Nine Inch Nails ‘The Slip’ (4/5)

nine inch nails the slipIn your face, visi “pirātu midzeņa – interneta” noliedzēji! Fakts, ka industriālā roka projekts “Nine Inch Nails” vakar ir laidis klajā jaunu albumu, kuru ikviens interesents pilnīgi par velti var lejuplādēt visdažādākajos audio formātos, ar pirkstu baksta acī visiem tiem, kas joprojām apšauba interneta kā legālas mūzikas biznesa platformas – sastāvdaļas iespējamību.

Lai arī ne pirmie, tomēr sākumā bija “Radiohead”, tad Trents Reznors internetā gluži nesen piedāvāja nopirkt apjomīgo ‘Ghosts I-IV’ un, ja es drīkstu tā tulkot “NIN” mājas lapā, pie jaunā albuma ‘The Slip’ lejuplādes iespējas atrodamo frāzi “this one’s on me”, tad acīm redzot tomēr tie apšaubītie ienākumi izplatot albumu internetā ir pietiekami, lai jau nieka pāris mēnešus vēlāk būtu gatavs jauns, spēcīgs un enerģētisks “NIN” albums.

Zinu cilvēkus un daļēji arī sevi pieskaitu tiem, kas no ‘The Downward Spiral’ un ‘Fragile’ izvēlētos otro, tādējādi simbolizējot mazliet lielāku sajūsmu par Reznora rāmākajiem, ne tik smagi industriāli-roķīgajiem darbiem, kaut arī tas nozīmētu izšķirties par labu “it kā” mazāk kvalitatīvam albumam. Vismaz tā runā kritiķi (ko gan viņi saprot…). Taču ‘The Slip’ iepriekšminētajā vienādojumā ievieš nelielas korekcijas – te nu ir albums, kuru var droši saukt par patīkamu vidusceļu Reznora mūzikas un mākslas pasaulē. Šeit zem viena jumta sadzīvo gan ārdoši ģitāru fūži, sparīgi ritmi un ķērcošas dziesmu kulminācijas, gan rafinēti, melodiski skaņdarbi ar skaidri jūtamām, taču nepārspīlētām industriālās rokmūzikas iezīmēm. Citiem vārdiem sakot – patiks gan pašam, gan Sašam.

Atršķirībā no eksperimentālā un (kaut arī apzināti, tomēr) izstieptā, pārbāztā ‘Ghosts I-IV’, ‘The Slip’ ar savām 44 minūtēm un desmit dziesmām ir kompakts, pārdomāts “ne-par-daudz-ne-par-maz” tipa albums, kura klausīšanās sagādā patiesu baudu. Plati ievadošā ‘1,000,000’ ārdošais rokenrols transformējas melodiskā industriāli-alternatīvā rokmūzikā (‘Discipline’), lai īsi pirms albuma izskaņas finišētu jau piesauktajam ‘Fragile’ raksturīgā klavierbalādē ‘Lights in the Sky’ un piecas minūtes ilgā “ambient” opusā ‘Corona Radiata’. Šie arī ir ‘The Slip’ labākie brīži un tas ne pa visam nav maz. Jo īpaši ņemot vērā to, ka ar katru jaunu noklausīšanās reizi viss albums kopumā aizvien vairāk pretendē uz vissabalansētākās (lai neteiktu – labākās) “NIN” plates titulu. Lieliski!

Noklausies:

‘1,000,000’
[audio:NineInchNails_1000000.mp3]

‘Discipline’
[audio:NineInchNails_Discipline.mp3]

‘Lights in the Sky’
[audio:NineInchNails_LightsInTheSky.mp3]

‘The Four Of Us Are Dying’
[audio:NineInchNails_TheFourOfUsAreDying.mp3]

1 thought on “Nine Inch Nails ‘The Slip’ (4/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *