Spiritualized ‘Songs In A&E’ (4/5)

spiritualized songs in a&ePar laimi manu draugu lokā neatrodas neviens “karmists”, kas, satiekoties, aizgaiņātu ap manu galvu ikdienā sakrājušos sliktās auras mākonīšus un cītīgi visiem stāstītu, ko cilvēks redz brīdī, kad nomirst. Par laimi tāpēc, ka daudz ticamāk šādi stāsti izklausās no tāda cilvēka mutes, kas mēnešiem ilgi slimnīcā ir cīnījies par iespējām tomēr uzkavēties šaisaulē mazliet ilgāk un pēc tā visa sasparojies un ierakstījis albumu.

‘Songs In A&E’ ir britu leģendārā “kosmosa rokmūzikas” (spacerock) ansambļa “Spiritualized” sestais studijas albums. Nosaukums pasaka visu, kas jāzina par plates faktuālo pusi – lai arī lielākā daļa dziesmu ir pierakstītas jau pirms vairākiem gadiem, ieraksts savu noskaņu un nosaukumu ir ieguvis, grupas līderim ilgu laiku atrodoties Londonas Karaliskās slimnīcas “Accident and Emergency” jeb reanimācijas nodaļā, spēkojoties ar pneimoniju un vēl dažādām ne visai tīkamām kaitēm.

Tev taisnība – dziesmas, kas top, mūziķim atrodoties reanimācijā, nav pārāk dzīvespriecīgas. Te nav pieneņu pļavu, skaista skata nākotnē un mīlestības tās tradicionālajā, popkultūras izpratnē. Te ir, turklāt biezā slānī – eksistenciālas pārdomas, skumjas, dusmas, depresija, dziļa pašanalīze, pagātnes izsvēršana, kā arī tomēr sava deva mīlestības, taču pilnīgi cita veida – gribas teikt, visīstākā no visām iespējamajām mīlestībām. Mīlestība pret dzīvi, ģimeni, sevi pašu. Savdabīgi, ka cilvēks ir gatavs sevi novērtēt tikai brīdī, kad viņam par sevi gandrīz vairs nav nekādas teikšanas.

Par spīti visam iepriekš teiktajam, ‘Songs In A&E’ nav “sad bastard music” (skat. filmu “High Fidelity”) – ja izdodas tikt pāri pirmā mirkļa pretestībai, kas tik “dziļu” mūziku neļauj baudīt tik vasarīgā un optimisma pilnā laikā kā šis, tad paveras gluži cits skats. Akustiskās ģitāras, vieglu ritmu, stīgu ansambļa un gaisīga “ambienta” ieskauts, Džeisons Pīrss savu sāpi izdzied te vieglākā, te tīri roķīgā manierē, arī muzikālā ziņā padarot plati dažādu un interesantu. Te talkā nāk arī biežie īsie iespraudumi starp dziesmām. Saukti ‘Harmony’ un numurēti no 1 līdz 6, tie ietver gan desmit sekundes ilgu kora dziedājumu, gan skaņas, kuras pat neticīgs cilvēks iztēlosies dzirdam brīdī, kad cilvēka dvēsele ir “uzkāpusi” debesīs.

[youtube yuEOqzs76sE nolink]

Vai tas būtu akustiskas ģitāras caurvītais, skumjais ‘Death Take Your Fiddle’ ar mākslīgās elpināšanas aparāta skaņām fonā vai tīri dzīvespriecīgais hits ‘Soul On Fire’ (skat.video augstāk – cik nu dzīvespriecīga var būt dziesma ar frāzi “You were born on a black day…” ievadā) – ‘Songs In A&E’ ir viens no pēdējo gadu vispersoniskākajiem ierakstiem. Par dziesmu tekstiem varētu rakstīt pētījumu. Vai arī vienkārši pamāt piekrītoši ar galvu – jo te parasts cilvēks dzied par to, par ko parasti cilvēki mēdz domāt. Par dzīvi, ģimeni, sapņiem un to, cik svarīgi ir par šādām lietām neaizdomāties tikai tad, kad jau var būt par vēlu.

Noklausies:

‘Sweet Talk’
[audio:Spiritualized_SweetTalk.mp3]

‘I Gotta Fire’
[audio:Spiritualized_IGottaFire.mp3]

‘Baby I’m Just A Fool’
[audio:Spiritualized_BabyImJustAFool.mp3]

2 thoughts on “Spiritualized ‘Songs In A&E’ (4/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *