Robbie Williams ‘Rudebox’ (3,5/5)

rudeboxŠīsnedēļas lielākais jaunums – britu “peramā zēna” Robija jaunākais ieraksts ir klāt un, lai arī Viljamss savā “deju mūzikas” albumā, šķiet, ir kļuvis par “Pet Shop Boys” trešo dalībnieku, rezultāts ne pa visam nav tas sliktākais.

Par vārdu savienojuma “deju mūzikas ieraksts” patiesumu liecina diska “tehniskā” personāla vārdu saraksts, kur pie dziesmu autoru un producentu sadaļas atrodams gan Viljama Orbita, gan “Soulmekanik” vārds, savukārt viesmūziķu vidū dzirdami gan jau piesauktie “Pet Shop Boys”, gan Lielbritānijas uzlecošā popmūzikas princese Lilija Allena. Jebkādu nojausmu par to, kas tad īsti varētu būt dzirdams Stafordšīras saldā puisēna kopskaitā septītajā studijas ierakstā, nojauc fakts, ka platē lieliski zem viena jumta sadzīvo, piemēram, “Manu Chao” hīta ‘Bongo Bong’ kaverversija, kas, saprotams, ieguvusi krietni “lecīgāku” ritma partiju, kā arī versija par Ziemeļlondonas “Būtsija Kolinsa” – neo-soulmūziķa Lūisa Teilora mazpazīstamās dziesmas ‘Lovelight’ tēmu.

Citiem vārdiem sakot, ‘Rudebox’ varētu būt viss, ko vien Robijs savas desmit gadu ilgās solokarjeras laikā ir vēlējies iedziedāt, ierakstīt, sakomponēt un “palaist tautās”. Šī “pus-pa-jokam” sajūta klausītāju nepamet ne brīdi – piekrītu, ka daudziem varētu šķists neadekvāti, varbūt pat nepiedodami, ka tas pats Robijs, kurš pēc aiziešanas no “Take That” (“nesaprotu, kāpēc es vienmēr dziedu aizmugurē?!” – citāts no dziesmas ‘The 90s’) un dažāda veida “krīžu” publiskas izdzīvošanas transformējies mūziķī, kas ar katru savu ierakstu radījis jaunus vīrišķības un nobrieduma (kā muzikāla, tā tīri maskulīna) etalonus, nu nācis klajā ar disku, kurā apdzied Madonnu (“no man on earth could say that he don`t wanna…”), izsaka visu, ko domā par kādreizējo “Take That” menedžeri un visādi citādi uzvedās puiciski, taču pat tas viņam izdodas gaumīgi.

Ar avīzi var nosist gan mušu, gan ministru – to Robijs ir apjautis lieliski un pēdējo mēnešu skandāli gan minēto, Madonnu apdziedošo dziesmu, kas “it kā” esot plaģiāts, gan par “ļauno” grupas “Take That” menedžeri ir lielisks pierādījums šim faktam. Tiem, kas dzīvo slēgtās telpās, varu atgādināt, ka Robijs sagādājis savas izdevniecības “EMI” juristiem papildus darba stundas pēc tam, kad jaunās plates ‘Rudebox’ beigu galā atrodamajā dziesmā ‘The 90s’ tika iekļautas rindas par “Take That” menedžeri Naidželu Mārtinu Smitu, kurš “ir ļauns”, padarījis grupas solistu Gariju Bārlovu “vienlīdzīgāku par citiem”, piebilstot, ka pats Robijs labprāt “izdurtu viņam (Smitam) acis”. Nav diez ko mīļi vārdi, tiesa. Taču, acīm redzot, arī abu attiecības nav bijušas tās sirsnīgākās, citādāk “EMI” nebūtu nācies minēto dziesmu sākotnēji izņemt no “apgrozības” un reklāmas kopijas ieguvušajiem kritiķiem lūgt to nerecenzēt (upss….), taču vēlāk izlemt vienkārši izdzēst no dziesmas “kritiskākās” rindas, kā rezultātā beigu variants drīzāk atgādina tā saukto “mīnusu” vai karaoke versiju. Taču tas neliedz šīm mūziķa atmiņām par savām gaitām grupā “Take That” un 90.gadiem kopumā kļūt par vienu no aizraujošākajiem un godīgākajiem skaņdarbiem, ko jebkad sanācis dzirdēt no Robija mutes.

Par pārējo? Silti iesaku spriest katram pašam. Lai arī aizvien biežāk sanāk dzirdēt gana kritiskus vārdus Viljamsa jaunās plates virzienā, disks parūpējas par ne mazumu aizraujošu brīžu; to vidū – “The Human League” hīta ‘Louise’ poētiskā kaverversija, iespēja dzirdēt grupu “Pet Shop Boys” dziedam rindas “We`re the Pet Shop Boys” no apvienības “My Robot Friend” šāda pat nosaukuma skaņdarba un Robija atzīšanās, kā astoņdesmitie – laiks, kad viņš vēl pats mazgājis savu veļu – salauzuši šim sirdi. Var runāt par patikšanu vai nepatikšanu, taču kad jūs vairākas dienas no vietas nepametīs ‘She`s Madonna’ lipīgais piedziedājums vai frāze “i think it`s gonna be like ‘New Kids On The Block'” pat visdrūmākajā un neizteiksmīgākajā dienā sejā liks parādīties smaidam, jūs arī būsiet gatavs teikt: ticiet vai nē, bet tieši šim – Robijam Viljamsam tik ļoti neraksturīgajam ierakstam ‘Rudebox’ ir liela iespēja kļūt par lielos daudzumos vispanesamāko (lai neteiktu – interesantāko) māstera Viljama disku. Un to jau var nosaukt par vienu no gada negaidītākajiem muzikālajiem pārsteigumiem.

Noklausies:

She’s Madonna
[audio:RobbieWilliams_ShesMadonna.mp3]

Louise
[audio:RobbieWilliams_Louise.mp3]

The 90s
[audio:RobbieWilliams_The90s.mp3]

1 thought on “Robbie Williams ‘Rudebox’ (3,5/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *