomēr vēl pat ļoti skatāmo koncerta vizuālo materiālu tik organiski “līmējas” kopā ar Toma Veitsa pagājušo un jaunāko gadu daiļradi, ka mazākam Veitsa pazinējam pat nemaz neprasītos uzzināt, kas šis ir par koncertu un kurā gadā tapis (jo nekas no šīs informācijas nav atrodams ne uz DVD, ne arī interneta plašumos, meklējot vārdu savienojumu ‘Burma Shave’), tā vietā izslēdzot istabā gaismu, ielejot glāzē mazliet viskija un izbaudot Toma Veitsa koncertu savā viesistabā (lai pēc koncerta atkārtoti pārlasītu Keruaka ‘Ceļā’). Starp citu, nemaz nav pamata smīkņāt – Toma Veitsa koncerti notiek tik aplam reti, ka biļetes uz tiem maksā, citējot klasiķus, “bešennije ģengi” un 2006.gadā pa visu ASV Veitss sniedza vien nieka astoņus koncertus, uz kuriem, kā runā, pulcējušies fani pat no Austrālijas. Vēl jo vairāk – stipri šaubos, ka kādam jebkad izdotos Veitsa kungu atvilināt līdz Latvijai. Diemžēl.

Tiem, kas sevi atļaujas saukt par Toma Veitsa faniem un kuriem lielākā daļa no augstāk minētās informācijas nebija jaunums, varu teikt, ka, atšķirībā no daudzajiem ‘Austin City Limits’ koncerta variantiem, kas DivX formātā jau gadiem klīduši internetā, ‘Burma Shave’ DVD sevī ietver salīdzinoši ļoti kvalitatīvu versiju (ko gan var gribēt no 1978.gada TV ieraksta…), kuras dēļ nu nekādīgi nav žēl tērēt tos padsmit latus, pret kuriem apmaiņā šis ieraksts ir iegūstams tepat, Upē. Savukārt visiem pārējiem, kas dažādu iemeslu dēļ nav paspējuši iepazīties ar Toma Veitsa fenomenu, silti rekomendēju šo – ne tikai labāko Toma Veitsa, bet vienu no visu laiku patiesākajiem un skumjākajiem kāda mūziķa koncertierakstiem.

Koncerta saturs:

1. Medley: Summertime Blues/ Burma Shave
2. Medley: Annie’s Back In Town/ I Wish I Was In New Orleans/ Ain’t Gonna Rain
3. Bullets
4. On The Nickel
5. Romeo Is Bleeding
6. Medley: Silent Night/ Christmas Card From A Hooker In Minneapolis
7. Medley: Small Change/ Hey Big Spender/ Small Change
8. Digital Greetings From Hell (Instrumental)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *