Nick Cave and The Bad Seeds ‘The Road To God Knows Where/Live At The Paradiso’ DVD (4/5)

Gada sākumā ar jaunu DVD savus daudzos fanus iepriecinājis Niks Keivs. Šoreiz klajā laists uzreiz divu DVD komplekts, kura saturs iepriekš bijis pieejams vien VHS formātā.

Skaņa: 4/5
Attēls: 3,5/5
Ekstras: 4/5
Emocijas: 4/5

Pirmajā DVD atrodama Ulī M.Šupela režisētā filma ‘The Road To God Knows Where’, kas uzņemta 1989.gada februārī un pirmoreiz izdota 1991.gadā. Tāpat pirmajā diskā atrodama īsfilma ‘The Song’, kas veidota Vima Vendersa kinolentes vajadzībām un būtībā ir dziesmas ‘(I’ll Love You) Til the End of the World’ tapšanas gaita, kas uzņemta kinolentē, kā arī dziesmas ‘You Better Run’ savdabīgs videoklips.

Rūpīgāk izvērtējot, jāsecina, ka tieši pirmais DVD komplekta disks – nedaudz tumsnējs, padepresīvs, taču izteiksmīgs austrālieša Nika portrets – piedāvā visvairāk vielas pārdomām un uzskatāms par „obligāto literatūru” ikvienam patiesam Keiva fanam. Nekur labāk kā šeit nav atspoguļota mūziķa iekšējā „pretmetu cīņa” – sarunas ar žurnālistiem, interviju sniegšana, tālaika modernāko tehnoloģiju izmantošana milzīga mobilā telefona izskatā, tajā pašā laikā atrodot laiku, lai ar saviem biedriem nogrimtu cigarešu dūmos kādā mēģinājumu telpā, pirms koncertiem tā sauktajos „saundčekos” jeb skaņas pārbaudēs izpildīt dažnedažādus skaņdarbus sākot ar Madonnu un beidzot ar Preslija ‘You Give Me Fever’. Par pusotru stundu ilgo, melnbalto kinolenti ‘The Road To God Knows Where’ vien iespējams uzrakstīt zinātnisku pētījumu.

Otrajā DVD atrodams koncerta ieraksts ‘Live At The Paradiso’, kas tapis Amsterdamā 1992.gadā un nu pirmoreiz izdots DVD formātā. Patīkami pārsteidz diskā piedāvātā 5.1 Dolby daudzkanālu skaņa, kas ir atbilstoša graudainajam koncerta vizuālajam materiālam un tās raksturojumā, šķiet, visprecīzāk iederas vārds „miltaina”. Šādā „miltainā” skanējumā un „graudainā” attēlā ietērpta, Keiva un grupas „The Bad Seeds” nepilnu stundu ilgā uzstāšanās kļūst par savdabīgu ceļojumu pagātnē, kur iederas gan gūzma kūpošu cigarešu Nika Keiva rokās (‘The Ship Song’), traki izkliedzieni (‘Jack The Ripper’), emocijām pārpilni žesti un negaidītā ielēkšana publikā dziesmas ‘Deanna’ laikā, kad Keivs paspēj izdziedāt vien pāris vārdus skaņdarba ievadā, lai pēc brīža, rokas pa gaisu vicinādams, ienirtu skatītāju roku mežā, atstājot grupu „The Bad Seeds” pārsteigumā ieplestām acīm un pašu dziesmu ‘Deanna’ līdz galam nenospēlētu. Tas viss padara ‘The Road To God Knows Where/Live At The Paradiso’ par nepārprotami ļoti konkrētam klausītāju lokam paredzētu ierakstu. Gluži kā visa Nika Keiva daiļrade kopumā.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *