Weird Al Yankovic ‘Straight Outta Lynwood’ (3/5)

weird alPar “MTV ēras labāko komiķi” sauktais Alfrēds Metjū Jankovičs pēc trīs gadu pārtraukuma atgriežas ar jaunu ierakstu ‘Straight Outta Lynwood’, kurā, kā allaž – ļoti gaumīgā veidā “pie vietas” tiek nolikti visi, sākot ar Usher un beidzot ar Braienu Vilsonu.

Vairumam mūzikas interesentu, visticamāk, nebūs nepieciešams atšifrēt ‘Weird Al’ Jankoviča mūzikas būtību. Vieniem tā ir viņu mīļāko mākslinieku izsmiešana diezgan profesionālu dziesmu parodiju veidolā. Es labprātāk to sauktu par iespēju pārbaudīt, vai citu mūziķu visā pasaulē pazīstamos megahītus iespējams padarīt vēl baudāmākus vai, tieši pretēji – vēl neciešamākus un smieklīgākus. Jankovičs, kurš plašu kritiski noskaņotās mūziku patērējošās sabiedrības daļas popularitāti iemantoja, pateicoties satīrai par, piemēram, Maikla Džeksona ‘Beat It’ vai Kinks ‘Lola’ tēmu, savā jaunākajā platē pēc vairākiem ne tik veiksmīgiem sava žanra ierakstiem ir atgriezies, tā teikt, “vecajā formā”, ko iespējams novērot gan mūziķa jaunākā ieraksta dziesmu tekstos, “piesmieto” dziesmu atlasē, gan arī pāris retajās oriģinālajās ‘Straight Outta Lynwood’ kompozīcijās. Interesanti, ka plates izdošanu, kas bija ieplānota jau šī gada vasarā, iztraucēja tiesu darbi ar Džeimsa Blanta ierakstu kompāniju “Atlantic Records” par Jankoviča parodijas ‘You`re Pitful’ neiekļaušanu jaunajā platē (‘You`re Pitful’ šī gada jūnijā tika oficiāli publiskota internetā bezmaksas lejuplādei).

Disku ievada parodija par repera “Chamillionaire” hītu ‘Ridin`, kas Jankoviča versijā pārtapusi “nožēlā” par to, ka viņš ir baltais un turklāt vēl pārāk liels ņerga, lai varētu bez rūpēm attaisnot uz diska vāciņa attēloto hiphopa kultūras dzīves stilu. Plates turpinājumā tiek pasmīkņāts par “Beach Boys” Braienu Vilsonu un viņa pagājušā gada lielisko plati ‘Smile’, konkrētāk – tās hītu ‘Heroes And Villains’, kas Jankoviča versijā nu stāsta par aizkuņģa dziedzera problēmām. Pirmo īsto smieklu lēkmi albums izsauc, pateicoties tā trešajam skaņdarbam, kas visai skaļo “Green Day” albuma ‘American Idiot’ tituldziesmu vīzdegunīgi pagriež Kanādas virzienā. Frāzes “maple syrup and snow’s what they export, They treat curling just like it’s a real sport” vai “Sure they got their national health care (..) Then again well they got Celine Dion” runā pašas par sevi…

‘I`ll Sue Ya’ patiks visiem “Rage Against The Machine” cienītājiem un Bena Afleka nīdējiem (“i`ll sue Delta Airlines, `cause they sold me a ticket to New Jersey, i went there and i`t sucked (..) I`ll sue Ben Affleck…duh, do i need a reason?!”. Jankoviča albumos neiztrūkstošais polkas popūrijs šoreiz citustarp pievērsies gan “Coldplay”, “Franz Ferdinand” un pat “Modest Mouse”, gan arī “The Pussycat Dolls” un “Rihanna” hītiem. Parodiju tematam jaunajā platē “punktu” pieliek lieliskā versija par Usher ‘Confessions’ tēmu, kur Jankoviča grēksūdze ietver frāzes par čurāšanu izlietnē, pārģērbšanos par Šērliju Templu un sevis iekaustīšanu ar hokeja nūju, kā arī desmit minūtes ilgais ceļojums uz ātrās ēdināšanas restorānu – parafrāze par R.Kellija ‘Trapped in the Closet’. Taču, kā jau piebildu iepriekš, arī daži retie paša Jankoviča sacerētie opusi spēj attaisnot sevi un lieliski iekļaujas albuma groteskajā noskaņā – piemēram, ‘Weasel Stomping Day’ (kas varētu kļūt par Ziemassvētku nīdēju šīgada himnu) un ‘Don’t Download This Song’ (kas pompozuma ziņā var mēroties spēkiem ar ‘We Are The World’ vai ‘Do They Know It’s Christmas’). Tas viss padara ‘Straight Outta Lynwood’ ne tikai par negaidīti patīkamu darba pusdienu pārtraukuma skaņu celiņu, bet vienlaikus arī par vienu no labākajiem “Weird Al Yankovic” pēdējo desmit gadu ierakstiem.

Noklausies:

White & Nerdy
[audio:WeirdAlYankovic_WhiteAndNerdy.mp3]

Canadian Idiot
[audio:WeirdAlYankovic_CanadianIdiot.mp3]

Trapped In The Drive-Thru
[audio:WeirdAlYankovic_TrappedInTheDrive-Thru.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *