Scissor Sisters ‘Ta-Dah’ (2/5)

Scissor Sisters Ta-DahPēc šī gada Roskildes mūzikas festivālā klātienē vērotās Ņujorkas popmūzikas kolektīva “Scissor Sisters” performances biju gatavs sašust par “Muse” piešķirto labākās “festivāla grupas” titulu, uzskatot, ka šis tituls vienlīdz labi pienākas arī Džeika Šīra virsvadītajai apvienībai. Diemžēl šai atziņai skaļi oponē apvienības jaunā, šodien klajā nākusī ilgi gaidītā otrā studijas plate.

Būtībā, runājot par “Scissor Sisters”, var iedalīt cilvēkus tajos, kurus šie vārda vistiešākajā izteiksmē – spožie – mūziķi apbūra ar pirmo noti (kas visticamāk nāca no “Pink Floyd” leģendārā ‘Comfortably Numb’ kaverversijas), un tajos, kuri grupu par “tīri labu” atzina, pateicoties vienam no daudzajiem “Scissor Sisters” debijas albuma hītiem – vai tas būtu ‘Take Your Mama Out’ vai ‘Laura’… ‘Ta-Dah’ vilšanos visticamāk sagādās abiem – to vairāku iemeslu dēļ var prognozēt jau pēc pirmās ilgi gaidītā otrā studijas albuma noklausīšanās reizes.

Ir grūti uzreiz secināt, kas tieši lēcies “Scissor Sisters”. Pirmkārt, plates pirmais hīts ‘I Don`t Feel Like Dancin`’ varbūt arī nav pats veiksmīgākais grupas skaņdarbs, taču tīri labi saskanēja ar Džeika Šīra pirms albuma izdošanas publiskotajām frāzēm par “jaunu, dejojamāku pavērsienu “Scissor Sisters” daiļradē”. Te nu jāiebilst, jo plates pirmais radio hīts nekādi neatspoguļo to, kas darās 12 dziesmu un nepilnu 50 minūšu plašajā albumā kopumā: šeit blakus sadzīvo gan dejojama popmūzika pagājušā gadsimta 80.gadu stilā (‘She`s My Man’), gan uzspēlēti kabarē un vodeviļas elementi (‘I Can`t Decide’, ‘Intermission’), gan arī absolūti ārpus konteksta krītošas balādes Eltona Džona gaumē (‘Land Of A Thousand Words’). ‘Kiss You Off’ ievads rada priekšstatu, ka diskā nejauši iekļuvis kāds “Leningrad Cowboys” skaņdarbs ar Sarkanās armijas kora piedalīšanos, savukārt daudz presē aprunātajā skaņdarbā, kas teorētiski tapis par godu Polam Makartnijam, tā arī neizdevās saklausīt neko, kādēļ pats vaininieks dziesmu ‘Paul McCartney’ varētu atzīt par izdevušos.

Pieņemu pārmetumus par kritiķu mūžīgo kāri visur saklausīt ietekmes un līdzības. Taču albuma ‘Ta-Dah’ iepriekš aprakstītā stilistiskā daudzveidība spētu no negatīvas iezīmes pārtapt pozitīvā, ja vien… Ja vien “Scissor Sisters” savā jaunākajā ierakstā neizklausītos tik nepiedodami stīvi, samāksloti un nedzīvi (lai neteiktu garlaicīgi). Ir nepieciešama vairākkārtēja albuma ‘Ta-Dah’ atskaņošana, lai no tā vispār kaut kas paliktu prātā. Un uz jautājumu, kas pie tā ir vainīgs, nav viennozīmīgas atbildes. Ir tikai šāda – Ta-dā! Ar klusinātu sprāgstoša burbuļa troksni top zināms, ka par šī gada vienu no potenciālajiem “gada albumiem” izslavētais “Scissor Sisters” jaunais ieraksts neattaisno cerības. Sacensības joprojām ir atklātas.

Noklausies:

‘She’s My Man’
[audio:ScissorSisters_ShesMyMan.mp3]

‘I Can’t Decide’
[audio:ScissorSisters_ICantDecide.mp3]

‘Kiss You Off’
[audio:ScissorSisters_KissYouOff.mp3]

1 thought on “Scissor Sisters ‘Ta-Dah’ (2/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *