Placebo ‘Meds’ (3,5/5)

Grupa, kuru visprecīzāk, šķiet, raksturo nespēja noteikt ne tās izcelsmes valsti, ne arī grupas dalībnieku seksuālo orientāciju, šonedēļ laidusi klajā savu pēc skaita piekto studijas plati ‘Meds’.

Būtībā apskata ievadā minētā grupas multikulturālā un „multiseksuālā” daba arī definē pašus „Placebo”, reizē tumšus un misteriozus savā tēlā un tomēr melodiskus un izteikti jutekliskus savā mūzikā. Jaunākais grupas veidojums ‘Meds’ nav izņēmums – ja pēc pirmās tā noklausīšanās reizes rodas priekšstats, ka „viss ir skaidrs” un savā ziņā vienkāršais, paredzamais albums vairs neprasa īpašu piepūli sava personīgā verdikta noformulēšanā, tad katra nākamā plates atskaņošanas reize tomēr spēj atklāt jaunus ‘Meds’ apvāršņus, kas nav obligāti plates satura, bet gan dziesmu noskaņas nopelns.

Jaunajā albumā multikulturālais trio sadarbojies ar virkni viesmākslinieku – disku ievadošajā plates tituldziesmā ‘Meds’, kas gana veiksmīgi raksturo albumu kopumā un pirmajā brīdī spēcīgi atgādina grupas megahīta ‘Every You, Every Me’ akordus, dzirdama grupas „The Kills” vokāliste VV, īstajā vārdā Elisona Moshārta. Plates vidusdaļā atrodams skaņdarbs ‘Broken Promise’, kurā dzirdams otra plates viesmākslinieka – grupas „R.E.M.” līdera Maikla Staipa vokāls, savukārt pats skaņdarbs, pateicoties tā rāmajam klavieru ievadam liek piesaukt saturiskas līdzības ar Nika Keiva daiļradi. Protams, tikpat nemanāmi kā sācies, skaņdarbs negaidīti pāraug trakojošā, mutuļojošā straumē, kurā kā zivs ūdenī jūtas gan Molko nazālie izkliedzieni, gan Olsdāla asie ģitāras rifi.

Protams, kā allaž, viss nav tik saulaini kā šķiet un plates 48 minūšu un 13 dziesmu laikā netrūkst ne vienkārši neveiksmīgu (‘Space Monkey’), ne arī neko neizsakošu epizožu (diemžēl, šoreiz par tādu jānosauc arī plates pirmais radiohīts ‘Because I Want You’). Un tomēr, beigu beigās tieši emocionalitāte un albumā daudzviet citētās „Placebo” līdzšinējās daiļrades veiksmīgākās lappuses ir tas, kas padara ‘Meds’ par atzīstamu, vienkāršu, nepretenciozu un katrā ziņā tipisku „Placebo” plati. Un kaut kas man liek domāt, ka tieši tāds arī ir bijis Molko un Co mērķis.

Noklausies:

‘Meds’
[audio:Placebo_Meds.mp3]

‘Infra-Red’
[audio:Placebo_InfraRed.mp3]

‘In The Cold Light Of The Morning’
[audio:Placebo_InTheColdLightOfTheMorning.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *