Telex ‘How Do You Dance?’ (2,5/5)

Bija laiks, kad beļģu diskomūzikas trio “Telex” sintezatori pieskandināja visu Eiropu un pat tālaika Latvijā rada sev “dzirdīgas ausis”.

“Telex” tiek, precīzāk – reiz tika dēvēti par otru svarīgāko grupu elektropopa mūzikā Eiropā. Uzreiz aiz vācu “Kraftwerk”. Tiesa, nevar nepiekrist, ka zināma daļa “pionierisma” elektropopa lauciņā beļģiem pienākas gan. Pēc trijotnes kopējo gaitu beigām 1988.gadā, nule klajā nākušais “Telex” jaunākais, kopskaitā sestais studijas albums ‘How Do You Dance?’ ir ne vien pirmais grupas ieraksts pēc pamatīga pārtraukuma (neskaitot 90.gadu beigu dziesmu remiksu izlases), bet arī var tikt nosaukts par tradicionālu un gana tipisku “Telex” ierakstu, lai arī puse diska materiāla ir dažādu mūziķu skaņdarbu kaverversijas. Kaut gan arī tā ir gana tipiska “Telex” iezīme.

Disku ievada savdabīga kaverversija par “Canned Heat” hīta ‘On The Road Again’ tēmu. Turpinājumā seko pirmais “Telex” oriģinālskaņdarbs – Marka Mulēna komponētā plates tituldziesma, kas, šķiet, visprecīzāk attēlo šībrīža “Telex” skanējumu – neskaitāmas atsauces uz 70./80.gadu deju mūzikas kultūru, ārkārtīgi vienkāršs skanējums, teju vai “nekāds” teksts, taču, mīklainā veidā, nākas pieķert sevi ar kāju aizrautīgi sitam līdzi ritmu. Strādā.

Tiesa, nevarētu teikt, ka vīri būtu pilnībā pametuši novārtā savu “eksperimentētāju” slavu – to pierāda nedaudz industriālais Maikla Mērsa ‘This Is Your Song’, kas atgādina “Kraftwerk” sākumposma skanējumu. Kas līdzīgs sakāms arī par pārējiem plates oriģinālskaņdarbiem – eklektisko ‘White Noise’ un melodisko ‘Move!.

Diska turpinājumā atkal atskan kaverversijas, šoreiz – par “Sparks” ‘Nr.1 Song In Heaven’ un Sandras Kim ‘J`Aime la Vie’ tēmu, no kurām īpaši gribas uzslavēt pirmo. Taču vārda vistiešākajā nozīmē “jancīgākā” no diskā ‘How Do You Dance?’ atrodamajām dziesmu kaverversijām ir “Telex” interpretācija par Elvisa klasisko “Jailhouse Rock”, kas izklausās pēc Toma Grīna un “Art Of Noise” sadarbības ieraksta.

Plates izskaņā vēl dzirdama arī klasiskā ‘La Bamba’, taču pēc tam, kad ar to “parotaļājušies” “Telex” puiši, dziesma no pludmales hīta pārtapusi savdabīgā un izteikti tumšā skaņdarbā, ko sava stampājošā ritma dēļ varētu iecienīt, piemēram, malkascirtēji vai citu ritmisku darbību veicēji.

Taču, kas attiecas uz albumu kopumā, tad tam piemīt vienlaikus gan kreatīva, gan retrospektīva vērtība, sevī iemiesojot gan zināmu jaunradi, gan elektropopa ēras taustāmākos piemērus. Tiesa, pārāk bieži albumu klausīties vienkārši nav iespējams – tas arī ietekmē plates galīgo vērtējumu un vārds “interesanti”, šķiet, visveiksmīgāk raksturo ‘How Do You Dance?’. Gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Noklausies:

‘Nr.1 Song In Heaven’
[audio:Telex_Nr1SongInHeaven.mp3]

‘Move!’
[audio:Telex_Move.mp3]

‘Jailhouse Rock’
[audio:Telex_JailhouseRock.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *