metanoia ‘Ordinary’ (3/5)

metanoia OrdinaryNācis klajā jau pirms kāda brīža, pašmāju apvienības „metanoia” debijas albums ‘Ordinary’, šķiet, visperfektāk izklausās tieši laikā „starp”, piemēram, kā šobrīd – starp ziemu un pavasari.

Šī savādā līdzība zināmā mērā raksturo arī pašu grupu „metanoia” – četrus rīdziniekus, kas jau pagājušajā gadā bez lieka furora „Sound Division” ierakstu studijā izveidoja grupas debijas plati ‘metanoia’ – arī viņu mūzika ir kaut kas „starp”. Starp lielisku brīvdienu mūziku un mākslu, starp pārsteigumu pašmāju standartizētajā mūzikas scēnā un kaut ko, ko daži vēlētos nosaukt par pārpratumu. Profesionālais kretīnisms liek pieskarties arī cita veida „starp” – pat parastam mūzikas patērētājam nemanīta gar ausīm nepaskries grupas skaņdarbus caurvijošā līdzība ar kaut ko starp „Coldplay” un „Snow Patrol”. Protams, frāze „Latvijai nu ir savi ‘Coldplay’” gribot negribot nevar izklausīties kā apvainojums vai norājums, taču vēl vairāk plecus raustīt gribas, dzirdot baumas, ka grupas solists un dziesmu autors Kristaps nemaz par tādiem „Coldplay” neko daudz nav dzirdējis un, katrā gadījumā, ‘A Rush Of Blood To The Head’ nav bijusi viņa iecienītākā klausāmviela tajos pagājušā gada nogales vakaros, kad tapis nepilnas 50 minūtes ilgais un 10 dziesmu plašais albuma materiāls.

Albuma prezentācijā vērotajā grupas dzīvajā koncertā iepriekš minētajiem grupu nosaukumiem radās vēlme pievienot arī „Sigur Ros” un pat pašmāju „Oceanfall”, šādi savā ziņā definējot grupas šā brīža centrālo problēmu, kas, nešaubos, sevi pieteiks otrajā „metanoia” albumā. Skanot, piemēram, skaņdarbam ‘Exit’, kas ir tipisks stadiona hīts un, jāpiebilst, nudien pamatīgi atgādina „Coldplay” ‘Clocks’, solista Kristapa balsī jūtams, ka viņa „jājamzirdziņš” nenoliedzami ir tempa ziņā mērenāki skaņdarbi, savukārt brīžos, kad skan tie un prātā nāk jau pieminētie „Sigur Ros”, „metanoia” skanējumā pietrūkst detaļu – sīku „knifiņu”, kas reizumis spēj no nekā radīt dziesmai mugurkaulu.

Katram jau, protams, savas prioritātes un gaumes mūzikas pasaulē, taču „metanoia” gadījumā tā vien gribas citēt citus savus amata brāļus, sakot, ka labāk ir izklausīties pēc kaut kā salīdzinoši svaiga un aktuāla, arī pašam to negribot, nekā izmisīgi censties savā daiļradē „uzsūkt” muzikālas tendences ar deviņu, desmit gadu nokavēšanos. Par to, kāda būs grupas „metanoia” nākotne un vai ‘Ordinary’ sekos arī nākamie ieraksti, kas, cerams, piesaistīs plašāku tautas masu uzmanību, visticamāk ir kā klausītāju, tā arī pašas grupas rokās. Taču viens ir skaidrs – „metanoia” kopā ar šībrīža pašmāju mūzikas aktualitāti numur viens – grupu „Tribes Of The City” ir pēdējo gadu visdaudzsološākie jaunie Latvijas mūzikas ansambļi un būtu tikai žēl, ja vietējā mūzikas tirgus bezzobainības un vidusmēra latvieša muzikālās gaumes neesamības dēļ grupām, kurām „iekšā ir” un „nāk arī ārā”, nāktos beigt savu karjeru „Muzikālo banku” un „Eirovīziju” purvā.

Noklausies:

‘Exit’
[audio:metanoia_Exit.mp3]

‘See Me Coming Back’
[audio:metanoia_SeeMeComingBack.mp3]

‘Ordinary’
[audio:metanoia_Ordinary.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *