The Shins ‘Wincing The Night Away’ (4/5)

The Shins ‘Wincing The Night Away’Pēdējās nedēļās mūzikas kritikas slejās daudzviet izskanējusi piezemēta, taču neviltota izbrīna par Albukerkes indīpopa kvinteta “The Shins” jaunākā, trešā studijas albuma jauno skanējumu un vienlaikus starp rindām nepazaudējamo sasaisti ar visu to, kas līdz šim licis “The Shins” saukt par nemitīgi progresējošu kolektīvu.

Džeimsa Mersera virsvadītā kolektīva abi pirmie ieraksti joprojām nosaucami par vieniem no ASV lo-fi indīpopa noturīgākajiem paraugiem un šeit grupas lielākie “biedri” ir Kentukī roka grupējums “My Morning Jacket”, kuri gan stilistiski mazāk par “The Shins” rotaļājas ar saldām popa melodijām ar retro pieskaņu, taču abas grupas vieno meistarīga apiešanās ar savām “country” mūzikas saknēm, kas abos gadījumos rezultējusies ierakstos “it kā” sen pazīstama žanra ietvaros (pops/roks), un tomēr ar sev vien raksturīgu “smeķi”. Tā īsumā var bez jūsmības raksturot iemeslu šo abu grupu fanu pulka apjomiem.

Savā jaunākajā albumā ‘Wincing The Night Away’ grupa atļāvusies plašāk eksperimentēt ar elektriskiem izteiksmes līdzekļiem (lūk, centrālais iemesls sajūsmai no kritiķu puses – nenoliedzami jāsecina, ka arī recenzentu gaumes un “labas mūzikas” kritēriji strauji liek prognozēt elektroniskās mūzikas ēras atgriešanos). Taču arī “eksperimenti” ir pārāk skaļš vārds – daudz precīzāk intervijā jauno “The Shins” skanējumu raksturojis pats Mersers. “Es ik pa brīdim no jauna konstatēju, cik jūtami uzlabojas darba gaita, ja tiek atklāts kaut kas agrāk nezināms. Tas var notikt tikai ar priekšnoteikumu, ka darbam tiek veltīts laiks un tu spēj uz to paskatīties no citas perspektīvas,” – tā laikā, kad plate vēl tikai tapa, teicis “The Shins” solists, starp rindām arī izsakot ‘Wincing The Night Away’ lielāko trumpi (blakus tam, ka disks būtībā sastāv tikai un vienīgi no kvalitatīva indīpopa un kalpo par vienu no retajiem piemēriem, kad grupa savu pirmo trīs albumu laikā tā arī nav nokritusi zemāk par sevis uzstādīto kvalitātes latiņu). Disku par aizraujošu klausāmvielu atkal jau padarījusi pašu mūziķu brīvdomība un “neiespringšana” diska tapšanas gaitā. Gaisīgs, tā laikam visīsāk var raksturot “The Shins” šībrīža skanējumu. Tiesa, kad tas tāds nav bijis?

Jauno disku producējis Džo Čikarellī (sadarbojies arī ar Beku un “U2”), tomēr grupa ieraksta laikā sadarbojusies arī ar savu ilggadēju draugu, producentu Filu Eku. Ja vien var ticēt tik lielai producenta ietekmei uz grupas mūziku, tad minētais teikums sevī arī ietērpj abus jaunās plates “stūrakmeņus” – nobriedušāks, saturiski sarežģīts skanējums, kurā nav iespējams nesadzirdēt “pagātnes vēsmas”, kad zāle bija zaļāka… Tiesa, mazākās devās nekā abos plates priekšgājējos – tas varētu nepatikt tiem “puķu bērniem”, kam “The Shins” radītā mūzika kalpoja par atziņu, ka arī šajā aprēķinu laikmetā var dzīvot ar sauli acīs un smaidu sejā. Un tomēr – kaut arī bez uzlīmes “šī mūzika izmainīs tavu dzīvi!” uz cd vāciņa, ‘Wincing The Night Away’ to spēj joprojām – vai tas būtu “ambient” stilistikā ieturētais ‘Black Wave’, mazliet paredzamais un iepriekšējās plates prātā atsaucošais diska singls ‘Phantom Limb’ (skatīt video) vai lēnas rumbas ritmos veidotā saullēkta himna ‘Red Rabbits’.

[youtube OkITsv3Nk6M nolink]

Disks ierakstīts Sietlā un pabeigts grupas līdera Džeimsa Mersera mājas ierakstu studijā. Salīdzinājumā ar abiem iepriekšējiem veikumiem, ‘Wincing The Night Away’ veiksmes pamatā ir vienlaikus gan grupas spēlētāju savstarpējā sadarbība, kas, tā vien šķiet, jaunās plates ierakstā ir bijusi lielāka nekā abu iepriekšējo disku tapšanas laikā. Šeit “The Shins” pirmoreiz patiesi pretendē uz “grupas” statusu šī vārda dziļākajā nozīmē. Izteiksmes līdzekļu dažādība – vietumis “it kā” nejauši ieskanas metalofona skaņas, netradicionālu ritmu lieliska saderība ar stīgu ansambļa spēles semplu, kas pāraug ķērcošā ģitārā – tas viss raksturo gan vienu no plates aizraujošākajām dziesmām ‘Split Needles’, gan arī ‘Wincing The Night Away’ kopumā. Ja kulinārijā kāds cilvēks spēj no dažādām sastāvdaļām “sakomponēt” ēdienu, kas tā īsti negaršo pēc nevienas no tām, tad to sauc par “īstu pavāru!”. Secinājums – “The Shins” savā jaunākajā ierakstā ir savus “mūzikas pavārmākslas” dotumus nopulējuši teju līdz pilnībai.

Noklausies:

‘Sea Legs’
[audio:TheShins_SeaLegs.mp3]

‘Black Wave’
[audio:TheShins_BlackWave.mp3]

‘Split Needles’
[audio:TheShins_SplitNeedles.mp3]

1 thought on “The Shins ‘Wincing The Night Away’ (4/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *