Thom Yorke ‘Eraser’ (3,5/5)

Pirms trim gadiem pasauli ar savu pirmo solodarinājumu – savdabīgo skaņu celiņu filmai ‘Bodysong’ pārsteidza grupas “Radiohead” ģitārists Džonijs Grīnvuds. Šodien kārta pienākusi šīs pašas grupas līdera Toma Jorka solodebijai albuma ‘Eraser’ veidolā.

Pirms diska izdošanas daudz dzirdētas diskusijas – būs vai nebūs Jorka solodaiļradē saklausāmas grupas “Radiohead” vēsmas? Jau pēc pirmo diska skaņdarbu noklausīšanās var droši teikt, ka patiesība kārtējo reizi ir kaut kur “pa vidu”. Starp ‘Kid A’ un oriģināliem solo-opusiem, kuros, protams, nav pazudis Jorka raksturīgais, nogurušais un murminošais vokāls, taču pavadījumā – jo īpaši ritmu zīmējumos un dziesmu melodiju uzbūvē – atrodamas mazāk “Radiohead”, vairāk, piemēram, “Boards Of Canada” raksturīgas vēsmas. Protams, var strīdēties, kurš no kura patiesībā ir ietekmējies, taču tas jau ir cits stāsts.

Albumu ievada tā meditatīvā tituldziesma, kas būvēta ap ārkārtīgi vienkāršu klavieru partiju, kas lēnām apaug ar dažnedažādiem elektroniskiem “dekoriem” un pārsteidz ar savu lēni kulminējošo uzbūvi, prātā atsaucot grupu “Elbow”, kas gan ir nedaudz no citas operas, taču arī aizraujas ar nemanāmas skaņu sienas “celtniecību” savās kompozīcijās. Plates turpinājums izrādās tikpat askētisks kā tā ievads. ‘Black Swan’ jau krietni pamatīgāk prātā atsauc ‘Kid A’ posma “Radiohead”, taču arī šeit Jorka balsī ieskanas šis tas no dziesminieku subkultūras, liekot piesaukt, piemēram, Semjuela Bīma jeb “Iron And Wine” vārdu.

Baumo, ka Jorks savā solodebijas ierakstā tā īsti nemaz arī nav spējis iztikt bez saviem grupas biedriem, jo sākotnēji jaunā plate “salīmēta kopā” Jorka portatīvajā datorā, dažviet atsevišķas skaņas un toņus aizgūstot no neizmantotiem “Radiohead” ierakstiem. Taču uzslavu pelnījis arī plates producents Naidželam Godriham, kas rūpīgi piestrādājis, lai ‘Eraser’ būtu tieši “Toma Jorka” nevis “grupas ‘Radiohead’ solista Toma Jorka” debijas albums. Varbūt kāds jautās – kur slēpjas atšķirība? Atšķirība ir faktā, ka Toms Jorks savā solodebijas ierakstā izklausās ļoti vientuļš, kā muzikāli, tā tekstuāli. Un ikvienam grupas “Radiohead” cienītājam būs skaidrs, ka šis “agregātstāvoklis” Jorkam piestāv.

Noklausies:

‘The Eraser’
[audio:ThomYorke_TheEraser.mp3]

‘Black Swan’
[audio:ThomYorke_BlackSwan.mp3]

‘Cymbal Rush’
[audio:ThomYorke_CymbalRush.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *