Iļģi ‘Ej tu dejot!’ (3/5)

Iļģi Ej tu dejotMūsu slavenākie “folkloristi” – postfolka grupa “Iļģi”, kas jau izsenis ar Ilgu Reiznieci priekšgalā ir centušies pievērst pragmatisko un nevaļīgo pilsētnieku savām dabas saknēm, jaunākajā kolektīva mūzikas ierakstā jau tiešā tekstā “pasūta” ikvienu tā patālāk no televizora vai darba rutīnas, sakot “Ej tu dejot!”.

Plate ierakstīta pagājušogad vasarā, kādās lauku mājās ierīkotā studijā un “Iļģu” pastāvēšanas vēsturē šis ir pirmais pilnībā “dzīvajā” ierakstītais instrumentālais albums. Ko nevarētu teikt par dejošanas tematiku – jau 2003.gadā klajā nākušajā fantastiski ieskaņotajā un saturiski bagātajā platē ‘Kaza kāpa debesīs’ bija atrodamas vairākas dziesmas, kuras “Iļģi” īpaši radīja 2003.gada Vislatvijas Dziesmu un Deju svētku “dancojamajai” daļai. Bet tas cits stāsts.

Jaunākais, kā jau minēts – instrumentālais albums ir vistīrākais danču ieraksts. Albumā grupa pa pusei dejiskā, pa pusei (un vietumis pat ļoti) roķīgā veidā ieskaņo pazīstamas latviešu dejas – Diždanci, Ačkupu, Žemaituku, Apaļdanci un citas, kuras ikvienam, kas kaut reizi dejojis kādā tautas deju ansamblī visticamāk izteiks daudz vairāk nekā man, kas tās maksimālajā variantā esmu redzējis tikai Deju svētku programmā.

Visaizraujošākā plates šķautne ir visu albumu caurvijošie “iespraudumi”, kuros dažādu tautu mūzikas un dejas tradīcijās apdarināta ļoti dzirdēta un pazīstama latviešu deju melodija, šeit nosaukta par “Pankūkām”. Iespējams, tā patiešām šo deju arī sauc, neņemos spriest. Taču plates gaitā šīs “pankūkas” pārvēršas gan par ‘Pancakes’ – šo pašu melodiju ASV kantrī noskaņās, gan ‘Spacecakes’, kur šīs dejas melodija ieguvusi regeja izskatu, tāpat arī ir iespējams uzzināt, kā izklausītos grieķu slavenā ‘Sirtaki’ deja ar mazliet latviskāku piesitienu.

Lai vai kā, ‘Ej tu dejot!’ nav klausāms albums, tas ir dejojams albums. Šeit nemeklē interesantus aranžējumus vai pēdējā laikā “Iļģiem” tik piestāvošo “world” mūzikas noskaņu. Nē, šie ir danči, šī mūzika nav jāklausās rūpīgi un jāanalizē. Iespējams tieši tāpēc, ka ne reizi šīs plates klausīšanās laikā nepielēcu kājās un neizvērpu galvu reibinošu deju savā ofisā, šī plate no manas puses ir saņēmusi tik salīdzinoši zemu vērtējumu. Jo kā danču pavadījums ‘Ej tu dejot’, jāatzīst, ir visnotaļ labs. Tie tev nav nekādi Kreicburgas ziķeri! Neatbildēts paliek vien jautājums – kurš sevi cienošs tautas deju mīļotājs šādu mūziku dancos kompaktdiska pavadījumā?

Noklausies:

‘Ačkups’
[audio:Iljgji_Achkups.mp3]

‘Ģežablis’
[audio:Iljgji_Gjezhablis.mp3]

‘Spacecakes’
[audio:Iljgji_Spacecakes.mp3]

1 thought on “Iļģi ‘Ej tu dejot!’ (3/5)

  1. Protams, ka CD ierakstus izmanto dejošanai un vēl kā. Gan tikai mājas ballītēs, gan publiskos sarīkojumos. Tur, kur nav dzīvu muzikantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *