Orson ‘Bright Idea’ (2,5/5)

Līdz ar vasaras un mūzikas festivālu sezonas sākumu sevi piesaka ne mazums dažādu jaunu muzikālo apvienību, pirms koncertiem pārpildītos stadionos laižot klajā savas debijas plates. Viena no tām – ‘Bright Idea’ – tapusi Holivudā, un tās autorei, grupai “Orson” mūzikas kritiķi visā pasaulē jau piedēvējuši pa druskai no “Rolling Stones” bezkaunības un kādu šķipsnu “Scissor Sisters” jaunības vēsmas.

Protams, katram šo salīdzinājumu loks ir savs – vieni plati ievadošajā tituldziesmā drīzāk saklausīs “Killers”, citiem pirmais albuma radiosingls ‘No Tomorrow’ prātā atsauks “Infadels” vai “We Are Scientists” daudzveidīgo daiļradi. Tāpat emocijas dalās par to, vai visā “Orson” lipīgo melodiju klāstā ir arī kāda druska oriģinalitātes vai tomēr “spožās idejas” pamatā ir gluži elementāra sen zināmu lietu iesaiņošana jaunā, spožākā papīrītī.

Kā jau noprotams, nav šeit pareizu vai nepareizu atbilžu. Manuprāt, visvieglāk “Orson” parādīšanos populārās mūzikas pasaulē izskaidro sen zināmā patiesība – ja visi mūziķi būtu ģeniāli, neskaitāmām radiostacijām nebūtu ko spēlēt. Un šeit taisni laikā ir ‘Bright Idea’ – ugunīgs, bezkaunīgs, popsīgs, taču ne pārāk salkans un visādā ziņā dejojams ieraksts, kura veiksmi raksturo kaut vai pieminētā singla ‘No Tomorrow’ atrašanās singlu topu virsotnēs jau 11 nedēļas no vietas.

Un brīdī, kad pieņemam un atzīstam “Orson” talantu lēkājamu melodiju radīšanā, gluži neaktuāla kļūst informācija, ka grupas jauneklīgi dziedošais solists Džeisons Pebvorts, dziedot par “Red Bull” lietošanu un to, ka rīt nav jāiet uz skolu, ir akurāt 34 gadus vecs. Bērniem patiks! Un kas par to, ka ‘Happiness’ ir atklāti kopēta Mārvina Geja daiļrade?!

Tiesa, cik jūsmīgs plates ievads, tik neizteiksmīga tā izskaņa. Ja ‘So Ahead Of Me’ vēl cēlās roka nosaukt par vienu no piemērotākajām kandidatūrām nākamā albuma singla izvēlei, tad jau turpinājumā albums ieiet savā “filler” fāzē, piedāvājot četras vienādi neizteiksmīgas melodijas, kuru vidū gribas nedaudz uzteikt fankmūzikas ritmos veidoto ‘Last Night’ un līdz ar zemi nolikt nervus plosošo balādi ‘Look Around’, kuras laikā apkārt jāmeklē nevis sava mūža mīlestība, kā to darīt aicina Pebvorts, bet gan kaut kas, ar ko aizbāzt ausis un pārdzīvot pēdējo mēnešu pārliecinoši garlaicīgāko balādi.

Tikai tāpēc, ka Losandželosas “Orson” savā daiļradē ir drusku daudzveidīgāki un lielos daudzumos mazliet panesamāki par mērķauditorijas konkurentiem “Maroon 5”, nevajadzētu ‘Bright Idea’ uzreiz nosaukt par “šīsvasaras plati numur viens”, taču, ja gadījumā plānojat uz kādu laiku doties zaļumos un šim nolūkam esat pieradis veidot “braucamās” dziesmu izlases, šim un tam no “Orson” debijas ieraksta tur vajadzētu atrasties. Nevis ģenialitātes, bet gan albuma ģeniālo izklaides spēju dēļ. Un to nu nevar atstāt nenovērtētu.

Noklausies:

‘Bright Idea’
[audio:Orson_BrightIdea.mp3]

‘No Tomorrow’
[audio:Orson_NoTomorrow.mp3]

‘Happiness’
[audio:Orson_Happiness.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *