Band Of Horses ‘Cease To Begin’ (3,5/5)

Band Of Horses ‘Cease To Begin’Sietlas indie-roka kolektīvs „Band Of Horses” atgriežas ar otro albumu divu gadu laikā, un tā ir lieliska ziņa gan tiem, kas pagājušogad jūsmoja par kritiķu izslavēto „Band Of Horses” debijas plati, gan arī tiem, kas, iespējams, pat nenojaušot par šāda kolektīva pastāvēšanu, jūsmo par mūziku, kuras pavadījumā „atslēgties” no realitātes un pasapņot par laikiem, kas bijuši vai tikai vēl būs.

No šāda skatu punkta „Band Of Horses” jaunajam albumam ir ko „pasvīst” – galu galā viss augstākminētais perfekti raksturo arī grupas debijas plati ‘Everything All The Time’, kuras populārajā singlā ‘The Funeral’ (skat.video) vieni saklausīja „My Morning Jacket” solista Džima Džeimsa vokāla toni, bet citi piesauca „Mercury Rev” un citu „neo-psihedēlijas” viļņa mūzikas grupu nosaukumus. Taču par vienu teju visi bija vienisprātis – šai mūzikai ir grūti pretoties un teju vai ikviena cilvēka dzīvē ir tādi brīži, kuriem nevar vēlēties labāku pavadījumu par „Band Of Horses” mūziku.

[youtube ibE7IqEjni4 nolink]

Tad nu, ar nelielu atvieglojumu ir jāsecina, ka „Band Of Horses” ar savu otro albumu turpina veiksmīgi rūpēties, lai visi planētas „daydreamer-i”, bohēmisti un citi ar mīlestību sirdī dzīvojošie nebūtu spiesti nolaisties uz zemes. Un šai frāzē nav apslēpti ietverta ironija – albumu ievadošais ‘Is There A Ghost’ (skat.video) pēc ilgāka laika atkal uzjundī atmiņas un noskaņas, kuras, šķiet, visprecīzāk mūzikā prot atainot tikai „Elbow”, jau piesauktie „Mercury Rev” un arī „Doves”. Romantiskās skumjas – tā laikam to sauc, un ar uzsvaru uz romantiku, ‘Cease To Begin’ piedāvā šo sajūtu kvintesenci.

[youtube JK716RqoUms nolink]

Tādas frāzes kā „The world is such a wonderful place!” vai „No one`s gonna love you more than i do” nemaz nav iespējams izdziedāt bez medaini saldas pieskaņas, tāpēc visticamāk tiem, kas pēc visa augstāk minētā vēl nejūtas „uzrunāti”, arī ies secen „Band Of Horses” burvība. Tomēr nevajadzētu uzreiz ‘Cease To Begin’ pārmest vienmuļīgu dūdošanu un plati tās dēļ ierindot fona ierakstu kategorijā. Tiesa, varbūt ir nepieciešams „pareizais” garastāvoklis, lai gremdētos ‘Cease To Begin’ skaņu gleznās, kas variē no liegām, lēnām un gaisīgām balādēm kā ‘Detlef Schrempf’ līdz pat attāli kantrī mūzikā balstītājam ‘The General Specific’, un nedrīkst šeit nepieminēt plates skaļāko rokdziesmu ‘Island On The Coast’.

‘Cease To Begin’ spožums un posts ir tas, ka albums sevi neatklāj pilnībā un savā ziņā rotaļājas ar savu klausītāju. Ja plates liriskais ievads liek ‘Cease To Begin’ saukt par sapņaināko „Band Of Horses” ierakstu, tad gandrīz nemanot diska vidusdaļā ieskanas mazliet atšķirīgāki motīvi, parādās alternatīvās kantrīmūzikas piesitiens, lai uz plates beigu daļām albuma klausītājs būtu pavisam aizmirsis par to mīlas un ilgu kokteili, kas plūst, piemēram, no mazliet „koldplejiskā” ‘No Ones Gonna Love You’ – tā vietā diska noslēgumā tiek sista kāja ‘Cigarettes Wedding Bands’ ritmos, iztēlojoties to skanot kādā tuvāko draugu ballītē, kuri, dziesmas piedziedājuma „lai-di dai, lai-di dai” skanot, nekautrējas uzsākt traku deju. Un tad, gluži lieki, albumu noslēdz rudenīgais ‘Windows Blues’, it kā atgriežoties starta pozīcijā, taču pilnībā sajaucot visus „rēķinus” jebkāda albuma kopsaucēja izvirzīšanā.

Iespējams, ‘Cease To Begin’ ir lielisks veids, kā ar mūzikas palīdzību pusstundā izdzīvot kādu nelielu nostalģisku savas dzīves epizodi no pirmās nopūtas līdz pat brīdim, kad, strauji ievelkot elpu, tiek secināts „labi, pietiks sapņot”, taču, salīdzinājumā ar savu priekšgājēju, albums uz satura rēķina ir mazliet zaudējis formu. Piekrītu, tie ir sīkumi, taču pietiekoši, lai ‘Cease To Begin’ nosauktu par gana aizraujošu un pats par sevi saprotams – skaistu, taču ne šokējošu vai no krēsla krist liekošu otro albumu.

No One`s Gonna Love You
[audio:BandOfHorses_NoOnesGonnaLoveYou.mp3]

Detlef Schrempf
[audio:BandOfHorses_DetlefSchrempf.mp3]

Cigarettes Wedding Bands
[audio:BandOfHorses_CigarettesWeddingBands.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *