Basement Jaxx ‘Crazy Itch Radio’ (3/5)

Basement Jaxx Crazy Itch RadioBritu deju mūzikas duo atgriežas ar savu ceturto albumu, kas varbūt nepiedāvā jaunas virsotnes “Basement Jaxx” daiļradē, taču nepārprotami attaisno grupai piedēvēto “progresīvās deju mūzikas” birku.

Producentu duets – Saimons Redklifs un Fēlikss Bakstons, a.k.a “Basement Jaxx” savā jaunajā platē, kā jau, iespējams, varētu nojaust pēc tās nosaukuma, imitē sev piederošu radiostaciju. Rezultāts, precīzāk izsakoties – abu mūziķu priekšstats par šādas raidstacijas potenciālo veidolu ir baudāms diska 14 opusu un mazliet virs 50 minūšu ilgajā skanējumā. Nedaudz vairāk nekā apvienības iepriekšējā daiļradē šeit ir dzirdama rotaļāšanās ar dažādu mūzikas stilu un paveidu ietērpšanu elektroniskās un deju mūzikas mērcē. Spilgtākie piemēri – Balkānu pūtēju ansambļa un turku popmūzikas kokteilis dziesmā ‘Hey You’ ar 30 cilvēku plašu Āfrikas bāreņu kori fonā, kā arī kantrī un deju mūzikas saplūde dziesmā ‘Take Me Back To Your House’. Jāteic, ka šī – iespējams, par albuma lipīgāko opusu nosaucamā skaņdarba pavadījums prātā atsauc citu deju mūzikas pārstāvju – šobrīd jo īpaši aktuālo “Scissor Sisters” vārdu, konkrētāk – pirmo singlu ‘I Don’t Feel Like Dancin`’ no ņujorkiešu jaunās plates ‘Ta-Dah’. Tāpat pieminēšanas vērti ir “Basement Jaxx” eksperimenti hiphopa dievietes “M.I.A.” lauciņā dziesmā ‘Run 4 Cover’, ko jau klausīties vien ir iespējams vienīgi pēc dažu enerģijas dzērienu iebaudīšanas (rodas jautājums – kādā enerģētiskā reibumā ir jābūt, lai ko tādu sacerētu?!), kā arī džeziskais ‘On The Train’, kas liek pamatīgi apšaubīt, vai cits producentu duets – “Gnarls Barkley” ar savu neseno debijas plati maz bija pelnījuši tik skaļus komplimentus – kā izrādās, “veterāni” to pašu spēj izdarīt krietni vien ticamāk.

Tā kā par “Basement Jaxx” savu hiperaktīvo pieeju mūzikas veidošanā jau pilnībā pierādīja mūziķu, manuprāt, veiksmīgākajā platē ‘Kish Kash’, tad dažādas vaļības šajā virzienā ‘Crazy Itch Radio’ nespēj izbrīnīt – daudzslāņainās dziesmas demonstrē abu grupas darboņu pedantismu un maksimālistisko “visu-vai-neko” pieeju mūzikas radīšanā, savā vietā ir arī starp dziesmām sabirušie “skeči”, kas gana veiksmīgi un ticami imitē raidstacijas tiešā ētera gaisotni. Un lai arī jāatzīst, ka ‘Crazy Itch Radio’ nepārspēj savus priekšgājējus “pirmā mirkļa pārsteiguma” kontekstā, tomēr tas ir tiesīgs saukties par visu laiku trakāko “Basement Jaxx” ierakstu. Un ticu, ka būs ļautiņi, kam šāds formulējums nozīmēs pietiekoši daudz, lai ‘Crazy Itch Radio’ ierindotu oriģinālāko šīgada deju mūzikas ierakstu vidū.

Noklausies:

‘Hush Boy’
[audio:BasementJaxx_HushBoy.mp3]

‘Take Me Back To Your House’
[audio:BasementJaxx_TakeMeBackToYourHouse.mp3]

‘Run 4 Cover’
[audio:BasementJaxx_Run4Cover.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *