U2 ‘Zoo TV’ DVD (4/5)

u2Tiem, kas tolaik bija atbilstošā vecumā un vienlaikus arī sekoja līdz gan grupas “U2” gaitām, gan globālajām politiskajām norisēm, leģendārais albuma ‘Achtung Baby’ turnejas koncertieraksts ‘Zoo TV’, kas nule no jauna laists klajā DVD formātā, atsauks atmiņā veselu emociju gūzmu.

Skaņa: 4/5
Attēls: 4,5/5
Ekstras: 3,5/5
Emocijas: 4/5

Tā kā diemžēl sevi nevaru ierindot šo cilvēku klāstā un termins “MTV paaudze” man skaidrs kļuva krietni vēlāk nekā 1993.gadā – laikā, kad savas ‘Achtung Baby’ tūres laikā “Bono un Kompānija” cītīgi ironizēja par gadsimta posta – televīzijas neizskaidrojamo ietekmi uz planētas vientiešu prātiem, tad varu ‘Zoo TV’ vērtēt tikai kontekstā ar to, kāda šobrīd ir izvērtusies “U2” karjera, misija, galu galā – mūzika, kā arī to, vai šādas skaļas akcijas un provokatīvas performances maz mūsdienās “ietu krastā”. Taču arī tas ir pārāk plašs temats un daudz labāk piestāvētu šī apskata komentāru sadaļai. Pilnībā skaidrs ir tikai tas, ka deviņdesmito gadu sākumposma “U2”, šķiet, bijuši “dzīvelīgāki”, trakāki un “roķīgāki” nekā jebkad, līdz mielēm izmantojot vārda “demokrātija” priekšrocības.

Ierakstīts Sidnejā, 1993.gada 27.novembrī, dienu pirms “U2” dalībnieks Adams Kleitons izlēma uz laiku pamest grupu, ‘Zoo TV’ demonstrē pavisam citādu “U2”. Lai arī Bono joprojām mūsdienās regulāri “iestājas” par kādu pabērnu tiesībām uz labāku ikdienu, 1993.gadā tas viss bija citādāk. Pirms gada ir tikusi dibināta Eiropas Savienība – loģiski, ka tās karogs, no kura cita pēc citas “nobirst” tajā redzamās zelta zvaigznes, ir viens no vakaru atklājošā teju piecu minūšu ilgā ievada galvenajiem motīviem. Ar televizoriem un milzu ekrāniem pārpildītā skatuve ik pa brīdim aģitē: “Everything you know is wrong” vai “Watch more TV”. “The latest and greatest in software, hardware and menswear” – tā koncertu tā ievadā nosauc pats Bono jeb “Fly” – tieši šādu pseidonīmu tālajā 1993.gadā sev bija izvēlējis šā īru ansambļa solists. Protams, lai atkal pasmīkņātu par mūzikas pasaulē pieaugošo slavas un popularitātes kultu.

Pēc šī garā ievada varētu šķist, ka ‘Zoo TV’ par “gardu kumosu” uztvers tikai tie, kas zina vai arī vēlas izzināt visu “U2” tā laika “aizskatuves” informāciju. Nebūt ne – lieliski remāsterētais DVD priecē gan ar vienkārši lielisku attēla kvalitāti, kas ir labāka nekā dažam labam jaunam DVD un, atgādinu, šī koncerta ieraksts visupirms tapis izdots VHS formātā. Tāpat trūkst lielu iebildumu arī diska skaniskā materiāla sakarā – oriģinālais stereo PCM, šķiet, kā parasti, ir veiksmīgākā izvēle koncerta baudīšanai tiem, kas lieku vērti nepiešķir iespējai savā guļamistabā sajust skatītāju miljonu klātbūtni. Pārējiem no DTS un Dolby Digital 5.1 ieteiktu izvēlēties otro, jo nezināmu iemeslu dēļ DTS skaņu celiņa veidotāji ir “sačakarējuši” centrālā skaļruņa materiālu, kā rezultātā “tautas” skaņas pārliecinoši noēd Bono dziedājumu. Nav labi.

Zemāk redzamajā DVD satura rādītājā var redzēt, ka koncerta programma liekus komentārus neprasa – gan turnejas iemesla, albuma ‘Achtung Baby’, gan arī tobrīd jau iznākušā turpinājuma ‘Zooropa’ materiāls lieliski sadzīvo ar Rīda ‘Satellite Of Love’, “Righteous Brothers” ‘Unchained Melody’ un Preslija ‘Can`t Help Falling In Love’ kaverversijām. Taču, ja vien ir iespēja, silti rekomendēju iegādāties šā DVD divu disku versiju, kurā atrodama virkne dziesmu, kas iemūžinātas šās pašas ‘Achtung Baby’ tūres citos koncertos, tostarp dokumentāls pierādījums tam, ka Bono jau pirms vairāk nekā desmit gadiem ir labprāt uz skatuves aicinājis daiļā dzimuma pārstāves no publikas un pat “sadzēris” ar viņām šampanieti! Pārējie divu DVD versijas bonus materiāli ietver vairākas dokumentālās filmas par tūres un ‘Achtung Baby’ albuma tapšanas gaitu, kā arī īpašs ekskurss “Trabantu” uzbūvē. Tā rezultātā ‘Zoo TV’ jānosauc ne tikai par koncertu ar visplašāko “vēsturi”, bet vienlaikus arī par baudāmāko “U2” dzīvo ierakstu.

Saturs:

1.Show Opening
2.Zoo Station
3.The Fly
4.Even Better Than the Real Thing
5.Mysterious Ways
6.One
7.Unchained Melody
8.Until the End of the World
9.New Year’s Day
10.Numb
11.Angel of Harlem
12.Stay (Faraway, So Close!)
13.Satellite of Love
14.Dirty Day
15.Bullet the Blue Sky
16.Running to Stand Still
17.Where the Streets Have No Name
18.Pride (In the Name of Love)
19.Daddy’s Gonna Pay for Your Crashed Car
20.Lemon
21.With or Without You
22.Love Is Blindness
23.Can’t Help Falling in Love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *