Yeah Yeah Yeahs ‘It’s Blitz’ (3,5/5)

Trīs gadus pēc sava labākā (no diviem) albuma izdošanas, Ņujorkas visnotaļ alternatīvās rokmūzikas trio “Yeah Yeah Yeahs” ar harizmātisko Kārenu Ou priekšgalā ir sevi gandrīz pārspējuši vēlreiz – un atkal jau pēc vecum vecās “Monty Python” stratēģijas “and now – for something completely different”. Vieglāki, dejojami ritmi, pielīpošas melodijas, trāpīgi aranžējumi, lieliski teksti BET tā pati vecā smeldze – “Yeah Yeah Yeahs” pierāda, ka ir ne tikai inteliģentas rokmūzikas, bet arī gudras popmūzikas grandi.

Taču ne jau tikai dažādības pēc “Yeah Yeah Yeahs” ir radījuši trīs vairāk vai mazāk lieliskas plates (nu divas točno) un līdz ar to ir vieni no “jauno laiku daudzsološajiem”. Šī ir viena no tām retajām mūzikas apvienībām, kurām patiešām ir sava seja, sava skaņa un virziens, kuru, turklāt, grupa ir pamanījusies nosargāt un saglabāt, radoši izpaužoties arī dažādos, reizēm visai atšķirīgos žanros.

Pat ne tikai salīdzinājumā ar abiem tās priekšgājējiem – arī pats ‘It’s Blitz’ ir apliecinājums tam. Tā, piemēram, disku ievada “jauno laiku” disko roks un pirmais plates hits ‘Zero’ ar ārdošu fūzētu ģitāru un sintezatoru veidotu burdonu fonā. Varbūt pat nosaucama par nodevu “mobilo telefonu zvanu melodiju paaudzei”. Arī uz pēdām sekojošā, plates lielākā deju plaču hita ‘Heads Will Roll’ sintētiskie diskoritmi varētu jau likt padomāt, ka “Yeah Yeah Yeahs” ir kļuvuši par vieglā ceļa gājējiem un pilnībā, kā man tīk teikt, popkornizējušies. Bet ne nieka. Jā, elektroniskāki un vieglāki, taču ne pa visam ne sekli un viegli aizmirstami. Atliek izdzirdēt kaut vai diska vidusdaļā atrodamos ‘Shame and Fortune’ vai ‘Runaway’, lai uz mēles gala jau atkal būtu Pollijas Džīnas Hārvijas vārds, un visi kvalitatīva post-panka cienītāji labsajūtā ievaidētos.

Tātad, joprojām neformāli – pat radiostacijām ļoti tīkamā formātā. Un tas no sirds priecē!

Noklausies:

‘Zero’
[audio:YeahYeahYeahs_Zero.mp3]

‘Dull Life’
[audio:YeahYeahYeahs_DullLife.mp3]

‘Runaway’
[audio:YeahYeahYeahs_Runaway.mp3]

2 thoughts on “Yeah Yeah Yeahs ‘It’s Blitz’ (3,5/5)

  1. Yeah Yeah Yeahs ir līmenī.

    Offtopic: Nezinu vai hiphops ir autoru interesējošs žanrs, bet būtu ļoti interesanti palasīt kāda mūzikas zinātāja viedokli par jauno Ozola albumu. Manuprāt, tas ir recenzēšanas vērts. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *