Easy Star All Stars ‘Radiodread: Tribute To OK Computer’ (3/5)

Easy Star All Stars Radiodread Tribute To OK ComputerViss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Vismaz, ja runājam par vecām dziesmām jaunās skaņās, noteikti.

Grūti pateikt, vai šādu pieeju mūzikas radīšanā vīpsnājot nodēvēt par oriģinalitātes trūkumu vai arī celt saulītē, nosaucot par jaunu mākslu (visiem jau zināms, ka jaunradei ir dažādas formas). Lai kā arī nebūtu, dziesmu un pat veselu albumu remiksu veidošanas vēsture ir teju vai tikpat sena cik pašu oriģinālo skaņdarbu mūžs. Sākot ar, šķiet, vienu no visu laiku slavenākajām (un arī visātrāk pēc oriģināla tapšanas ierakstītajām) kaverversijām – Hendriksa versiju par Dilana ‘All Along The Watchtower’ un beidzot ar svaigāko piemēru – producenta “Danger Mouse” pārveidoto Perisas Hiltones debiju mūzikas pasaulē – kaverversiju veidi, formas un tapšanas iemesli ir atsevišķa pētījuma vērti. Tiesa, jāsecina, ka pēdējos gados aktualizējušās “parodiju kaverversijas”, ja vien iespējams izveidot šādu formulējumu. Un apvienības “Easy Star All Stars” sakarā jārunā tieši par šādu – tipisku parodiju ierakstu.

Par savādo vārdu virknējumu “Easy Star All Stars” tabloīdos sāka runāt pēc tam, kad 2003.gadā savādi “ļaundari” bija “izņirgājušies” par grupas “Pink Floyd” leģendāro plati ‘Dark Side Of The Moon’, ierakstot šī albuma regeja versiju (“ļaundari” tāpēc, ka zināms, kā vairums cilvēku uztver mēģinājumus aizskart leģendu statusā ieceltu mūziķu ierakstus). Taču vēlāk izrādījās, ka rezultāts – albums ‘Dub Side Of The Moon’ piedzīvoja apskaužamu popularitātes vilni. Plate kļuva par neatņemamu sastāvdaļu ne tikai izteikti regeja manierē iekārtotos krodziņos, bet ir dzirdēta pat kādā ļoti nomaļā Lietuvas galvaspilsētas Viļņas pagrabiņā, kurā cilvēki brīvo laiku aizvada, spēlējot dambreti.

Tā visa rezultātā “Easy Star All Stars”, aiz kura, kā vēlāk kļuva zināms, slēpjas Ņujorkas regeja un dub mūzikas leibla “Easy Star” direktors Maikls Goldvassers, producents Viktors Akselrods un vēl divi izdevniecības darbinieki Ēriks Smits un Lems Openheimers, turpināja ar svaigām acīm paraudzīties mūzikas leģendu virzienā, mēģinot noteikt, kurš populārs un par “perfektu” uzskatīts albums varētu piedzīvot pēc iespējas veiksmīgāku atdzimšanu regeja ritmos. Meklējumu rezultātos par šķietami aizraujošu “eksperimentu trusīti” tika atzīts apvienības “Radiohead” ieraksts ‘OK Computer’. Tā, pulcējot leibla “Easy Star” paspārnē esošos regeja mūziķus, tapis ‘Radiodread: Tribute To OK Computer’ – saglabājot oriģinālo dziesmu secību un arī tonalitāti, tikai ietērpjot to visu izteikti jamaikāniskā regeja un dub mērcē.

Lai arī tas, vai “Radiodread” vispār ir pielīdzināms “Radiohead” vai varbūt muzikālo kvalitāšu ziņā to pat pārspēj, ir atkarīgs no katra individuāli, pēc ‘Radiodread: Tribute To OK Computer’ pāris noklausīšanās reizēm var secināt, ka šādu “jaunradi”, šķiet, vislabāk spēs novērtēt tieši nevis regeja, bet gan pašu “Radiohead” fani. Kaut vai tikai tāpēc, ka regeja skaņās pārveidotajā ‘OK Computer’ nereti iespējams saklausīt epizodes, kad forma pilnīgi noteikti dominē pār saturu un tā rezultātā dzimušais “regejs regeja pēc” aizraujošs spēj šķist tikai tāpēc, ka galvā skan Toma Jorka dziedātais oriģināls. Tas viss liek secināt, ka ‘Radiodread: Tribute To OK Computer’ ir tiesīgs saukties par “ideālo dāvanu kādam grupas “Radiohead” cienītājam” – tā ir latiņa, kurai ieraksts, lai arī spītīgi cenšas, tomēr netiek pāri.

Noklausies:

‘Paranoid Android’
[audio:EasyStarAllStars_ParanoidAndroid.mp3]

‘Karma Police’
[audio:EasyStarAllStars_KarmaPolice.mp3]

‘No Surprises’
[audio:EasyStarAllStars_NoSurprises.mp3]

Saturs:
1. Airbag – Easy Star All Stars & Horace Andy
2. Paranoid Android – Easy Star All Stars & Kirsty Rock
3. Subterranean Homesick Alien – Easy Star All Stars & Junior Jazz
4. Exit Music (For A Film) – Easy Star All Stars & Sugar Minott
5. Let Down – Easy Star All Stars & Toots & The Maytals
6. Karma Police – Easy Star All Stars & Citizen Cope
7. Fitter Happier – Easy Star All Stars & Menny More
8. Electioneering – Easy Star All Stars & Morgan Heritage
9. Climbing Up The Walls – Easy Star All Stars & Tamar-kali
10. No Surprises – Easy Star All Stars & The Meditations
11. Lucky – Easy Star All Stars & Frankie Paul
12. Tourist – Easy Star All Stars & Israel Vibration/Skelly Vibe
13. Exit Music (For A Dub) – Easy Star All Stars
14. Airbag Saved My Dub – Easy Star All Stars

1 thought on “Easy Star All Stars ‘Radiodread: Tribute To OK Computer’ (3/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *