Mogwai ‘Mr.Beast’ (4/5)

Skotu kvintets savā piektajā studijas platē visiem, kas par to vēl šaubījās, pierāda, ka spēj radīt ne vien strukturāli sarežģītus un daudzslāņainus, bet arī perfekti aranžētus un arī „vienkāršajam klausītājam” saprotamus opusus.

Tiesa, šo pašu frāzi, tikai, atšķirībā no manis, negatīvā nozīmē, jaunā albuma sakarā vietumis iespējams lasīt citās recenzijās, kur tiek uzsvērts, ka ‘Mr.Beast’ nespēj mēroties spēkiem, piemēram, ar tā priekšgājēju, 2003.gada ‘Happy Songs For Happy People’. Šeit nu var piekrist – ‘Mr.Beast’ priekšgājējs nudien demonstrēja grupu „Mogwai” savā, šķiet, tipiskākajā formā, kur nenoliedzami iederas astoņu minūšu ilgi skaņdarbi (‘Ratts Of The Capital’), nedaudz depresīvs, eksistenciāls skanējums (no tā gan grupa nav īpaši šķīrusies arī savā jaunākajā veikumā) un, protams, grupu raksturojošā plūstošā spēles maniere, kur dziesmu uzbūves analīzē iespējams bez pūlēm izmantot literāru darbu struktūras pamatprincipus – ar sarežģījumu, kāpinājumu, kulmināciju, atslābumu un atkal sarežģījumu.

Negribētu piekrist tiem, kas ‘Mr.Beast’ raksturo kā neizdevušos grupas mēģinājumu pārlieku vienkāršot savu skanējumu, tādējādi zaudējot savu „es”. Jo būtībā grupas piektajā studijas albumā grupa neko no minētā nav zaudējusi – šeit iespējams atrast gluži tikpat eksistenciālu, daudzslāņainu skanējumu ar dziesmām, kas gluži kā apļveida kompozīcijā te kāpina, te atslābina savu stāstījumu; grupa varbūt vairāk izmantojusi klavieru skanējumu un, iespējams, tā iespaidā platē vairāk jūtama arī „ambient” stila klātbūtne.

Vienīgā nozīmīgā atšķirība ir tāda – ja albuma priekšgājējs ‘Happy Songs For Happy People’ ironiskā kārtā, pretēji plates nosaukumam, nu nekādi nevarēja tikt nosaukts par „optimistisku” (prātā nāk dziesma ar nosaukumu ‘Kids Will Be Skeletons’), tad, turpinot šo savu savdabīgo ironiju, ‘Mr.Beast’ piedāvā melodiskāku un, jāteic, krietni dzīvespriecīgāku skanējumu. Un jāatzīst – gan „vienkāršie”, gan arī „sarežģītie” „Mogwai” trāpa mērķī un joprojām attaisno faktu, ka skotu puiši ir un paliek viens no aktuālākajiem vārdiem šībrīža postroka pasaulē.

Noklausies:

‘Auto Rock’
[audio:Mogwai_AutoRock.mp3]

‘Acid Food’
[audio:Mogwai_AcidFood.mp3]

‘Team Handed’
[audio:Mogwai_TeamHanded.mp3]

1 thought on “Mogwai ‘Mr.Beast’ (4/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *