Sufjan Stevens ‘Songs For Christmas’ (4,5/5)

stevensNepārprotami – labākais šīgada ziemas saulgriežu ieraksts!

Var samērā droši teikt, ka Mičiganas dziesminieka Sufjana Stīvensa nodoms vienkopus laist klajā savus iepriekš pa vienam izdotos piecus Ziemassvētku diskus ir rezultējies pagaidām labākajā veidā, kā sevi un apkārtējos atbrīvot no gada komerciālāko svētku psihozes vai piectūkstošreižu dzirdētu hītu atgremošanas visās iespējamajās radiostacijās un lielveikalu skaļruņos. Šeit prātā nāk apvienības “Barenaked Ladies” 2004.gada izskaņas plate ‘Barenaked For The Holidays’, kas savukārt ir otrs ieraksts, kas pēdējo gadu laikā ir izpelnījies līdzīgus vārdus savas perfektās Ziemassvētku noskaņas sakarā un, jāteic, ir izturējis arī laika pārbaudi un joprojām “prasās” tikt lietots brīdī, kad aptuveni nedēļu pirms svētkiem (kaut kur pa vidu starp rindām veikalos un elektriskajiem, gurnus šūpojošajiem salavečiem skatlogos) ir neatgriezeniski pazudusi pati svētku sajūta.

‘Songs For Christmas’, kā jau minēts, sevī ietver piecus CD – ‘Noel’, ‘Hark!’, ‘Ding! Dong!’, ‘Joy’ un ‘Peace’, kas visi tikuši “neoficiāli” izdoti jau iepriekš un kuros atrodamas gan versijas par pazīstamu Ziemassvētku dziesmu tēmu, gan arī Stīvensa oriģināldarbi. Sākot ar 2001.gadu, kad šādi Stīvensa fanu lokā tika izplatīts pirmais ‘Songs For Christmas’ disks ‘Noel’, ik gadu (izņemot 2004.gadu), piedaloties Stīvensa draugiem no viņa ierakstu izdevniecības ar amizanto nosaukumu – “Asthmatic Kitty”, klajā nāca viens Ziemassvētku disks. Palēnām minētajiem ierakstiem sākot parādīties arī mp3 lejuplādes lapās internetā, tika aktualizēts jautājums par ierakstu oficiālu izdošanu, kas arī šonedēļ notikusi.

Tiem, kas nav pazīstami ar Sufjana Stīvensa līdzšinējo daiļradi un līdz ar to arī nav īsti droši, ko sagaidīt no ‘Songs For Christmas’ – šeit runa ir par draugiem, kas jau vairākus gadus pēc kārtas sanāk kopā – vienā rokā ziemassvētku dziesmu grāmata, otrā – karstvīns, lai mājas apstākļos, izmantojot zem gultas un skapjaugšā atrastos instrumentus (to vidū neiztrūkstošo bandžo, obojas, lautas, flautas, zvaniņus, Hammond ērģeles un citus “rīkus”), sava prieka pēc atgrieztos bērnībā, kad ziemas saulgrieži bija kas vairāk nekā tikai gada noslēgums un dāvanas zem eglītes.

Likumsakarīgi, ka katrs no pieciem apkopojuma diskiem, kuru vienu no otra laika izteiksmē šķir apaļš gads, arī savas noskaņas un satura ziņā viens no otra atšķiras. Tā pirmais disks – vissenākais apkopojuma iemītnieks ‘Noel’ – piedāvā gan klasisko ‘Silent Night’, gan Ziemassvētku kontekstā ne tik izplatīto ‘Amazing Grace’, taču no pārējiem apkopojuma diskiem atšķiras ar savu rimto noskaņu (lai neteiktu – “miegainumu”), kas liek ‘Noel’ nosaukt par ideālo adventes perioda ierakstu. No rāmajām pirmsvētku noskaņām izrauj ‘Put The Lights On The Tree’, kas ir apkopojuma otrā diska ‘Hark!’ centrālā kompozīcija. Piedāvāju noskatīties dziesmas ‘Put the Lights on the Tree’ videoklipu, kura režisors un animators ir Toms Ītons, ar kuru Stīvenss jau sadarbojies iepriekš.

[youtube OYQFeZFLyM4 nolink]

Līdzīgā – jautrā un jūsmīgā noskaņā veidots arī viss otrais apkopojuma disks, kurā, salīdzinājumā ar pārējiem diskiem, šķiet, atrodams visvairāk paša Sufjana komponētu skaņdarbu. ‘Ding! Dong!’, pretēji jūsmīgajam nosaukumam, apkopo diezgan skumjas Ziemassvētku dziesmas, savukārt apkopojuma piektais un jaunākais ieraksts nosaucams vienlaikus arī par atzīstamu Jaungada nakts skaņu celiņu. Īpaši uzsverams skaņdarbs ar divdomīgo nosaukumu ‘Get Behind Me, Santa!’ (joks par “The White Stripes” albuma nosaukuma tēmu), kurā Sufjans Stīvenss jau pieskaras “The Polyphonic Spree” cienīgām orķestrācijām, kas jau pašas par sevi norāda par šī ieraksta “skaļuma” pakāpi. Taču galvenā apmēram divu stundu ilgā apkopojuma ‘Songs For Christmas’ vērtība ir, ja vien tā drīkst izteikties – augstais “ziemassvētku koeficients”: spēja pat mēnesi pirms laika, izteiktā bezsniega un bez-egļu periodā veicināt ļoti konkrētas un sirdi sildošas emocijas, ko mēdz saukt par “svētku gaidām”.

Noklausies:

Only At Christmas Time
[audio:SufjanStevens_OnlyAtChristmasTime.mp3]

Come On! Let’s Boogey To The Elf Dance!
[audio:SufjanStevens_ComeOnLetsBoogeyToTheElfDance.mp3]

That Was The Worst Christmas Ever
[audio:SufjanStevens_ThatWasTheWorstChristmasEver.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *