Tunng ‘Good Arrows’ (4/5)

Tunng ‘Good Arrows’Sauthemptonas mūziķu projekts “Tunng” nācis klajā ar grupas tradīcijas turpinošu trešo albumu, kurā tiek piedāvāta vidēji melanholiska, paskumja un absolūti no-ikdienas-izraujoša elektroniska „dziesminieku” stila folkmūzika.

Jau ar savu 2005.gada debijas plati sauthemptonieši Maiks Lindsejs (ģitāra) un Sems Genderss (vokāls, ģitāra) jeb grupas ‘Tunng’ radītāji sevi jo spilgti pieteica visam plašajam sapņainas folk-tronic mūzikas cienītāju pulkam. 2006.gadā šie paši cilvēki savos gada nogales topos ierindoja dziesmas ‘The Wind Up Bird’ un ‘Jenny Again’ (skat.video) no grupas otrā studijas albuma. Nu laiks trešajam albumam, kurā atkal jau čum un mudž no mūzikas, ko pirmajā brīdī gribas saukt par vienkārši „savdabīgu” – kādu gan citu vārdu lai izmanto, lai raksturotu mūziku, kur vienā un tajā pašā dziesmā, katru reizi to klausoties, izdzirdi ko jaunu?

[youtube cy4RWR0zl20 nolink]

Nav jābūt „Tunng” ekspertam, lai atzītu, ka visu iepriekšskatāmo un dzirdamo materiālu esence ir vienkāršas, brīžiem pat primitīvas melodijas, kurās dominē akustiskā ģitāra, elektroniski izteiksmes līdzekļi un absolūti meditatīvais Sema Gendersa vokāls. Tad nu beidzot savā trešajā albumā – tieši laikā, lai izvairītos no „Tunng” gadījumā ne visai vēlamā atkārtošanās elementa, grupa ir uzstādījusi savu daiļrades latiņu mazliet augstāk. Tā rezultātā jaunais albums ‘Good Arrows’ piedāvā gan lielāku dažādību un oriģinalitāti albuma melodijās (par tekstiem „Tunng”sakarā lieki runāt – lūk, jums īstā grupa, kuras dziesmas samācīties un akustiskās ģitāras pavadījumā mīļotajai lēdijai zem logiem skandēt), gan arī tīri žanrisku dažādību. Ja jauno albumu ievadošais opuss ‘Take’ ir eksistenciālu pārdomu piesātināts, tad jau sekojošais plates pirmais singls ‘Bricks’ piedāvā šo to no ASV „alt.country” tematikas. Šī noskaņa pavīd arī lecīgā ‘Bullets’ ritmos, kas, šķiet, ir nosaucams par vienu no „Tunng” visdzīvespriecīgākajiem skaņdarbiem. Tāpat dziesmā ‘Soup’ pavīd šis tas no plašā “electronica” apakšžanra un varbūt, varbūt šis tas arī no postroka. Bet tās jau ir detaļas.

Tomēr aizraujošākais ‘Good Arrows’ sakarā ir tas, ka pat šobrīd, rakstot šīs rindas pēc dažiem desmitiem albuma noklausīšanās reižu, neesmu drošs, ka varu sniegt jebkādu verdiktu par tā saturu. Izteikta mīlas mūzika, taču galīgi ne tajā kontekstā, kādā tu tikko iedomājies. Ideālais vientuļnieka dienas „skaņu celiņš”, taču tīri labi baudāms arī divatā. Citējot „Dzeltenos Pastniekus” – ja tu „savas dienas vadi klusi, tā, lai tās nesadzird neviens” un spēj novērtēt nianses, tad ir vērts pamēģināt.

Noklausies:

‘Take’
[audio:Tunng_Take.mp3]

‘Bullets’
[audio:Tunng_Bullets.mp3]

‘Soup’
[audio:Tunng_Soup.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *