Santana ‘All That I Am (1/5)

Santana All That I AmPārkāpjot Vecās Derības pirmo bausli, jāsecina, ka tas, kas šobrīd notiek “ģitāras dieva” Santanas prātā, vismaz spriežot pēc viņa jaunākā ieraksta ‘All That I Am’, liek sākt šaubīties savā ticībā tam, ka vecais vīrs jau visu, kas viņam bija jāpasaka, nav sen jau pateicis.

Pirms nieka sešiem gadiem klajā nāca Santanas “sadarbības” albums ‘Supernatural’, kurā citustarp Meistara ģitāras arpēdžiju un solopartiju pavadījumā deju plačus iekaroja gan Robs Tomass (‘Smooth’), gan Eagle-Eye Cherry (‘Wishing It Was’), gan daudzi citi. Slavenais megahīts ‘Maria, Maria’ pēc vairāku gadu (!) rotācijas dažādu radiostaciju ēteros, šķiet, tikai nesen tos pametis, ko šoreiz varētu izmantot kā simbolu ieraksta veiksmei.

Pirms nieka 35 gadiem klajā nāca ‘Abraxas’ – līdz šim brīdim viens no neapšaubāmi labākajiem Santanas ierakstiem, kurš uz mūžu mūzikas vēstures lapaspusēs ierakstīja gan salsas karaļa Tito Puentes opusu ‘Oye Como Va’, gan arī lika uz “Fleetwood Mac” skaņdarbu ‘Black Magic Woman’ palūkoties, teiksim – pilnīgi citādāk.

Pirms nieka desmit dienām klajā nāca Santanas jauns ieraksts – ‘All That I Am’, kurā ģitāras meistars kārtējo reizi mēģina iesmērēt savai publikai vecas idejas jaunā iepakojumā. Konkrētāk izsakoties – mēģinot vienā mīklā iejaukt abus augstāk minētos “tīrradņus”, rezultāts ir mazākais neapmierinošs.

Plates centrālo daļu, gluži kā ‘Supernatural’ gadījumā, aizņem viesmākslinieku performances. Šeit dzirdami tādi vārdi kā Šons Pols (Sean Paul), Mišelle Brenča (Michelle Branch), Big Boi no “Outkast”, Will-I-Am no “Black Eyed Peas”, Mērija Dž.Blaidža (Mary J.Blidge) un pat Stīvens Tailers no “Aerosmith”. Pa starpu pārdomāto popmelodiju parādei “apslēpti” četri opusi ar ‘Abraxas’ laika Santanas skanējumu.

Tomēr, par spīti krasajai viesmūziķu dažādībai, tā pat nebūtu lielākā skāde ‘All That I Am’ sakarā. Problēma slēpjas tajā pašā vārdiņā, kura dēļ nav iespējams nedēļu no vietas pārtikt tikai no rozīnēm – apnikums. Mēģināt atkārtot ‘Supernatural’ panākumus ar tādu pašu produktu (nemaz labāk neatgādinot sev, ka abiem pa vidu bija arī 2002.gada ‘Shaman’, kura vienīgā hīta īpašniece Mišelle Brenča loģiski atrodama arī ‘All That I Am’) ir ne tikai naivi – tas ir arī neloģiski. Jo īpaši tāpēc, ka jaunākais Santanas devums nav tikai popdziesmu semplers – tajā, kā jau minēju, ir atrodamas arī četras Santanas kontekstā par “tradicionālām” nodēvējamas melodijas, ieturētas salsas un kalipso ritmos, lieliski ierindojoties tajā pašā kategorijā, kur kopš pagājušā gada atrodams kinofilmas “Dirty Dancing 2” skaņu celiņš – deju zāles neapšaubāmi hīti.

Spilgtākais šajā ziņā ir otrais albuma skaņdarbs ‘El Fuego’, taču tā radītās vibrācijas un lieliskās emocijas ir absolūti, tā teikt, “kaķim zem astes”, ja jau pēc pāris dziesmām skaļruņos “ielaužas” šābrīža mūzikas vides populārākais “vārdu vīrs” – Will-I-Am no “Black Eyed Peas” un visu plati padara par zemākās kategorijas pop-parodiju, kurā tad jau drīzāk pats tās autors Santana varētu tikt uzskatīts par viesmākslinieku.

Noklausies:

‘Con Santana’
[audio:Santana_ConSantana.mp3]

‘El Fuego’
[audio:Santana_ElFuego.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *