M.I.A. ‘Kala’ (4/5)

M.I.A. ‘Kala’Viena no pēdējo gadu tiešākajām, bezkaunīgākajām un pašpuiciskākajām māksliniecēm – Šrilankā dzimusī, Lielbritānijā dzīvojošā hiphopa “dziesminiece” Maja Arulpragasama, pazīstama arī kā “M.I.A.”, nāk klajā ar savu otro albumu.

Precizitātes dēļ gan gribētos “M.I.A.” mūzikas sakarā lietot pašizdomātu raksturojumu “etnohiphops”, jo mākslinieces veikumu var vienlīdz labi ierindot gan repa, hiphopa vai deju mūzikas, gan arī pasaules mūzikas kategorijā. Pat mūziķes 2005.gada debijas albums ‘Arular’, kas iekļuva ļoti daudzu mūzikas kritiķu gada labāko albumu topos, pa starpu ekselentai, pārdomātai un inteliģentai deju/hiphopa mūzikai piedāvāja skaidri jaušamas atsauces uz dzimto Šrilanku un tās muzikālo mantojumu.

Mākslinieces jaunākajā veikumā ‘Kala’ par sevi liek manīt debijas albuma izraisītā popularitāte – albuma beidzamajā skaņdarbā dzirdams…hiphopa mega-producents “Timbaland”, kurš gan cits! Taču ja ar šī vīra dalību kāda mūzikas ieraksta tapšanā vairs nevienu nepārsteigsi (šoreiz gan, jāsaka, pie skaņdarba ‘Come Around’ piedziedājuma “tan-dara-ran-dara-ran-dara-randan the beat goes on!” nav ko piesieties – vienreiz dzirdējis dungosi visu dienu), tad “M.I.A.” šībrīža tekstuālā agresivitāte un mūzikas dziļums gan spēj pārsteigt.

Ja par debijas plates ‘Arular’ veiksmi lielākoties bija atbildīga Majas raupjā, nepieradinātā hiphopa mūzikas interpretācija, kā arī jau piesauktais “etno” un pasaules mūzikas elements, tad ‘Kala’ jau kalpo kā platforma tam, kā dēļ visticamāk māksliniece vispār ir pievērsusies mūzikas radīšanai. Pati “M.I.A.” jaunā albuma dziesmas ‘$20’ tekstā to formulē šādi: “I put people on the map that never seen a map, i show `em somin they aint never seen and hope they make it back”. Dziesma, kuras nosaukums atspoguļo “AK” automāta cenu Āfrikā, sevī ietver arī Majas parafrāzi par “Pixies” ‘Where Is My Mind’, un ja pēc visa iepriekšminētā kādam vēl nepalika skaidrs, tad albums ‘Kala’ ir ārkārtīgi politisks, atklāts, tiešs un tekstuāli “skaļš”. Nav jau brīnums, ka kanāls “MTV” atteicās atskaņot mūziķes dziesmu ‘Sunshowers’ pirms no tās būs pazudis teksts “Like PLO (Palestine Liberation Organization) I don’t surrendo”, savukārt pašai Majai, šķiet, jau vairākkārt bez īpašiem paskaidrojumiem ir atteikta ASV vīza, kā dēļ albumā arī nav dzirdamas vairākas ieplānotas kopdziesmas ar ASV hiphoperiem “Three 6 Mafia”.

Albums jau sākot ar tā ievadu, dziesmu ‘Bamboo Banger’, kurā apspēlēta Bolivudas mūzikas kultūra, piedāvā izteikti agresīvu, afrikāņu bungām, primitīviem ritmiem, bērnu izkliedzieniem un dažādu grabuļu vai pat didžeridū skaņām piesātinātu ierakstu, kurā jebkādas melodijas parādīšanos var saukt par retumu. Šie izņēmumi ir, piemēram, disko ritmos veidotā kārtējā parafrāze par indiešu mūziku dziesmā ‘Jimmy’ (skat.video) vai albuma vienīgais radio draudzīgais skaņdarbs ‘Paper Planes’, kam ir visas iespējas kļūt par šīs vasaras vienu no lipīgākajiem skaņdarbiem. Un pat tajā atrodamas tādas frāzes kā “Third world democracy / I got more records than the K.G.B.”.

[youtube Y9_Dk_F98cU nolink]

Šis nu ir albums, uz kuru precīzi attiecināms nelatviskais vārds “neviennozīmīgs” – ja vienubrīd “M.I.A.” gribas pārmest muzikālu vienmuļību, tad nākamajā kļūst skaidrs, ka ‘Kala’ vienkārši ir gluži citas prioritātes kā tā priekšgājējam ‘Arular’ – šo albumu vairs nevar izmantot ne savas mājas audiosistēmas basu testēšanai, ne arī tā pavadījumā kādā “low-rider” tipa auto “kvalitatīvi zīmēties” Vecrīgā (vismaz tieši šāds agregātstāvoklis visprecīzāk spēja raksturot Majas pirmā albuma hitu ‘Bucky Done Gun’).

Tā visa rezultātā ir grūti runāt par “M.I.A.” vai viņas albumu ‘Kala’ un nerunāt par lietām, kam pēc idejas ar mūziku ir maz sakara. No otras puses – cepuri nost šim jaunajam, trakulīgajam meitietim, kurai acīm redzami ir “iekšas” un vēlme neturpināt šo “klusējošo spirāli”, kur visi zina nosaukt valstis, kurās par pieciem dolāriem var uzcelt skolu 20 bērniem, taču atsakās jebko darīt lietas labā. Godīgi sakot, šī un līdzīgas atziņas, kā arī kadri ar maziem bērniem, kuri skalda akmeņus, ir vienīgais, kas nāk prātā ‘Kala’ klausīšanās laikā. Ja šāda veida “inteliģents” hiphops tev ir pa zobam, kā arī ja nebūsi līdzšinējos “M.I.A.” veikumus raksturojis tikai ar vārdiem “traka sieviete, kas repo”, tad spēsi ‘Kala’ skanējumu uztvert vienlaikus gan kā patīkamu atkalredzēšanos, gan kā ļoti nopietnu pierādījumu tam, ka “M.I.A.” tomēr ir uzskatāma par muzikālu fenomenu un augstvērtīga, oriģināla hiphopa mākslinieci.

Noklausies:

‘$ 20’
[audio:MIA_20Dollars.mp3]

‘Paper Planes’
[audio:MIA_PaperPlanes.mp3]

‘Come Around’
[audio:MIA_ComeAround.mp3]

1 thought on “M.I.A. ‘Kala’ (4/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *